Dette er verdens beste land å bo i for unge kvinner

Foto: Lene Orvik

Gjetter du hvilket?

Publisert Sist oppdatert

Unge mennesker i flere vestlige land sliter om dagen, og flere studier viser at unge i dag får det vanskeligere enn foreldrene sine. Men i Norge går det oppover. Unge kvinner tjener bedre enn noensinne og er lykkeligere enn gjennomsnittet.

Horoskop: Slik blir juli for deg!

Skyhøye studielån, økte boligpriser og en stagnert lønnsutvikling. Dette er framtiden for unge kvinner i mange vestlige land. Men Norge er unntaket. Amerikanske Vogue skriver at for unge kvinner er Norge ett av de beste landene i verden å bo i.

Årsinntekten for unge har økt med 13 prosent siden forrige generasjon (de som er født mellom 1966 og 1980). Og forskjellen fra land til land er enorm. I USA har inntekten gått ned med fem prosent, og i Tyskland med ni prosent. Sør i Europa har inntekten gått ned med hele 30 prosent.

I Norge har befolkningen i begynnelsen av 30-årene en årsinntekt på 460.00 kroner. I Washington, USA har de 340.000 kroner.

Årsaken til at de unge har det så bra i Norge, er den raske økonomiske veksten. Og det er først og fremst på grunn av oljeindustrien. Norge har også en relativt lav andel unge arbeidsledige – 9,4 prosent. I motsetning til de fleste andre land i Europa, har vi gratis utdanning og alle kan få stipend og studielån, med mindre man har for høy inntekt eller har 60 studiepoeng eller mer uten å ha bestått fag eller eksamener. Studier viser også at nyutdannede kommer raskt inn i arbeidslivet etter endt utdanning. I tillegg er permisjonsordningen for foreldre veldig god i forhold til mange andre land.

Og vi er ikke bare rikere enn gjennomsnittet, vi er også lykkeligere. The World Happiness Report rangerte Norge som det nest lykkeligste landet i år. Kun slått av Finland. Norge anses også som et av verdens vakreste land. I Rough Guides årlige undersøkelse havner Norge på 17. plass over verdens vakreste land.

Saken er fra ELLE.se

Powered by Labrador CMS