– Jeg eier kroppen min

Foto: Isabel Watson

Sofie Frøysaa (30) er komiker, foredragsholder, samfunnsdebattant og medforfatter av Jenteloven med Ulrikke Falch. Dette er hennes forhold til kropp.

Publisert Sist oppdatert
– På ungdomsskolen hadde jeg komplekser for at jeg var for tynn. Greia var at jeg ble mobbet av guttene på trinnet over. De ga meg ideen om at kroppen min var feil. Før det var jeg komfortabel i egen kropp, forteller Sofie.
Hun sitter igjen med følelsen at det fort blir feil, uansett hvordan man ser ut.
– Er du for tynn, er det feil. Er du for kiloprivilegert, er det feil. Jeg ba til Gud om å få former, og vips fikk jeg det. Så jeg antar at jeg burde bli kristen, ler hun.

«Jeg eier min egen kropp»

Da formene kom, kom også blikkene fra det motsatte kjønn.
– Jeg følte at jeg ble iakttatt. Da var jeg plutselig liggbar. Han jeg var forelska i på ungdomsskolen, sa han kunne ligge med meg hvis jeg hadde en pose over hodet. Det satte seg. Jeg har slitt med uren hud siden ungdommen, og det ble et fengsel der jeg droppet ting på grunn av det. Men jeg kom til et punkt hvor jeg tenkte «fuck hva andre sier».
Det er alltid noen som skal mene noe.
– Jeg eier min egen kropp. Etter å ha blitt utsatt for overgrep handler det i enda større grad om å ta eierskap og plassere skammen der den hører hjemme. Det gjelder mobbing, overgrep, andres blikk og vurdering. I dag tenker jeg at kroppen min er et uvurderlig og fantastisk verktøy. Jeg prøver å være takknemlig for at jeg kan løpe, danse, synge og strekke meg om morgenen.

Utsatt for overgrep

Etter overgrepet følte Sofie at hun mistet friheten sin. Hun ble stengt inne på et rom med flere menn, de kledde av henne, holdt henne nede og stakk tunga i munnen hennes. En mann som kom inn og lurte på hva som skjedde ble redningen. Det tok henne flere år å kalle det som skjedde hva det faktisk var – et overgrep.
– Det var jævlig, jeg var engstelig og skammet meg. Jeg tror jeg tar opp det tabubelagte og er åpen fordi jeg vil ta regi over meg selv. At jeg selv kan ta kontroll over situasjonen.
Og det gjør hun, selv om det fører med seg storm i kommentarfeltet nå og da.
– På verdensbasis er kvinner underlegne, og det gjør noe med kampånden vår. Du tar aldri noe for gitt, og må hevde deg. Det har jeg gjort, og det er jeg stolt av.

Gidder ikke følge kroppspress på Instagram

Hun er lei av at kroppen er et oppussingsprosjekt 24/7 365 dager i året.
– Hjernen er den beste delen av kroppen, det er den som trenger mest trening. Jeg vil ikke dovne, bli lurt og falle for dumme triks om produkter og operasjoner. Jeg omfavner hjernen! Det er den og organene våre, det inni kroppen, som gjør oss til det vi er. Ikke om du har én pupp som er mindre enn den andre.
Hvor viktig er kropp i samfunnet vårt?
– Det er kropp overalt, i hele feeden. Jeg har trykket «unfollow» på en drøss influensere som ikke gir meg noe. Jeg kan ta mitt forbrukeransvar, og det er viktig for alle å huske på. Jeg orker ikke mer Kardashian opp i trynet. Men kropp vil alltid være interessant, og det er ok å synes at det er spennende. Jeg hørte på Lørdagsrådet, og programleder Live Nelvik snakket om at hun var i garderoben på et treningssenter og så alle slags vanlige kropper. Det er noe med forventninger kontra virkelighet. Jeg tror mange hadde hatt godt av å bli eksponert for det som faktisk er virkeligheten.

Elsker å være kvinne!

Hva er det beste med kvinneligheten din?
– Sårbarheten min, at jeg er i kontakt med følelsene mine. Og min kvinnelige intuisjon, den skal man ikke kimse av. At jeg kan bryte normer, jeg er i en mannsdominert bransje som komiker. Jeg elsker å være kvinne!
Powered by Labrador CMS