Livsstil

24. juni, 2019

Seks spiselige superhelter

Slik spiser du for å få i deg den beste næringen.

Sunn livsstil: Du har sikkert hørt at det finnes ting man burde spise daglig for å gi kroppen den riktige næringen og de beste forutset­ninger. Men hvordan skal man egentlig kla­re å få i seg tilstrekkelig med grønne blader, fermenterte grønnsaker og gurkemeie hver dag – uten å gå lei? Og hva er den beste måten å få det i seg på?

ELLE har snakket med Mia Clase, som sammen med Lina Nertby Aurell blogger og skriver bøker under navnet Food Pharmacy, om tarmhelse, snil­le bakterier, forskning og antiinflammatorisk mat. Her er deres beste og enkleste tips til hvordan du kan booste maten din.

1. GRØNNE BLADER

Magens egen rengjøringshjelp. 

Helsedirektoratet har ikke bare anbefalinger om hvor mye grønt vi bør få i oss i løpet av en dag, men også anbefalinger om kostfiber.

Veldig få av oss klarer å få i oss de anbefalte 25–30 grammene hver dag. Dette er veldig uheldig fordi et lavt inntak av fiber også gjør at de gode bakteriene i magen blir færre. Og om bakteriene forsvinner, får vi til slutt problemer med å bryte ned fibre, hvilket er bakte­rienes viktigste oppgave. Ettersom disse bakteri­ene – tarmfloraen – lever av fiber, må vi altså sørge for å få i oss nok av dette. Men hvordan?

– Jo, grønne blader som spinat, grønnkål og rucola. Der finner du noen av de beste fibrene som finnes. De fjer­ner gifter og avfallsstoffer, samtidig som de tilfører bakterienenæringen de trenger. Men vi er jo ikke kyr, så det kan bli litt kjedelig å tygge i seg grønne blader hver dag. Derfor er den beste måten å få i seg disse godsakene på å drikke dem.

2. HVITLØK

Viktige fibre. 

Når vi først er inne på temaet fiber, er det verdt å nevne at hvitløk inneholder et fiber som heter inu­lin. Den er som godteri for magens bakterieflora, og du bør inkludere den i maten din hver dag. Det må imidlertid advares om at hvitløk er svært gassdannende. Om du vet at du har en sensitiv mage eller merker at du får vondt i magen av mye hvitløk, kan du prøve å koke løken før du spi­ser den (dette gjelder også annen løk, samt jord­skokk, som også inneholder inulin).

Vær også litt oppmerksom på dine omgivelser. Hvitløk er godt, men lukter ikke like godt for dem rundt deg.

3. MELKESYREGJÆRING

Det finnes nesten ikke noe som er hottere for øye­blikket enn melkesyre og fermentering. Du kan lese om det overalt, og dette er noe tarmfloraen vår elsker!

Det som gjør fermenterte grønnsaker så sunne, er at de bakteriene som naturlig finnes i maten har fått vokse i antall. Og ettersom mange av oss har en fattig tarmflora, er det en god idé å til­føre en ekstra dose gode bakterier fra tid til annen. Du behøver ikke spise store mengder, det holder faktisk med to spiseskjeer for å gi magen en boost.

Fermenterte grønnsaker øker også kroppens evne til å ta til seg viktige mineraler og vitaminer, for eksempel jern og sink.

Det finnes ferdigsyrede grønnsaker i matbutikkene, som kimchi eller sur­ kål. Bland et par spiseskjeer i salaten din til middag, så har du gjort dagens gode gjerning for kroppen. Det gir både en mer spennende salat og en ekstra­ dose mat til magekompisene.

Er du ikke så glad i fermentert mat? Kjøp probiotika eller synbiotika (probiotika + fiber) som tilskudd.

4. GRØNNE BANANER

Bedre enn gule…

Grønne, altså litt umodne, bananer inneholder mye mer fiber enn de gule.

Hvis du ikke er så glad i grønne bananer, kan du prøve å fryse bananen før du mikser den i en smoothie eller bare moser den med en gaffel. Da vil du ikke merke noen for­skjell.

Grønne bananer inneholder både det løse­lige fiberet pektin og resistent stivelse, hvilket de gode bakteriene elsker. Bananer, både modne og umodne, inneholder også en god dose vitami­ner og mineraler, men det gjelder å velge økolo­giske varianter. Konvensjonelt dyrkede bananer blir sprøytet i store mengder.

5. KÅL

Kål er skikkelig supermat.

Det er veldig mettende, fattig på kalorier, inneholder mye fiber (ja, vi ma­ser masse om fiber, men det er så viktig for ma­gen) og rikelig med mineraler og vitaminer, for eksempel A­ og C­ vitamin, kalsium og jern.

Dron­ningene av kålfamilien er grønnkål, rødkål og brokkoli, takket være deres imponerende innhold av antioksidanter. Ingen fan av kål? Prøv å gro din egen grønnkål, og få dine egne grønnkålspirer. Det er enklere enn du tror, og spirene er faktisk enda mer næringsrike enn selve kålen. Dessuten er det lettere for kroppen å ta opp næringsstof­fene når man spiser spirer.

6. GURKEMEIE

Gurkemeie er en råvare det er forsket mye på, og forskningen har vist at det gule krydderet påvirker et gen man vet er involvert i depresjon, astma, eksem og enkelte typer kreft. Dessuten er gur­kemeie, takket være den inflammasjonshem­mende antioksidanten curcumin, et av de mest antiinflammatoriske krydderne som finnes. Gur­kemeie kan være litt vrient for kroppen å ta opp, så spis det gjerne sammen med fett eller pepper, som forenkler opptaket.

Kilde: ELLE.se

Relatert

Les også