Slik blir du en «mester»

I læringssonen.

Hva skiller mesterne fra oss vanlig dødelige, og hvorfor er det noen som klarer å nå toppen enklere enn andre?

Publisert Sist oppdatert

Hedda Brodtkorb er livsstilscoach, og sammen med skjønnhetsskribenten Silvany Bricen står hun bak Norges gladeste velværepodkast, Hey Babe! I podkasten forsker og deler de på alt de kan innen skjønnhet, velvære og motivasjon. Sjekk ut deres Instagram og podkast for masse spennende og inspirerende innhold.

Hedda har også skrevet en fin sak om det å leve et langt og lykkelig liv, du kan lese den her.

Slik blir du en «mester»

Hey Babe!

Hva skiller mesterne fra oss vanlig dødelige, og hvorfor er det noen som klarer å nå toppen enklere enn andre?

På barneskolen var jeg hun lille spede jenta som alltid ble valgt ut blant de siste i gymmen. Bestevenninnen min var hun som drev med RG, gikk i spagaten til alles beundring, og rulet i sport. Hun var alltid den første gutta valgte av jentene til laget. Hadde jeg ikke hatt så god selvtillit, hadde jeg nok gått litt mer i kjelleren på disse line-ups’ene. Jeg kjente jo den vemmelige følelsen, og litt skam og flauhet, da navnet mitt aldri ble ropt opp – og færre og færre stod igjen. Til slutt var det meg og et par andre stille elever som stod igjen og sparket i grusen.

På den tiden var jeg en liten og distre jente som eide verken balanse, fokus, konkurranseinstinkt eller ballteft, men jeg hadde heldigvis god selvtillit og mengder av selvironi. Humor tok meg langt, og det var en fin måte å beskytte egoet mitt på. Jeg innså tidlig at ballsport ikke var min greie, og det var helt ok.

På andre arenaer var jeg i mitt ess. Jeg elsket å stå på scenen, og spille skuespill, synge, danse og tegne. Å være kreativ og utfolde meg ga meg en enorm boost og mestringsfølelse. Min beste venninne, som var sportstalentet i gjengen, hadde besvimt hadde hun måttet stå på scenen og synge og showe. Derfor gjorde vi hverandre gode, og heiet på hverandre da vi skulle til pers. Ikke ti ville hester ville klart å få oss til å bytte plass...

Hva skiller toppidrettsutøvere, popstjerner og ledere fra resten av oss? De har naturligvis: stamina, selvtillit, motivasjon, en nøye gjennomtenkt strategi og klare hårete mål, men det må være noe mer de gjør, noe gjør at de utmerker seg i sine arenaer. Hva er så dette?

Læringssonen

De slutter aldri å gå ut av læringssonen.

De fleste som presterer i noe, befinner seg i ytelsessonen. Ytelsessonen er når Justin Bieber holder en konsert, når Messi spiller kamp, eller når du holder en tale. Etter en slik prestasjon så går de fleste av oss av «vakt» og inn i komfortmodus. Det er på dette stadiet mesterne fortsetter, for de blir aldri ferdige med resultatene, og de vet at det finnes alltid rom for forbedringer, så derfor trer de inn i læringssonen. Når de befinner seg i læringssonen ser de seg selv utenifra, og studerer sin adferd, og kartlegger sine feil. Så starter terpingen.

Beyonce har som rutine å studere sine egne konserter på hotellrommet rett i etterkant. Hun studerer stemmebruk, koregrafi, lyssetting, scenografi, samspill med danserne. Hun gir seg ikke før neste konsert blir bedre, så blir neste enda bedre, og slik fortsetter det. Slik blir hun en mester på scenen.

I januar holdt min sporty venninne tale for meg i bursdagen min. Dette er noe av det verste hun vet om, og hun kan få angstanfall bare av tanken. Men med en god porsjon viljestyrke har hun trosset sine fobier, og jobbet hardt for å holde seg rolig med visshet om alle øynene som stirrer på henne. Så, hun har og terpet og terpet foran speilet. og aldri sluttet å gå ut av læringssonen.

Talen hennes startet med at hun sang ”You raise me up” av full hals på et offentlig utested. Jeg har aldri vært stoltere av henne noensinne!

Hun var blitt en mester.

Hedda Brodtkorb / Heybabe! Podkast

I episode 56 - «Slik blir du god på noe» i Hey Babe! podkast, snakker vi om hvilke metoder vi kan teste ut for å bli litt mester vi også. God lytting!

Hedda Brodtkorb og Silvany Bricen

Powered by Labrador CMS