Livsstil

26. september, 2019

Derfor klarer du ikke legge fra deg telefonen

Dette skjer i hjernen din når du er på sosiale medier...

Telefonen vår, og da spesielt sosiale medier, stjeler både oppmerksomheten og nattesøvnen vår. Anders Hansen, overlege i psykiatri, forklarer her hvorfor det har blitt slik og hva som skjer i hjernen vår når vi er så fokuserte på telefonen.

Du kan sikkert kjenne deg igjen i at hånden din scroller seg nedover alt fra nyhetssider til Facebook og Instagram, uten at du en gang tenker over det. Det er som om hånden lever sitt eget liv og selv bestemmer når det er på tide å ta en kikk på telefonen.

Anders Hansen, overlege i psykiatri og aktuell med SVT-programmet Din hjärna, kan fortelle at det faktisk er slik at hjernen vår har blitt trent opp til å automatisk se på telefonen, takket være teknologiske funksjoner som finnes på de ulike sosiale mediene.

Telefonen har hacket hjernens belønningssystem

Man har utviklet produkter som har hacket hjernens belønningssystem, sier Anders Hansen og forklarer videre hvordan:

– Framfor alt utnytter de vår dopaminutsondring. For hver like du får på et innlegg, får hjernen din en belønning i form av dopamin.

Hjernen elsker nemlig det faktum at du kanskje vil få mange likes. Akkurat som når vi gambler; vi vet at sannsynligheten er stor for at vi taper penger, men uvissheten og følelsen av at det kanskje skal gå bra, gjør at vi tar sjansen.

Dopaminsystemet overbelønner derfor det usikre momentet og sosiale medier utnytter dette: «Kanskje har jeg fått en ny like nå».

– Vi skal ikke glemme at det ligger uendelig timer med forskning bak bedrifter som er eksperter på sosiale medier. Det er for eksempel grunnen til at Facebook gikk fra å være et lite skoleprosjekt til å bli en av verdens største bedrifter på bare tolv år, sier han.

Vi scroller i det uendelige

En av funksjonene som har gjort hjernen vår avhengig av å scrolle, er det faktum at man kan scrolle i det uendelige.

På apper som Facebook og Instagram, finnes det ingen bunn og du kan scrolle til du blir helt grønn i ansiktet.

– Om hjernen ikke får et stoppsignal, som at du må klikke på en knapp for å komme deg videre til neste side, vil du automatisk fortsette i det uendelige.

Du kan sammenligne det med å drikke vin. Hver gang glasset er tomt, kan vi velge å fylle det opp igjen eller ikke. Men om vi hadde hatt et glass som hele tiden fylte seg opp automatisk, hadde vi nok fortsatt å drikke mye lenger.

Telefonen gjør at du mister fokus

Ok, så telefonen holder oss med jerngrep, men er det så farlig da?

Ja, det finnes faktisk flere grunner til at det ikke er bra for hjernen å scrolle for mye. Telefonen ødelegger nemlig konsentrasjonen vår. Om telefonen ligger ved siden av oss, vil vi automatisk se på den hele tiden. Men om du har telefonen i veska eller i et annet rom, vil du ikke se på den like ofte.

– I et eksperiment lot man ukjente føre samtaler på to ulike måter. Halvparten hadde en telefon ved siden av seg og den andre halvparten hadde en tegneblokk ved siden av seg. Kanskje ikke så overraskende viste det seg at de som hadde telefonen ved siden av seg i etterkant mente samtalen med den ukjente både var lite interessant og upålitelig.

Vi beveger oss mindre og sover dårligere

Det finnes ting ved sosiale medier som er bra også, for eksempel det at vi kan holde kontakten med de vi ikke ser hver dag.

Men det negative overstyrer dessverre det positive. Vi rører på oss mindre enn vi gjorde før, og Anders Hansen mener digitaliseringen mest sannsynlig er en av hovedgrunnene.

Vi sover også dårligere, spesielt de unge, noe som kan få uante konsekvenser for hjernen.

– Hver tredje tenåring sover med telefonen i sengen, som en kosebamse! Jeg får inn pasienter som ber om sovetabletter, men da sier jeg at de først og fremst må få telefonen bort fra soverommet og kjøpe seg en vekkerklokke i stedet.

Scrolling gir kvinner dårlig selvtillit

Den økte digitaliseringen øker også risikoen for depresjon. Akkurat hvorfor er uvisst, men mye tyder på at det kan komme av at vi sammenligner oss med andre.

– Å bare scrolle forbi andre menneskers liv er ikke bra, det gjør oss sjalu, sier Anders Hansen og legger til at det også gjelder selv om vi er bevisste på at det vi ser på sosiale medier ikke alltid er et reellt bilde av virkeligheten, og verst er det for oss kvinner.

– Det er utrolig viktig for oss mennesker hvor vi befinner oss i hierarkiet, og om vi hele tiden sammenligner oss med andre, kommer vi til å føle oss nedtrykte, og det er ikke bra for selvtilliten.

Så lenge bør du sitte på sosiale medier

Men bør man slette sosiale medier for å ha det bra? Nei, det er ikke noe Anders Hansen anbefaler.

Forskning viser at det faktisk finnes en sweet spot når det kommer til sosiale medier.

De som ikke bruker det i det hele tatt, føler seg både utenfor og isolerte, og de som bruker det for mye har det heller ikke bra.

De som derimot tenker igjennom hvordan de bruker sosiale medier og er bevisste på at de kun er på sosiale medier ca 30 minutter hver dag, de har det best.

Så konklusjonen blir derfor følgende; bruk de sosiale mediene smart!

Saken er fra ELLE.se

Relatert