En perfekt langhelg med julehandel i Italia

Foto: Visit Brescia

Hit drømmer vi om å reise nå!

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Visit Italia

Julehandel i Italia: Lad batteriene til jul med en langhelg i Italia. Nyt det italienske gatemylderet med genuine butikker, lokkende dufter og deilige pauser med lokalt smaksatt kaloriinntak i Bologna, Trieste, Roma eller Brescia, kombinert med Bergamo.

Julehandel i Italia

Bologna

Når julen nærmer seg i Bologna, pyntes byen med stemningsfulle juledekorasjoner, spesielt i de livlige kvartalene som utgjør Bolognas eldste sentrum, il Quadrilatero. Her har håndverkstradisjonene røtter tilbake til middelalderen, og bydelen er i dag et mekka for foodies.

Mange av butikkene har gått i arv i generasjoner, og du kan kjøpe smaksrike julegaver som salami, ost, fersk pasta og andre lokale godsaker laget med gode, tradisjonelle oppskrifter.

Foto: Welcome Bologna

Hit kommer Bologna-innbyggerne for å minnes svunne tider, drikke et godt glass vin og nyte det verdensberømte bolognesiske kjøkkenet, som består av så mye mer enn kjøttsaus, selv om den også er nydelig. Flere av bydelens mange restauranter har aner helt tilbake til 1400-tallet.

Om, eller rettere sagt, når søtsuget slår til, så er det beste tipset bakeriet Forno Paolo Atti & Figli, som preges av den samme herlige atmosfæren som da de åpnet i 1868. Kafeen La Torinese er kjent for sin varme sjokolade, og på Drogheria Gilberto kan du du prøvesmake ekte balsamicoeddik, og handle med deg lokale godsaker.

Tårnene i Bologna, også kjent som Torre degli Asinelli. Foto: Gregory Lee/iStock by GettyImages

I Bolognas eldste butikk, Antica Aguzzeria del Cavallo, finner du alt du trenger til kjøkkenet – fint utformede husholdningsartikler, kniver lagd på tradisjonelt vis og designvesker, i tillegg til mye annet.

Les mer om Bologna her.

Trieste

Trieste ligger nær grensen til både Slovenia, Kroatia og Østerrike, og er Italias mest kosmopolitiske by med en mangekulturell befolkning. Trieste er også kaffens by, ikke minst takket være sin status som frihavn for kaffeimport på 1700-tallet, dagens kaffebrennerier og Illys kaffeuniversitet.

I Trieste er kaffe synonymt med litteratur: byen har mange historiske kaffehus, hvor store romanforfattere som James Joyce var stamgjest en gang i tiden. De retroinspirerte litterære kafeene er fortsatt populære vannhull for byens intellektuelle.

Castello di Miramare i Trieste. Foto: Fabrice Gallina/Turismo FVG

En pause her krever en viss kunnskap i den lokale kaffe-terminologien. ”Nero” betyr espresso, og ”Gocciato” er kaffe med en skvett melk.

Lokal kaffe er en opplevelse forbeholdt de som er på tur, mens julegavene til de der hjemme kan handles i et av Triestes tre store shoppingkvartaler. Hvis man leter etter noe mer unikt, finner man det i den gamle jødiske bydelen. Her ligger en rekke antikkbutikker, og den tredje søndagen hver måned holder de et stort loppemarked.

Jul på Piazza Unità d'Italia i Trieste. Foto: Fabrice Gallina/Turismo FVG

Triestes mangekulturelle arv viser seg på mange ulike måter, ikke minst med dessertene. Fra Balkan og i det sentraleuropeiske kjøkkenet finner man oppskrifter som har gått i arv fra generasjon til generasjon. Pass på å få med deg gubana, presnitz og putizza, ulike fylte rulleterter som er ekstra populære rundt høytidene.

Les mer om Triestes her.

