Sophie Elise - helt uten filter

Foto: Truls Qvale

"Det at folk tror at jeg er dum er egentlig min største styrke. Da skal det mindre til for å imponere."

Publisert Sist oppdatert

Sophie Elise: Er hun en pyntedukke med mye form og lite innhold? En blond bimbo som kun er opptatt av pupper og vipper, og som bare unntaksvis engasjerer seg i viktigere saker? Eller er hun en reflektert, sterk forretningskvinne med masse sjarme og et ekte samfunnsengasjement?

Tidligere sjefredaktør Signy Fardal har møtt bloggdronningen Sophie Elise Isachsen.

Sophie Elise ankommer restauranten småløpende. Litt andpusten, hun har løpt fra parkeringshuset, hvor hun hadde trøbbel med å parkere bilen. Såpass mye trøbbel at hun til slutt ga opp og måtte ringe to kompiser på et kontor i nærheten, og be dem overta parkeringsoppgaven, slik at hun kunne rekke intervjuavtalen med ELLE.

Hun bestiller en Asian green salad, svart kaffe og en cola light, og forteller at hun har hatt en litt småkaotisk morgen. Hun har nettopp flyttet inn i nytt hus, og dagen startet med at gardinene hun hadde bestilt ble levert på døra.

– Gardinene var veldig fine de, men da jeg hørte prisen fikk jeg sjokk. 55 000 kroner! Jeg ba de som leverte dem om å ta dem med seg igjen. Jeg syns 55 000 kroner for gardiner er alt for dyrt. Da kjøper jeg heller gardiner på Ikea.

Men er det ikke slik at når du flytter inn i nytt hus så står gardinleverandører i kø foran huset inn for å GI deg gardiner? Slik at de kan få reklame i dine kanaler?

Finnes det noe vi ikke vet om Sophie Elise?

– Nei, ler hun. – Slik er det ikke. Og jeg ville absolutt ikke ha promotert så dyre gardiner på bloggen min, jeg tror ikke så mange av mine følgere er interessert i å kjøpe gardiner til den prisen.

Etter at vi i ELLE bestemte oss for å gjøre cover og intervju med Sophie Elise Isachsen for denne utgaven har jeg grublet litt over hva jeg skal spørre henne om.

24 åringen fra Harstad har delt smått og stort fra livet sitt i åtte år, og det er ikke mye hennes bortimot 400 000 følgere – og resten av landet for så vidt – IKKE vet om henne.

Ikke bare har hun en blogg som hun har oppdatert to ganger om dagen i snart åtte år, i tillegg har hun gitt ut to bøker (Forbilde, 2016 og Elsk meg, 2018), deltatt i en rekke TV-programmer (Skal vi danse, Bloggerene og ikke minst Sophie Elises verden, som kommer med andre sesong på TV2 i februar), og blitt omskrevet, omtalt og omdiskutert i de fleste norske medier.

For et par år siden ble hun enda til kåret til Norges mektigste mediekvinne av et medienettsted.

I tillegg til å ha vært gjest i flere underholdningsprogrammer har hun til og med vært gjest i Torp, NRKs «aktuelle og dyptpløyende intervjuprogram», et program som først og fremst intervjuer politikere og samfunnstopper. Så, nei, det er ikke mye vi ikke vet om Sophie Elise.

Foto: Truls Qvale.

Vi vet at Sophie Elise er fra Harstad, og hun har fortalt at hun ble mobbet i oppveksten. Vi vet at hun begynte å blogge som 16-åring, og at hun tok sin første plastiske operasjon da hun fylte 18. Vi vet at hun er en dyktig forretningskvinne som tjener millioner av kroner på å være den hun er, vi vet at hun ikke liker palmeolje, at hun er glad i dyr og at hun engasjerte seg i flyktningkrisen.

