kultur

Ikoniske bryllup og antrekk vi lar oss inspirere av

17 legendariske bryllups­antrekk som vi fortsatt lar oss inspirere av.

Publisert Sist oppdatert

Skal du gifte deg i sommer, eller planlegger du bryllup i nærmest fremtid? Eller kanskje du bare har lyst til å drømme deg bort litt? Her har vi samlet 17 ikoniske bryllup til inspirasjon før den store dagen.

Prinsesse Caroline av Monaco og Philipe Junot

Caroline av Monaco valgte bort tiara til fordel for tidsriktig blomsterhodepynt i bryllupet sitt i 1978 – en nydelig match med 70-tallskjolen designet av Marc Bohan for Dior.

Grace Kelly og fyrst Rainier av Monaco

Grace Kelly sin brudekjole fra 1956 er muligens en av de mest refererte til i motehistorien. Kjolen i taft og blonder, med hundrevis av påsydde perler og en kort blondecape med høy hals, var laget av Helen Rose.

Elvis Presley og Priscilla Ann Beaulieu

Elvis og Priscilla giftet seg 1. mai 1967 kl 09 om morgenen (trolig for å unngå paparazzi) på Aladdin Hotel i Las Vegas. Hun haddde på seg en lang kjole i silkechiffon med påsydde perler og et stort slør festet i en krystallkrone.

John F. Kennedy og Jacqueline Bouvier

USAs blivende president, JFK, og Jacqueline Bouvier giftet seg 12. september 1953 i Newport, Rhode Island, med 800 gjester til stede. Jackie bar en silkekjole med stort skjørt laget av lag på lag med volanger designet av Ann Lowe, og en choker av perler.

Diana Spencer og kronprins Charles

Dianas ikoniske brudekjole fra 1981, designet av David og Elizabeth Emanuel, i silke og taft med tusenvis av perlmors-paljetter og perler påsydd for hånd, og et over sju meter langt slep, ble en umiddelbar motesensasjon og inspirerte utallige 80-tallsbruder.

Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon

Da Mette-Marit og kronprins Haakon giftet seg i Oslo Domkirke 25. august 2001, bar hun en tidløs og minimalistisk lang kjole i silkecrêpe drapert med 125 meter silketyll. Kjolen var et samarbeidsprosjekt mellom bruden, designeren Ove Harder Finseth og syersken Anna Bratland. Sløret, på hele seks meter, var i silketyll og festet over en lav knute i nakken.

Prins Harry og Meghan Markle

Den vakre minimalistiske brudekjolen til Meghan Markle, designet av Clare Waight Keller for Givenchy, var laget av silke og organza med båthals og innsvinget liv. Sløret var brodert med blomster som representerte alle de 53 landene i det britiske samveldet, pluss en liten bit av den blå kjolen Markle hadde på seg på parets aller første date. Markle byttet ut Givenchy-kjolen med en vakker halterneck-kjole i silke fra Stella McCartney til bryllupsfesten. Skoene fra Aquazzura hadde også en søt «something blue»-detalj: Babyblå såler.

Barbara Bach og Ringo Starr

Ringo Starr og Barbara Bach giftet seg på Marylbone -registerkontor i London 27. april 1981. Bryllupsfesten ble holdt på den eksklusive nattklubben Rags. Modellen, skuespilleren og den tidligere Bond-piken bar en brodert kjole designet av David og Elizabeth Emanuel.

Jamie Hince og Kate Moss

Kate Moss, som den legenden hun er, inviterte ikke bare til bryllupsfest da hun giftet seg med Kills-gitarist Jamie Hince i 2011 – hun inviterte likegodt til en tredagers bryllupsfestival – som hun kalte Mossstock ... Den vakre 20- og 30-tallsinspirerte silke-kjolen hennes ble designet av vennen John Galliano, og hadde påsydde broderier, samt perler og paljetter i gull. Sløret, et såkalt «juliet cap veil», brodert med små blomster, var helt i stil med den Gatsby-inspirerte kjolen. Skoene hennes var spesial-lagde Manolo Blahniks.

Bianca Pérez-Mora Macias og Mick Jagger

Bianca Jaggers ikoniske bryllups-antrekk fra 1971 besto av en innsvinget kremfarget blazer og ankellangt skjørt fra Yves Saint Laurent, og en bredbremmet hvit hatt med slør.

Frank Sinatra og Mia Farrow

19. juli 1966 giftet 21 år gamle Mia Farrow seg med 50 år gamle Frank Sinatra. Hun bar tidsriktig kort jakke med trekvartlangt erme, og et knelangt skjørt med sløyfe i livet.

Audrey Hepburn og Andrea Dotti

Audrey Hepburn bar en kort blekrosa kjole med høy, vid hals, designet av Hubert de Givenchy, i sitt andre bryllup i 1969 – helt i tråd med 60-tallets motebilde. I stedet for slør valgte hun et hodeskjerf, og hun hadde på seg hvite strømpebukser, hvite flate sko og hvite hansker.

Yoko Ono og John Lennon

Det berømte 10-minutters-bryllupet til Yoko Ono og John Lennon sto i Gibraltar 20. mars 1969. Ono var tro mot sin egen stil og bar en hvit minikjole, kne-strømper, hvite tennissko, hvit hatt og sin signatur: Store, svarte solbriller.

Gavin Rossdale og Gwen Stefani

14. september 2002 giftet Gavin Rossdale og Gwen Stefani seg i St Paul’s i London. Stefani bar en unik hvit kjole med rosafarget dip-dye skjørtekant designet av John Galliano for Dior. Det lange sløret var laget av antikke blonder, og antrekket ble toppet med knallrød leppestift – Gwen Stefanis varemerke.

Zoë Kravitz og Karl Glusman

Zoë giftet seg i faren Lenny Kravitz sin leillighet i Paris i 29. juni 2020. Dagen før hadde de «rehearsal dinner» på den ikoniske restauranten Lapérouse, og Zoë bar denne fantastiske spesiallagde kjolen laget av heklede perler fra Danielle Frankel.

Solange Knowles og Alan Ferguson

Knowles bar en rekke hvite antrekk i forbindelse med bryllupet sitt i det franske kvarteret i New Orleans i 2014. Her på vei til vielsen på sykkel i en buksedress med cape fra Stephane Rolland.

Kjoler og tilbehør til «spontan»-bruden.

Powered by Labrador CMS