#Mentalterapi: Å jobbe seg ut av det

Når blåmandagen begynner å kjennes ekstra blå, er det på tide å ta grep.

Publisert Sist oppdatert
Mental helse: Det har aldri før vært et større fokus på mental helse i jobbsammenheng enn nå, og det med god grunn. Nye tall fra Helsedirektoratet viser at psykiske lidelser koster Norge 280–290 milliarder kroner i året, og rundt om i verden snakkes det om en «mental helse- epidemi på arbeidsplassen».

Prioritert, men fortsatt stigmatisert

I Australia skinner søkelyset sterkt på problematikken: Helseminister Greg Hunt har bekreftet regjeringens forpliktelser overfor – og økt økonomisk støtte til – mental helse-initiativer. Tross dette fokuset, fortsetter gamle stigmaer å eksistere, sier Dorothy Hisgrove, sjef for HR i PwC Australia – et verdensomspennende regnskapsfirma, hvor ansatte kan oppleve mye press og stress.
– En av fem mennesker opplever en form for mental helseutfordring hvert år. Og i Australia velger 54 prosent av disse å ikke oppsøke profesjonell hjelp. Vi er nødt til å forandre det stigmaet som fremdeles er knyttet til dette.
For stigmaet kan få alvorlige konsekvenser: En studie fra 2013 viste at fire av ti australske arbeidstakere som får sykmelding for depresjon, velger å skjule det for sin arbeidsgiver. Halvparten av disse igjen, frykter at de vil miste jobben hvis de er åpne om sykdommen. Hvilket heldigvis ikke er tilfellet, ifølge loven.
– PwC investerer mye i mental helse for å sørge for at våre ansatte er glade. Vi ser at dette slår positivt ut på produktivitet og engasjement, sier Hisgrove.

Førstehjelp innen mental helse

– Når våre ledere snakker høyt om sine egne mentale utfordringer, fører det til at andre føler at de har støtte dersom de deler sine.
HR-teamet har gjort videoopptak av 13 av selskapets partnere som snakker åpent og ærlig om sine erfaringer med mental helse, og historiene er gjort offentlige for alle ansatte.
– Dette hadde en dyp innvirkning på ansatte, som nå føler at de vil få støtte og ikke bli dømt.
Selskapet har også hatt opplæring av «førstehjelp innen mental helse» med utvalgte ansatte på alle nivåer, tilbyr digitale hjelpetilbud og et telefonnummer man kan ringe for støtte. Men hva hvis din arbeidsgiver ikke er like opplyst? Maddie Holm sier at man ideelt sett bør snakke med sin overordnede om utfordringer og bekymringer:
– Det handler om å finne strategier som passer inn i din arbeidshverdag. Enten det betyr å ta seg en liten tur ut av kontoret hver dag for litt frisk luft, eller å kjøre bil til jobb i stedet for offentlig transport, om det gjør deg nervøs. Prøv å finne de små tingene som gjør hverdagen litt lettere.

#Mentalterapi

Hvis du ikke har råd til terapi, men har Instagram:
Utdannede terapeuter bruker Instagram for å bidra til å avstigmatisere psykiske helseproblemer og tilby nyttige råd. @nedratawwabs feed er full av poster med tanker om alt fra hvordan du bør håndtere mennesker som tapper deg for energi til hvordan du kan overvinne imposter syndrom – et relativt vanlig psykologisk fenomen, som går ut på at man er redd for å bli avslørt som inkompetent – at man ikke har fortjent suksessen man har oppnådd. @lisaoliveratherapy sine poster har lange tekster fylt med psykoterapeutiske øvelser. https://www.instagram.com/p/B8rZ-YmgAfZ/?utm_source=ig_web_button_share_sheet Mennesker som lever med spesifikke lidelser, kan finne en rekke kontoer med fokus på dette, som @cptsd_ support for dem som har opplevd traumer, eller @theocdstories for mennesker med tvangslidelser.
Disse gratis, hjelpsomme kildene tilbyr både støtte fra mennesker i samme situasjon som en selv, og råd fra eksperter – og er skreddersydd for hvordan Vi lever i det 21. århundret. Og selv om en insta-post ikke kan sees på som en erstatning for terapi, kan den kanskje bidra til å gjøre en tung dag litt lettere. Trenger du noen å snakke med? Mental helse svarer døgnet rundt, hele året, på telefonnummer 116 123.
Powered by Labrador CMS