Slik blir du helt RÅ på å forhandle lønn

Å få høyere lønn og mer gryn i lommeboka kan være enklere enn du tror. Her er ekspertenes beste tips til hvordan du går frem for å seal the deal.

Publisert Sist oppdatert

Synes du at du fortjener bedre lønn, men blir helt svett av tanken på å skulle be sjefen om noen ekstra lapper i måneden? Du er ikke alene. En lønnsforhandling kan virke skikkelig ubehagelig å begi seg ut på, men DET trenger den absolutt ikke å være.

– Dersom du forbereder deg godt, og har en solid plan for samtalen, vil du sannsynligvis synes at det blir lettere. Samtidig er det større sjanse for at du oppnår det du ønsker, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Hun oppfordrer spesielt kvinner til å bli enda tøffere i lønnsforhandlingene, slik at du sørger for at du får det du fortjener i lønn.

– Menn kan ofte være flinkere til å fremme seg selv på denne måten, enn det kvinner er, og dessverre er det sånn at menn generelt sett får bedre betalt enn kvinner, for samme jobb, så denne kampen har vi kvinner et kollektivt ansvar om å ta, sier Reitan.

Timing

Ifølge Torill Guzman, leder for Adecco Office & Finance Norge, er tidspunkt et viktig aspekt i lønnssamtalen.

– Ikke be om lønnsøkning allerede i prøvetiden din, eller om du vet at selskapet du jobber i har en stram økonomi – da kan jeg garantere deg at du ikke vil få gjennomslag for argumentene dine, uansett hvor gode de er. Vær taktisk og spar heller disse til tiden er inne, sier Guzman.

Vurder egne prestasjoner

Det er helt alfa omega at du har tenkt på hvorfor nettopp DU fortjener å klatre oppover lønnsstigen.

– Bruk tid på å vurdere egne arbeidsprestasjoner, og gjerne finne frem konkrete resultater som du kan fremheve i lønnsforhandlingen, i tillegg til verdier du tilfører arbeidsplassen. Mange synes det er ubehagelig å snakke seg selv frem på denne måten, men det er viktig for at sjefen din skal vite og forstå hva du kan og har levert, sier Reitan.

Noter ned argumentene dine i forkant av møtet slik at du har noen holdepunkter og ikke får totalt jernteppe når du først sitter i stolen fremfor sjefen sjølv.

– Pass også på at du i forkant sjekker ut hvilke goder du allerede har i selskapet, som for eksempel fri telefon, avis osv. Dette er det mange ledere som ser på som en del av lønnen, og derfor er det viktig at du er forberedt på hva du har og ikke har, sier Guzman.

Det er også hensiktsmessig å finne ut av hva andre med samme akademiske bakgrunn, erfaring, bransje og jobb får i lønn, sånn generelt sett.

– Bruk gjerne SSBs lønnsstatistikk eller andre bransje-statistikker som utgangspunkt for det, og vurder om du skal bruke den dataen som et argument for høyere lønn, sier Reitan.

Hva vil du ha?

Det er også viktig å tenke gjennom hva slags lønn du ønsker eller forventer. Dette er et spørsmål du sannsynligvis vil få uansett, og da er det selvfølgelig en fordel å ha tenkt gjennom det.

– Du bør i hvert fall ha jobbet frem noen argumenter, eller betraktninger, rundt ønsket lønnsnivå, slik at du har et godt svar å komme med når spørsmålet blir stilt, sier Reitan.

En tommelfingerregel er, ifølge Guzman, å alltid være godt forberedt på de fleste motargumenter slik at du er godt rustet.

– Det handler også om å gå rett på sak når du først har bestemt deg, og ikke rundt grøten. Kall din leder inn til ett møte og skriv hva det gjelder, slik at din ledere også få anledning til å forberede seg. Det er ikke så lurt å ta dette i lunsjen, ved kopi maskinen eller i sosiale sammenhenger, sier Guzman.

Fallgruver

Ifølge ekspertene er en annen feil mange gjør i lønnsforhandlinger å fokusere for lite på egne prestasjoner, og for mye på irrelevante faktorer.

– Det er viktig å fokusere på det du vil ha, samt lytte og stille spørsmål underveis. Du må unngå å begrunne ditt ønske om høyere lønn med at du har problemer med privatøkonomien, eller at du trenger penger. Dine personlige problemer er gjerne helt uinteressant for en arbeidsgiver, som naturlig nok vil fokusere på resultater. Det er heller ikke lurt å true med oppsigelse, sier Reitan.

Det kan også være lurt å unngå å bruke «alle andre kollegers nylige lønnsøkninger» som argument for egen lønnsøkning, om du da ikke har gjort deg fortjent til det.

– Det betyr ikke at det ikke kan være hensiktsmessig å sammenligne deg med kollegaer med samme arbeidsoppgaver, stillingsnivå og ansiennitet, for dette kan være veiledende for ditt eget lønnsnivå. Men dersom en kollega, som kanskje gjør noe helt annet enn deg, har fått en lønnsøkning er ikke dette et godt argument for at du bør få høyere lønn, sier Reitan.

Har du derimot fått mer ansvar, endrede arbeidsoppgaver eller har fullført relevant videreutdanning er det imidlertid mye som kan tale for lønnsøkning.

Sist, men ikke minst, er det lurt å legge igjen følelsene og krigshumrøret igjen utenfor døra.

– Du har mye større sjanse for å oppnå det du ønsker dersom du makter å holde deg rolig og profesjonell gjennom samtalen. Forsøk å heller ikke ta det personlige dersom du møter motstand fra sjefen. Hun har sannsynligvis også krav og rammer hun må forholde seg til, men det betyr ikke at du ikke skal kjempe for å få den lønnen du fortjener. Men kjemp på en profesjonell, taktisk og rolig måte, sier Reitan.

Powered by Labrador CMS