livsstil

Ikke sløyf sjekken: Slik sjekker du brystene dine 

Brystkreft er den mest vanlige kreftformen hos kvinner i Norge. Jo tidligere sykdommen oppdages, dess bedre blir prognosen. Her kan du lese om hva mammografi er, og hvordan du sjekker brystene dine hjemme. 

Publisert

Oktober er rosa måned, og Kreftforeningen og Brystkreftforeningen står bak Rosa Sløyfe-aksjonen som hvert år samler inn midler til forskning på brystkreft. 

Mange rammes av sykdommen hvert år, men jo tidligere den oppdages, dess bedre blir prognosen. Under kan du lese om mammografi, og hvordan du sjekker brystene selv. 

Dette er mammografi

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene som kan oppdage brystkreft før sykdommen gir symptomer som følbar kul. I Norge får alle kvinner i alderen 50–69 år, uavhengig av fødeland, invitasjon til mammografi annethvert år for å sjekke om de har brystkreft.

Besøket tar 10–20 minutter, men selve bildetakingen tar rundt 5 minutter. Mammografiapparatet legger press på brystene i noen sekunder før bildene blir tatt.

Det blir tatt bilder i to vinkler av hvert bryst. Bildene blir så gransket av to røntgenleger, og de fleste får et svarbrev i løpet av 2–4 uker.

Du må betale en egenandel på 267 kroner for mammografiundersøkelsen.

Slik sjekker du brystene dine

Her får du 

Kilde: Kreftforeningen og brystkreftforeningen. 

I år er det Fam Irvoll som har designet den rosa sløyfen. Kjøp den her og bidra til forskning på brystkreft. 

Powered by Labrador CMS