Vi vet at hun har slitt med angst og depresjon, at hun har drevet med selvskading og at hun egentlig er innadvendt og sjenert. Vi vet også at hun har hatt en kjæreste som var ganske så kjip mot henne, at hun har vært ulykkelig forelsket i en eldre mannlig kjendis, at hun er bifil og at hun nå er lykkelig samboende med en gutt hun har kjent siden ungdomstiden.

Nettopp fordi vi vet så mye om Sophie Elise tror vi at vi kjenner henne.

«Dum, blond bimbo»?

De fleste har gjort seg opp en mening om bloggdronningen fra nord, og meningene er delte. Hun blir sett opp til og beundret av mange, mens hun for andre representerer alt det de ikke liker. Hun blir stilt til ansvar for et usunt utseendefokus, og hennes besettelse om å være pen kan for noen oppleves å tendere mot det syklige.

Noen tror kanskje fortsatt at Sophie Elise er en «dum, blond bimbo», men de blir stadig færre etter hvert som folk lærer henne å kjenne.

ELLE møter Sophie Elise i en periode hvor hun er midt i en bokturne og reiser land og strand rundt for å promotere den siste boka si; Elsk meg, hvor hun skriver om sin ulykkelige og besettende forelskelse i en eldre – og slett ikke ukjent – nordmann.

Hun har fått ganske så gode anmeldelser. Som en anmelder skriver;

– Det at folk tror at jeg er dum er egentlig min største styrke. Da skal det mindre til for å imponere. Jeg syns det er en fordel at jeg ser dummere ut enn jeg er, det er også en fordel at jeg har en mye mørkere stemme enn det ser ut som jeg har, sier hun.

«Elsk meg er en mye bedre bok enn de tre andre bøkene som er blitt utgitt av bloggere i høst. Og hun utleverer ingen andre enn seg selv.»

Leser du utdrag fra boka når du er på signeringer?

Den upopulære jenta

Hvordan er du blitt mottatt i hjembyen din, Harstad?

– Når jeg reiser rundt for å signere boka møter jeg mange av mine følgere, og ofte blir det mange sterke møter. Noen av de som kommer på signering er mennesker som er i en spesiell situasjon, de er på en måte outsidere slik som jeg er, de kjenner seg igjen i meg og legger mye i å møte meg. Jeg blir ofte rørt når jeg skjønner at jeg betyr en forskjell for noen, og derfor hender det ofte at jeg gråter på boksignering.

Hvorfor det?

– Nei, er du gal! Jeg er livredd for å kjede folk.

Men er ikke dine klassekamerater stolte av deg og det du har fått til?

Foto: Truls Qvale.

– Der har jeg ikke vært på signering, og dit skal jeg ikke heller. Hverken Harstad eller Nord-Norge frister i så måte.

Ble du virkelig mobbet i oppveksten?

Pupper og plastiske operasjoner

– Fordi når jeg er i Harstad går jeg inn igjen i den rollen jeg hadde da jeg gikk på videregående; jeg blir hun upopulære jenta som prøver å ta så lite plass som mulig.

Men nå har du både fått langt lyst hår og nok penger til å kjøpe deg hva du vil. Hva skyldes suksessen din, tror du?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg føler at de har akseptert meg, men ikke at de heier på meg.

Sophie Elise forteller at den aller første posten hun la ut på bloggen sin var et bilde av seg selv, solbrun i en trang leopardkjole. Med på bildet var en skolekamerat som var både kul og populær – og det er faktisk han som hun er kjæreste med nå.

Du gjorde din første plastiske operasjon da du fylte 18 år. Hvorfor?

