Hva er "sensitiv hud" egentlig?

Her er alt du må vite om sensitiv hud.

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med La Roche-Posay.

Vi hører om det hele tiden, men det betyr ikke nødvendigvis at vi faktisk forstår hva sensitiv hud er – og at det faktisk ikke er en hudtype. Her får du forklaringen og tips til hvordan du behandler hudens sensitive områder.

Sensitiv hud er en vanlig og utbredt fenomen, som vi alle har hørt om. Faktisk opplever halvparten av alle kvinner i industrialiserte land, at de har sensitiv hud. Men hva er det egentlig?

Først og fremst, sensitiv hud er ikke en hudtype. Sensitiv hud kan oppstå hos alle hudtyper fra fet og uren hud til tørr og moden hud. Sensitiv hud kan defineres som sart eller følsom, og lar seg i større grad påvirke av faktorer som kan utløse en reaksjon i huden.

Disse faktorene kan både komme innenfra som for eksempel gjennom stress og alkohol, eller de kan komme utenfra gjennom blant annet endring i temperatur.

Tegn på sensitiv hud kommer ofte til uttrykk som en ubehagelig følelse kombinert med rødhet, stram hud og små prikker. Sensitiv hud kan dessuten se helt normal ut, selv om den kanskje føles alt annet enn normal.

Hva forårsaker sensitiv hud?

Sensitiv hud kan skyldes en ineffektiv overflatebarriere (mangel på beskyttende lipider), hvilket betyr, at huden ikke er like godt beskyttet mot vind og vær. Huden kan derfor ha behov for spesifikk pleie som kan bidra til å gjenoppbygge eller vedlikeholde hudens barrierefunksjon.

Utover en nedsatt barrierefunksjon lider sensitiv hud ofte av et fenomen kalt ”neuroinflammasjon”. Det betyr, at nerveendene er overfølsomme og frigir inflammatoriske stoffer (et faresignal, som normalt er forbeholdt hudangrep) som en reaksjon på harmløse stimuli som varmt vann og temperaturendringer. Denne overfølsomheten fremkaller de karakteristiske tegnene på sensitiv hud som eksempelvis svie, prikker eller kløe.

Slik pleier du sensitiv hud

Når du har sensitiv hud, er det viktig å finne produkter som huden din tolererer. En sensitiv hudvennlig hudpleierutine er også et must. Et godt eksempel på en god rutine kan være:

  • Rens ansiktet forsiktig med micellar rensevann for å unngå kontakt med hardt vann, og for å fjerne makeup uten å irritere huden for mye.
  • Påfør en daglig fuktighetskrem laget spesielt til sensitiv hud.
  • Beskytt sensitiv hud mot forurensning og UV-stråling.
  • Sørg for ekstra pleie på utsatte/sensitive områder som øyne og lepper
  • Søk etter etter hypoallergen-makeup, og makeup som er testet på sensitiv hud

Hudpleieprodukter som passer til dine behov

For å berolige sensitiv hud, anbefales det å bruke hudpleieprodukter som er spesielt laget til den sensitive hudens behov.

La Roche-Posay har spesialisert seg på å utvikle produkter til sensitiv hud, og her kan du se en rekke produkter, som er velegnet til de ulike behovene din sensitive hud kan ha.

Effaclar Duo (+)

En helt for alle med fet og uren hud med tendens til ubehagelige og tilbakevendende urenheter som kviser. Effaclar Duo(+) er en korrigerende fuktighetskrem til ansiktet med effekt i opptil 12 timer. Kan kjøpes i apotek eller online.

Cicaplast Balm

En SOS-krem, som er en beroligende, styrkende og beskyttende balm til alle hudtyper med svekket eller irriteret hud. Kan kjøpes på apotek eller online.

Toleriane Ultra

Ansiktskrem til sensitiv og intolerant hud. Er testet på allergisk hud. Produktet reduserer hudens ubehag og er intenst fuktighetsgivende og beroligende. Kan kjøpes på apotek eller online.

Toleriane Ultra Eye

En intenst beroligende øyekrem til sensitiv og intolerant hud. Er testet på allergisk hud. Minsker ubehag i huden omkring øyeområdet og virker intenst fuktighetsgivende og beroligende. Kan kjøpes på apotek eller online.

Hyalu B5 Serum

Effektivt serum utviklet til rynker og hud som mangler fylde. Reduserer rynker samt gir huden mer fylde og glød. Fukter og strammer opp huden. Kan kjøpes på apotek eller online.

Anthelios Ultra Light SPF50+

Solbeskyttelse i en ultralett krem med høy UVA- og UVB-beskyttelse til ansikt og øyeområdet. Ekstra vann-resistent, svette-resistent og sand-resistent og spesielt god til sensitiv hud. Kan kjøpes på apotek eller online.

Lipikar Balm AP+M

En krem kroppen for sensitiv og irriteret hud, samt hud med eksem og tendens til kløe forårsaket av tørrhet. Kremen har en beroligende, styrkende effekt som reduserer kløe og forekomsten av utbrudd. Kan kjøpes på apotek eller online.

La Roche-Posay vil bidra med løsningen på hudproblemer

La Roche-Posay ønsker å vise at dermatologi er basert på vitenskap og mennesker. Derfor har de samarbeidet med 90.000 hudleger og leger verden over, slik at de kan tilby livsforandrende løsninger. La Roche-Posay har testet og gjennomført over 600 kliniske studier verden over på over 100.000 personer mellom 0 og 104 år, og på alle hudtyper. Når La Roche-Posay utvikler produkter, er det alltid med reelle hudproblem i tankene. Les mer her.

Powered by Labrador CMS