Roma

Å reise på shoppingtur til Roma er et eneste stort eventyr. Få andre plasser i verden er så levende opptatt av håndverk av høy kvalitet, og julen er kanskje den beste tiden på året til å utforske konseptet ”Made in Italy”.

”Alle” de store motenavnene har butikk i gatene ved foten av Spansketrappen, her finner vi også små og eksklusive atelierer og butikker med både vintage og nye varer, en fryd for moteelskere, uansett om man kjøper noe eller bare skal vindusshoppe.

Som et postkort: Utsikten over Tiber og St. Peters' kirken i Roma. Foto: iStock by GettyImages

I området Monti, som ligger rett øst for Colosseum, finnes en rekke små virksomheter som har holdt åpent siden Julius Cæsar sprang rundt i sparkebukse, eller sånn ser det i hvert fall ut.

Vinbarer, forgyllingsverksteder, og snekkerverksteder, smeder og fillehandlere ligger side om side i kvartalets smale gater, sammen med popup-gallerier.

Nabolaget er også vertskap for et innendørsmarked med gi-bort-priser som holder åpent hver helg. Her kan du finne originale retroplagg, designerartikler, klær, sko og solbriller av alle slag.

Sør for Roma ligger Ostiense, som er populært blant studenter og selvutnevnte hipstere. Her finner du en spennende blanding av gammelt og nytt, og det er et ypperlig sted hvis du vil ta tempen på Romas natteliv.

I kvartalet mellom de gamle isfabrikkene og den postindustrielle gassklokken Gasometer, skrives et nytt kapittel om den velsmakende sagaen om Romas gastronomiske arv. Her finner man både Romas første Eataly, samt klassiske puber som Felice og Checchino, som åpnet dørene allerede på slutten av 1800-tallet.

Les mer om Roma her.

Brescia

Roma er stort og flott. I Brescia er det derimot småbysjarmen som gjelder. Her er shopping et slags sosialt ritual, der man bare rusler mellom butikkene.

Foto: Visit Brescia

Et sikkert stalltips er å begynne i det elegante området i Brescias bykjerne, Corso Zanardelli, der de store motenavnene holder hus. Pass også på å utforske det smakfulle lokale kjøkkenet på veien til det venetianske torget Piazza della Loggia, som er omgitt av kunstgallerier og butikker under tak. Hver time slår to statuer på klokken, som for å minne deg på å fortsette streiftoget gjennom byen, kanskje med mål om et vintage-røverkjøp på antikkmarkedet, Quadriportico.

Brescia byr også på et rikt og variert natteliv. I tillegg til nattklubber som blir besøkt av den festglade lokalbefolkningen og turister i alle aldre, finnes det mange trivelige vannhull og puber som bidrar til byens spennende natteliv, for eksempel ved Piazzale Arnaldo og i det nylig ombygde Carmine-distriktet.

Les mer om Brescia her.

Bergamo

Foto: Mirko Pizzaballa/iStock by GettyImages

Foto: inLombardia

Brescias nærmeste nabo, Bergamo, er en dobbeltbunnet by med både ultramoderne områder og en gammel bydel som inneholder en mengde severdigheter.Ved juletid råder det alltid feststemning i Bergamo. To store julemarkeder midt i byen lyser opp hele desember, og det holdes flere stemningsfulle julemarkeder i landsbyene rundt. For den som vil, finnes det muligheter for skisport og andre vinteraktiviteter i de naturskjønne fjellene rundt Bergamo.

Toget mellom Brescia og Bergamo tar én time, og det er avgang en gang i timen i begge retninger. Er du ikke ferdig med shoppingen, kan du kombinere bybesøket med en tur til Franciacorta Outlet, en halv times bussreise fra Brescia. Med to flyplasser å velge mellom, Milano-Bergamo og Milano-Linate, finnes det mange flymuligheter, og det går greit å reise hit enkelt og rimelig med direktefly.

Les mer om Bergamo her.

Ønsker du mer inspirasjon til reiser i Italia? Da kan du lese mer her!

Powered by Labrador CMS