Livsstil

13. desember, 2018

Slik lager du perfekte lussekatter

13. desember og Lucia-dagen! Her er oppskriften på ekte, svenske lussekatter.

Oppskrift lussekatter: «Svart senker natten seg, i stall og stue».

13. desember er Lucia-dagen og da hører selvfølgelig lussekatter med.

– Perfekt for oss som har et litt anstrengt forhold til denne dagen, fordi vi aldri fikk være Lucia i skoletoget fordi vi ikke hadde langt, lyst hår… #bitter

Lussekatter er supergodt og nesten like enkelt å lage som boller. Og fasongen kan du perfeksjonere.

Oppskrift lussekatter

Ingredienser:

– 50 gram gjær
– 150 gram smør
– 5 dl melk
– 250 gram kesam
– 1 egg
– 2 pakker safran (du kan bruke gurkemeie)
– 3 dl sukker
– 0.5 teskje salt
– 17 dl hvetemel
– Rosiner

Slik gjør du det:

Smuldre gjæren i en bolle.

Smelt smøret og bland inn melken, varm til 37 grader. Løs opp gjæren i blandingen.

Tilsett kesam, egg, safran, sukker og salt. Til slutt jobber du inn melet. Elt deigen til den slipper kantene i bakebollen.

Hev deigen under klede i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader.

Elt deigen godt og del den i to leiver. Del den ene leiven i 15 biter, som du lager til lussekatter.

Legg lussekattene på bakepapir og dekorer med rosiner.

Etterhev lussekattene i 20 til 30 minutter, til de er dobbelt så store.

Pensle med egg og fløte.

Stekes i cirka 8 minutter, til de er gylne og fine.

Kle deg i hvitt, ta glitter på hodet og gå Lucia-tog hjemme. Når man endelig er voksen, kan man være Lucia hver dag i desember.

«Santa Lucia, santa Lucia»

Oppskriften er fra elle.se

Dette ønsker ELLE-redaksjonen seg til jul!

Relatert