kultur

Kvinnedagen 2023: 9 bøker å lese nå

Disse bøkene leser vi på kvinnedagen – og resten av året.

Publisert Sist oppdatert

Den internasjonale kvinnedagen markeres hvert år 8. mars, og er en demonstrasjonsdag som brukes til å markere kvinners rettigheter og ulike kampsaker. Kvinnedagen – slik vi kjenner den i dag – ble for første gang arrangert i 1911, men er i 2023 stadig viktig å markere.

Vi har samlet 9 bøker som tar for seg kvinnekampen på ulike måter, fra ulike land, samfunnslag og fra ulike tidsepoker.

Her er bøkene du bør lese i dag, og resten av året:

Usynlige kvinner er skrevet av Caroline Criado Perez, hvor hun legger frem data og harde bevis på hvorfor vi lever i en verden som er designet for menn.

«Forestill deg en verden hvor mobilen er for stor for både hånden og lommen din, hvor legen din skriver ut en medisin som er feil for din kropp, hvor du har 47 % større sjanse for å bli alvorlig skadd i en bilulykke eller hvor de utallige arbeidstimene du legger ned hver uke ikke blir anerkjent eller verdsatt. Om noe av dette høres kjent ut så er det gode sjanser for at du er kvinne.»

I 2009 ble Michelle Obama USAs første afroamerikanske førstedame. I boken Min historie foreller hun inspirerende og sterke historier om veien dit, tiden i Det hvite hus og om perioden etter at hennes mann, Barack Obama, overleverte stafettpinnen i ett av de aller mest kontroversielle valgene i amerikansk historie.

«... jeg har lyst til å be om at vi begynner å drømme om en plan for en annerledes verden. En mer rettferdig verden. En verden av lykkeligere menn og lykkeligere kvinner som lever sannere liv.»

Hva betyr feminisme i dag? «Vi burde alle være feminister» er et essay som stammer fra forfatterens TED-talk med samme navn, og tar for seg det å være kvinne i dag. Sjefdesigner for Dior, Maria Grazia Chiuri, lånte boktittelen til sin vår/sommer 2017-kolleksjon, og viste blant annet frem en T-skjorte med ordtaket.

I boken Girl, Woman, Other – Evaristos åttende roman – følger vi tolv britiske kvinner og deres familier, venner eller elskere, på søken etter ... noe: Anerkjennelse, håp om en bedre fremtid eller noen å elske. Dette er ulike fortellinger om identitet, feminisme, tilhørighet, rase og klassekamp.

Redaktøren av denne antologien, Marta Breen, har plukket ut sine norske favorittdikt gjennom flere tidsepoker. Her finnes det dikt om fattige kvinners hverdagsslit, temaer som abort og ekteskap, om kvinnekropp, morskap og seksualitet og om det tredje skiftet og minoritetserfaringer.

I Know Why the Caged Bird Sings er en selvbiografi skrevet av den anerkjente amerikanske forfatteren og poeten, Maya Angelou. Som den første boken i en serie på syv bøker, tar denne «coming of age»-historien for seg hvordan det å ha en sterk karakter og stor kjærlighet for litteratur kan bidra til å overvinne rasisme og andre traumer.

Den ikoniske Sunday Times-bestselgeren som var inspirasjonen bak seriesuksessen ved samme navn. June (spilt av Elisabeth Moss i TV-serien) får tildelt navnet «Offred» i den totalitære staten Gilead i det som tidligere var USA. Offred blir plassert hjemme hos The Commandor, Fred, og hun har kun én funksjon: å få barn, og hvis hun nekter å inngå seksuelt slaveri, vil hun bli hengt.

'It isn't running away they're afraid of. We wouldn't get far. It's those other escapes, the ones you can open in yourself, given a cutting edge'.

Den franske filosofen, forfatteren og feministiske aktivisten, Simone de Beauvoir, mente at kvinner var oppdratt til å tenke på seg selv i relasjon til mannen som det andre kjønnet. Denne boken fra 1949 tar for seg de Beauvoirs studier om kvinners plass i ulike samfunn, og hvordan kvinners rolle er – i forhold til mannen – i politiske, økonomiske, kulturelle og sosiale sammenhenger.

Ikoniske «Women Who Run With Wolves: Myths and Stories of the Wild Woman Archetype» er skrevet av Clarissa Pinkola Estés, og er en New York Times bestselger, med over én million kopier solgt verden over. Boken handler i korte trekk om at alle kvinner har en iboende urkraft – «den ville kvinnen, som representerer kvinners instinktive natur», som «holdes tilbake» i en verden hvor kvinner helst skal utfylle en viss rolle.

Med blikket til en kvinne: – Jeg vil at kvinner skal være synlige.

Powered by Labrador CMS