Fått igjen på skatten? Dette gjør du med pengene!

Foto: Imaxtree

Fått igjen på skatten? Eller kjempebaksmell? Her får du eksperttips om hva du bør gjøre.

Publisert Sist oppdatert

Skattepenger: 4. april får alle som mottar lønn, pensjon eller uføretrygd skattemelding/selvangivelse.

Det er en oversikt over dine inntekter, fradrag, formue og gjeld.

På skattemeldingen får du vite om du har betalt nok skatt, eller om du har betalt for mye og får igjen, eller for lite og må betale restskatt.

Betaler du for mye skatt?

For å være sikkert på at skattemeldingen er riktig, må du sjekke at opplysningene er riktige.

Du vil jo ikke betale for mye skatt? Og gå glipp av fradrag du har krav på?

Logg deg inn på skattetaten.no for å sjekke skattemeldingen.

Skattepenger: Hva bør du gjøre?

Men om du får igjen 20.000 kroner, skal du kjøpe den veska du har sikla på i ett år? Eller ta en langhelg i London?

Hva er egentlig smart å gjøre med skattepengene?

Og hva om du får en skikkelig baksmell? Hvordan skal du takle det?

Vi har spurt forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand om alt vi lurer på når det kommer til skattemeldingen og skattepenger.

Dette må du vite om skattemeldingen

Hva er de viktigste postene å sjekke?

– Det viktigste er å se at alle opplysninger stemmer med årsoppgaver du har fått tilsendt. Har du verdier som ikke kommer frem, eller inntekt som ikke er kommet med, så få dette opp. I mange kommuner er «eiendomsskatten» ny, se til at det ligger riktig verdigrunnlag til grunn. Husk å fordele gjeldsrente rettferdig dersom du eier bolig og har lån sammen med samboer, dette må fordeles manuelt. Se også alltid gjennom fradragsveilederen om det er noen fradrag du kunne fått. Har du lang reisevei til jobb? Har du barn under 12 år? Betalte du inn penger til en veldedig organisasjon i fjor? Er du medlem av en fagforening? Her kan det være fradrag å hente.

Hva er de mest stilte spørsmålene folk har når det kommer til skattemeldingen?

– De fleste lurer på hvor de skal begynne og om ikke alt er ferdig fylt ut av seg selv.

Hva et det smartest å gjøre med skattepengene hvis du får en del igjen?

– Det smarteste å gjøre med skattepengene er å nedbetale kredittkortgjeld, eller forbrukslån først. Har du ikke dette kan du se på det som en mulighet til å starte å investere i fond. Er det noe du drømmer om å få til å gjøre frem i tid? Kjøpe bolig? Bytte bolig? En lengre reise?

Du får den baksmellen. Hva gjør du?

– Se gjennom kontoutskriftene dine, hvor kan du kutte? Nå må det spares. Hvis du ser at du ikke kommer i mål med det beløpet du klarer å spare månedlig, så bør du vurdere å bruke feriepengene dine. Unngå å ta forbrukslån for å dekke restskatt. Du løser et problem med å skape et nytt med enda høyere rente. Er det eventuelt noen i familien du kan låne av en kortere periode med streng nedbetaling?

Fikk du over 1000 kroner i restskatt, deles dette opp i to fakturaer. Hvis du ikke betaler restskatten i tide, løper det forsinkelsesrenter ved forfall frem til du betaler. Hvis du ser at du ikke klarer dette, kan du ta kontakt med skatteoppkrever i din kommune.

Hva er den vanligste feilen folk gjør når det kommer til skattemeldingen?

– Den vanligste feilen er nok de som ikke åpner den i det hele tatt. Da blir den levert uten at du kjenner innholdet. Du kan oppleve å få restskatt uten å vite det, og uten å sett gjennom om du kunne fått noen fradrag, eller vite hvor mye det er.

Du har tabelltrekk, men har allikevel fått restskatt. Hvorfor?

– Tidligere ble skatten satt med bakgrunn i inntekten du hadde to år tidligere. Skattesatsen for 2018 ble satt på bakgrunn av inntekten din i 2016. Det kan være du har hatt en lønnsøkning i denne perioden, eller byttet jobb og fått høyere inntekt. Dersom du ikke har vært inne på skatteberegneren på skatteetaten.no så plukker arbeidsgiver opp skattekortet ditt hvor for lav skattesats er registrert. For 2019 har det kommet en ny beregningsmodell som gir det alternativer som har høyest inntektsgrunnlag av oktoberlønna di i 2018, eller snittet av lønna fra januar-oktober 2018. Dette gir en mer oppdatert inntekt, men jeg anbefaler alltid og gå inn og oppdatere med riktige opplysninger slik at du får riktig skattetrekk. Det gjør du her.

Er det en smart sparemåte å trekke litt ekstra skatt og heller få igjen? Eller er det smartere måter å spare på?

– Du får ikke avkastning på pengene når de er hos skatteetaten. Det er derfor en dårlig sparemåte å betale inn for mye skatt. Ved å oppdatere opplysningene om du får lønnsøkning eller lignende, så skal du ikke trenge å betale ekstra. Det er bedre da å spare månedlig i fond, da kan du få avkastning over tid på pengene dine.

Hva er den smarteste måten å fordele gjeldsrentene og lånet mellom meg og samboer?

– Den mest rettferdige måten å fordele gjeldsrentene på er å fordele på eierbrøk av lånet. Har dere 50 prosent av lånet hver, så del dem 50 prosent. Har en av dere en høyere eierandel så del etter den brøken.

Powered by Labrador CMS