– Jeg var definitivt ikke populær. Jeg ble ofte ikke invitert på ting, jeg var opptatt av festing og klær og passa ikke inn i malen. Jeg snakka høyt om alt mulig, jeg var samfunnsengasjert og sikkert kranglevoren. Og jeg kan oppleves som krass. Jeg syntes egentlig de andre i klassen var for dumme til å diskutere med, så jeg skjønner jo hvorfor jeg var så upopulær. Og jeg var nok sjalu på dem, i motsetning til meg hadde de langt naturlig hår og foreldre med penger ... jeg hadde ingen av delene. Og jeg bodde utenfor byen, i Ervik, og det var jo heller ikke kult. Foreldrene mine kjørte en gammel, stygg bil, og jeg tvang dem til å sette meg av et stykke fra skolen, slik at klassekameratene mine ikke skulle se bilen vi kjørte i. Jeg har absolutt ikke hatt en ulykkelig barndom, men jeg opplevde at vi hadde det trangt økonomisk. Jeg fikk ikke kjøpe meg så mange nye klær, og jeg kan huske at strømmen ble stengt fordi regningen ikke var betalt.

Var det ikke noen som prøvde å stanse deg? Foreldrene dine, for eksempel?

Siden din første plastiske operasjon har du vært igjennom syv til, hvorfor gjør du det? Jeg er helt sikker på at du hadde vært like fin som du er i dag uten alle disse inngrepene?

– Jeg fulgte en del bloggere som var store på den tiden, først og fremst svenske bloggere som Isabella Løwengrip, men også norske bloggere som Ida Wulf og Voe. Og jeg fulgte med på en serie som gikk på TV om Helene Rask og hennes glamourmodeller. De ble mine forbilder, fordi jeg følte at de – som jeg – var outsidere. Da Voe la ned bloggen sin tenkte jeg at dette var min sjanse. Jeg har alltid hatt en markedsføringshjerne, og jeg satt hjemme på pikerommet og tenkte at jeg måtte finne noe som de andre bloggerne ikke hadde.

Foto: Truls Qvale.

Usunt ideal?

– Jeg skrev en tekst til bildet som nok var litt provoserende, det var et stikk til klassen min, og det ble lagt merke til. Og slik startet det. Jeg var ikke så flink på skolen, så da jeg begynte med blogging tenkte jeg at det skulle bli min framtid. Helt siden jeg var seks år gammel har jeg visst at jeg skulle bli kjendis.

Hvor viktig for deg er det å være pen?

– Jeg tror det er normalt å være opptatt av, og usikker på, utseende sitt når man er i tenåra. Forskjellen på meg og mange andre var at jeg i en alder av 18 år hadde tjent nok penger til å bestemme selv hva jeg skulle bruke dem til, og jeg ville ha silikonpupper.

Representerer du et usunt ideal for unge jenter?

– De var veldig i mot det, og prøvde på alle mulige måter å få meg ifra det. Men det hjalp ikke. – Du vet hva du vil og hvordan du får det til? – Jeg vet ikke alltid om jeg vet hva jeg vil, men jeg gjør i alle fall som jeg vil.

Du var med i Skal vi danse på TV2 sist høst, men hoppet av da det var få sendinger igjen. De fleste var sikre på at du kom til å vinne, hvorfor droppet du ut?

Sophie Elises verden

– Jada, jeg hadde sikkert vært like fin uten alt det jeg har gjort. Men da hadde jeg ikke hatt denne karrieren. Og jeg ser ut som jeg gjør fordi jeg vil det. Jeg har ofte fått høre at jeg ville blitt tatt mer seriøst om jeg toner ned utseende litt, men jeg vil ikke forandre meg for å bli tatt seriøst. Jeg vil se ut som jeg gjør og samtidig bli tatt seriøst, som et tenkende og reflekterende menneske. Og det er mye vanskeligere. Det krever åpenbart mer å bli tatt seriøst når man samtidig innrømmer at man syns utseendet er viktig. Men store pupper og lange vipper betyr ikke at man ikke er oppegående. Jeg har dessuten ikke lyst til å bli tatt seriøst som en blogger som er oppegående til å være blogger, om du skjønner...

Hvilke planer har du framover?

Apropos dyrevelferd, hva syns du om ideen å pryde forsiden av ELLE sammen med en katt?

Hva gleder du deg til fremover?

