Kvinnedagen: 8. mars-brev fra Jorun Aartun

– Hvis utviklingen fortsetter i samme tempo, vil det tar over 200 år før kvinner er økonomisk likestilt med menn i verden.

Publisert Sist oppdatert

Gratulerer med dagen dagen, kjære ELLE-leser! Det kan til tider være lett å tenke at vi kvinner (spesielt i Norge) er likestilte med menn, og det kan være like lett å glemme hvilke saker som faktisk er viktige når det kommer til markeringen av den internasjonale kvinnedagen, 8.mars. Vi spurte derfor journalist, og en av forfatterne bak boken Penga og Livet, Jorun Aartun, om hun kunne skrive en liten oppsummering på hvordan ståa er: Hvor langt bak henger vi kvinner egentlig bak, rent økonomisk?

Hei alle Elle-lesere

Aller først– gratulerer så mye med dagen! Det minner oss om at vi står på skuldrene til kjemper! Modige, fascinerende og supersmarte kvinner som har kjempet for at vi har de rettighetene vi har i dag!

Hvert eneste år før 8. mars diskuteres det om vi fortsatt trenger å markere kvinnedagen. Men sannheten er den at det er et stykke igjen før vi har reell likestilling. For bak alle festtalene om hvor suverene vi er på dette, skjuler det seg ubehagelige fakta:

Kvinnehelse et sterkt underprioritert felt i forskningen , og vold og overgrep mot kvinner er en av våre største likestillingsutfordringer.

I tillegg tjener vi mindre enn menn, vi har mindre formue enn menn, vi sparer mindre i aksjer og fond, vi blir sjeldnere gründere og toppsjefer i næringslivet.

Det er fortsatt kvinner som jobber mest deltid. Alle må få organisere familielivet slik de ønsker. Men det er et valg som får konsekvenser - både for lønn, pensjon og karriere. Jeg har derfor som ambisjon å inspirere flere kvinner til å snakke om økonomi. Vi er flinke til å snakke om følelser og andre ting, men hvor mye snakker vi om økonomien vår, egentlig?

Da det internasjonale finanskonsernet Merill Lynch gjennomførte en undersøkelse om kvinner og personlig økonomi, svarte seks av ti kvinner at de heller vil snakke om sin egen død enn penger. Det er synd, fordi det begrenser rommet for å utveksle råd og erfaringer.

Skal vi klare å rette opp skjevhetene mellom kvinner og menn, må vi kvinner bli mer økonomisk bevisste – og vi må kvitte oss med den økonomiske berøringsangsten som mange går og kjenner på. Og har du gått på en økonomisk smell eller to – er det ikke så farlig. Det er erfaringer vi lærer av!

Jeg har gått på flere økonomiske smeller selv. Det tok blant annet hundre år før jeg fikk en samboerkontrakt og jeg er langt fra noen verdensmester i sparing! Derfor er jeg opptatt av å gi råd uten å bruke pekefingeren. For selv om penger naturligvis ikke er alt – er det ikke til å komme unna at penger gir deg makt, trygghet og innflytelse til å ta valg over eget liv.

Kampen for likestilling er ikke vunnet før kvinner får større økonomiske muskler. Hvis utviklingen fortsetter i samme tempo, vil det tar over 200 år før kvinner er økonomisk likestilt med menn i verden. Det gidder vi ikke vente på!

Helt på tampen vil jeg dele 7 råd for å bli en økonomisk superkvinne:

  1. Start mikrosparing. Mikrosparing er tjeneste som gjør at du sparer en bestemt sum hver gang du bruker kortet. Det blir det penger av!
  2. Opprett spareavtale i aksjefond (gjerne et globalt indeksfond) og planlegg pensjonen din. Målet er å få mer penger til det du drømmer om og som gir deg glede!
  3. Er du i et forhold: Ta pengepraten. Jeg vet det er lett å utsette den hersens pengepraten men den må tas! Hvis det skulle bli slutt og tonene har surnet kraftig er det som kjent vanskelig å bli enig om noe som helst. Du får masse tips om hvordan du kan gå frem og hvilke fallgruver det er lurt kjenne til i boka
  4. Vær klar over de juridiske og økonomiske forskjellene mellom å være samboer og gift. Er du samboer, så husk at det er mye kjærlighet i en samboerkontrakt og et testamente.
  5. Få oversikt over forbruket ditt. Kanskje har du noen lommetyver, for eksempel ubrukte abonnementer, dyre forsikringer eller høy boliglånsrente? Målet er ikke å leve mest mulig sparsommelig, men å bruke penger på det du faktisk vil prioritere. Jeg vil heller unne meg en lekker kjole fra Vampires Wife enn å betale mange tusen unødvendige kroner på et dyrt boliglån!
  6. Ta grep om din egen lønn.
  7. Ikke vær trofast mot banken (med mindre den fortjener det).

For flere tips og triks, og økonomisk veiledning kan du klikke hjem boken Penga og Livet her, en fin gave til deg selv i anledning kvinnedagen?

Powered by Labrador CMS