SeksuELLE: Er det min skyld han ikke får det til?

Mange utfordringer i sexlivet i en parrelasjon løses om en kan snakke om det som har skjedd.

Publisert Sist oppdatert
Velkommen til vår ukentlige spalte, SeksuELLE! Her vil vi, sammen med en dyktig sexolog, utforske det spennende og viktige temaet: seksualitet. Er det noe du lurer på eller vil vite mer om rundt sex- og samliv, seksualitet og seksuell helse? Vel, da er du hjertelig velkommen til å sende inn spørsmål til oss (helt anonymt), så lar vi ekspertene svare. Ukens sexolog er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS, Tore Holte Follestead. Tidligere har sexolog Trude Slettvold skrevet om kvinner som har sex med kvinner, og forrige spalte, skrevet av sexolog Gunhild Næss, handlet om seksualitet, hvor hun svarte på om vi kan trene det opp.

Er det min skyld han ikke får det til?

“I går prøvde vi på nytt å ha sex. Det er så lenge siden han ville og endelig passet det for oss begge. Jeg hadde nesten gitt opp og ble så glad da han tok initiativet. Men jeg må ha gjort noe galt, bare etter noen minutter sa han det ikke gikk, penis ble ikke stiv. Hva er det jeg gjør feil?”

Dette er ikke et uvanlig spørsmål fra en partner. En har prøvd en eller flere ganger å ha samleie eller andre former for sex, men penis vil ikke være med. Istedenfor å snakke med partner om hva det var som skjedde, tar en selv på seg skylden eller ansvaret og tenker en har sagt eller gjort noe galt. Noen ganger kan en også lure på om det var noe en heller burde ha gjort.

Snakk om problemene

Mange utfordringer i sexlivet i en parrelasjon løses om en kan snakke om det som har skjedd. Lukker en til, får en ikke vite hva den andre tenker og en begynner å lage fantasihistorier i sitt eget hode. Fantasiene om hva det er en gjør galt kan vokse seg så store at de tar helt over og en klarer ikke lenger se hvorfor en egentlig er sammen.

Årsaker til at han ikke får det til

Det er mange årsaker til at en penis ikke blir stiv. Hos den yngre mannen er årsaken ofte prestasjonsangst. Han kan lure på om han ser bra nok ut, om penis er stor nok og om en gjør en bra nok innsats for partneren sin.

Hos den voksne mannen kan stress, lite overskudd og overvekt gjøre det vanskelig. I noen tilfeller kan også ereksjonssvikt komme av sykdommer i hjerte- karsystemet, diabetes eller nevrologiske sykdommer. En tur til lege vil kunne avdekke om dette er årsaken.

Forventninger

Felles for både den unge og voksne mannen er en forventning om at det er han som er ansvarlig for at nytelse og orgasme skal skje. En kan ofte glemme hvor viktig balansen mellom å nyte og yte er. Tenker han bare på å yte, får han ikke den oppmerksomheten han trenger og penis gir opp.

Andre ganger kan en manglende ereksjon handle om at en ikke har det så bra i relasjonen. Kanskje han ikke får til å snakke om de ønskene han har for seksualiteten eller så er gnisten borte.

Kommunikasjon

Uansett er det ingen god løsning å tenke det er min feil. Snakk sammen, tør å si hva det er som plager deg og tør å ta imot det som kommer. Sammen kan dere finne hva som skal til for at begge får en god opplevelse. Foto: Privat Tore Follestad er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS, ved Sex og Samfunn.
Powered by Labrador CMS