– Jeg tror nok at alle innerst inne er opptatt av å være pene, eller i alle fall at alle ønsker å være tilfreds med utseendet sitt. Jeg ønsker å bli sett på både som pen, og samtidig en som sier og mener og gjør bra ting. Det være pen oppveier ikke for å si dumme ting.

– Jeg gleder jeg meg til sesong to av Sophies Elises verden kommer på TV2. Det blir helt amazing. Vi gjør noe helt nytt. Serien handler ikke bare om meg, men om min vennegjeng på fem stykker, om våre relasjoner, intriger og hverdagsliv. Og det som er fint er at folk som ikke liker meg kan ha glede av serien uansett, for da kan man bare følge med en av de fire andre.

– Jeg tenkte på det nå nettopp, etter at jeg la ut mange fantastisk fine nakenbilder av meg selv på bloggen min. Hvis folk tror at jeg har vært drevet av selvhat når jeg har gjort det jeg har gjort med utseendet mitt, så tar de feil. Jeg har ikke bedt om å være et forbilde, men jeg innser at jeg er det. Og jeg lever i en overfladisk bransje, og jeg elsker det overfladiske! Nesten alle blogger, inkludert min egen, er fordummende, men man kan ikke bare orientere seg i verden gjennom å lese blogger, eller ved å kun se på The Kardashians, for den sakens skyld. Man må kombinere, fylle livet sitt med andre ting også. Når jeg er rundt i ulike byer for å signere boka mi hender det at jeg treffer følgere som sier at dette er den første boka de har lest noensinne. Vel, da føler jeg faktisk at jeg har utrettet noe, fordi jeg tror det er viktig for folk å lese bøker.

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men i den grad jeg skal følge med på serien er det Sophie Elise jeg kommer til å heie på. En sterk, reflektert og oppegående pyntedukke med mye form og masse bra innhold.

– Jeg tror også at jeg hadde vunnet om jeg ikke hoppet av. Jeg hoppet av fordi TV2s psykolog ba meg om det. Samtidig som jeg hadde det kjempegøy, var det også utrolig slitsomt. Det var så mye som skjedde, boka mi kom ut, og vi filmet til TV-serien Sophie Elises verden samtidig som jeg danset i timevis hver dag. Jeg måtte ta sovepiller for å få sove, og det ble så mange private følelser involvert i Skal vi danse. I en sending danset jeg til I am a survivor, hvor ideen var at jeg skulle ta et oppgjør med all netthetsen jeg har blitt utsatt for. Det føltes bra der og da, men faktum er at man ikke kan danse av seg slike ting i en glitrende kjole på et TV-show. I en annen sending danset jeg for en avdød venn til låta Everybody hurts av R.E.M, jeg skulle hylle han gjennom dansen mens hans familie satt på første rad. Og det ble så vondt, fordi jeg slet med dårlig samvittighet for at jeg ikke hadde vært der for han før han valgte å ta livet av seg. Det hjalp liksom ikke å danse ...

Intervjuet stod på trykk i februar-utgaven av ELLE.

LES OGSÅ:

– Vel, jeg skal gjøre en del nye og annerledes ting. Først og fremst skal jeg fjerne silikon implantatene i puppene mine, og det skjer forhåpentligvis allerede nå om veldig kort tid. Det er som å gå med to kjøleelementer, og de føles så harde og ubehagelige. Jeg gleder meg til å gå med tettsittende klær over en ganske flat byste. Jeg tror det blir fint og behagelig uten silikon. Og dernest skal jeg lage musikk! Jeg er signert hos Universal, og jeg skal gå i studio og lage låter som enten er for korte – eller for lange – til å spilles på radio. Og så har jeg lyst til å bruke stemma mi til å gjøre noe stort, og viktig, for miljø og dyrevelferd. Jeg skulle gjerne ha bidratt til en endring i lovverket som sørger for at norske griser behandles på en mer human måte enn i dag.

–Jeg elsker den! Jeg er veldig glad i katter.

Powered by Labrador CMS