SeksuELLE: Kvinner som har sex med kvinner – vol. 2

SeksuELLE: Hva gjør man egentlig, og hvordan skal en gå frem?

Publisert Sist oppdatert

Velkommen til spalten SeksuELLE! Her vil vi, sammen med en dyktig sexolog, utforske det spennende og viktige temaet: seksualitet. Er det noe du lurer på eller vil vite mer om rundt sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse? Vel, da er du hjertelig velkommen til å sende inn spørsmål til oss (helt anonymt), så lar vi ekspertene svare.

Ukens sexolog er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) hos Sex og samfunn, Trude Slettvoll Lien. Forrige uke skrev Trude om kvinner som har sex med kvinner, og denne uken kommer det en oppfølger.

Kvinner som har sex med kvinner – vol. 2

Kvinner som har sex med kvinner, har de egentlig ordentlig sex? Er lesbisk sex ensbetydende med silkemyk berøring, lett gjensidig onani eller oralsex i det duse lyset av blafrende stearinlys og duften av urtete?

Kanskje har du tanker om at sex mellom kvinner ikke er ekte sex siden det ikke innebærer en penetrerende penis i skjeden? I både litteraturen, reklamen og filmens verden skal en lete lenge etter gode og troverdige skeive rollemodeller. For hvis vi skal si det litt enkelt og tradisjonelt, begynner som oftest sexen når mannen får ereksjon og ender når han får utløsning. Og det kan jo bli ganske kjedelig i lengden, enten en har sex med menn, kvinner eller alle kjønn! Og du – du husker vel undersøkelsen jeg nevnte forrige uke?

Jeg tillater meg å gjenta; lesbiske får orgasme i 86% av sine seksuelle møter, mens de heterofile kvinnene må nøye seg med full uttelling i 66% av de seksuelle møtene.

Det er ikke så uvanlig at jeg hører om unge jenter som er fryktelig usikre når de skal ha sex med en annen jente for første gang. Hva gjør man egentlig, og hvordan skal en gå frem?

Bli kjent med din egen kropp

Om du ikke er i gang allerede, så begynn å onanere. Bli kjent med vulvaen din, med hele kroppen din – hva kjennes godt og hva tenner du på, hvordan ønsker du å bli stimulert av en partner, og hvordan fantaserer du om å stimulere drømmedama?

Liker du penetrerende sex? Da kan jo du og partner eksperimentere med dildoer og strap-on's. Foretrekker du ikke-penetrerende sex? Ja, da finnes det et hav av muligheter og bare fantasien setter grenser.

For mange av oss er tanken på at det må være en penis med i bildet så inkorporert i forståelsen av sex, at det blir nesten umulig å tenke seg noe annet. Vi glemmer helt at vi har både hender, munn og hjelpemidler som kan gi vel så deilig stimuli over hele kroppen som noe annet organ kan.

Og uansett hvordan sex du har, så lenge en partner er involvert, bør beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) være en del av samspillet. Myten om at kvinner som har sex med kvinner ikke penetrerer hverandre, har oralsex eller analsex, har vært vanskelig å avlive. Men så lenge slimhinner, skjedesekret, spytt og kroppsvæsker er involvert, ja så kan du like godt gå til innkjøp av kondomer, engangshansker og slikkelapp med en gang.

Lykke til med utforskning, opplevelser og, forhåpenligvis, mye glede!

Foto: Privat

Trude Slettvoll Lien er psykiatrisk sykepleier, psykoterapeut og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) hos Sex og samfunn.

Kilder:

Jackson/Solli: Jenter som kommer. Spartacus 2010

P3-artikkel: Da Katrine skulle ha sex for første gang, trodde hun at en banan var det som skille til.

Powered by Labrador CMS