- Jeg vil være ung og smart, ikke gammel og blakk

Så mye tjener blogger Ida Wulff på denne økonomiske aha-opplevelsen.

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Danske Bank

– Når jeg lukker øynene og ser meg selv som pensjonist, ser jeg en livsnyter. Jeg ser hyppige turer til varme strøk, jeg ser julaften med et skyhøyt juletre og et langbord fylt til randen med barn og barnebarn. Jeg ser shopping og kaféturer på dagtid – kanskje er jeg interessert i å handle kunst, sier influencer og blogger Ida Wulff og fortsetter:

– Det jeg ikke ser, er det som er realiteten akkurat nå – en årslønn (folketrygden) på kr 250 000. Et resultat av at jeg ikke hører på mammaen min, som maser og maser og maser, om at jeg må begynne å spare pensjon. Èn ting er sikkert. Med kr 250 000 i året, kommer ikke 70 år gamle Ida til å leve drømmen. Leve – ja visst. Men ikke så mye mer enn det.

Tidligere denne uken fikk Ida en økonomisk aha-opplevelse, etter å ha vært i et møte med finansrådgiverne Anne og Cecilie i Danske Bank angående pensjonssparing.

– Jeg gikk fra å tenke at: "Jada, jeg skal ta tak i dette med pensjon snart" til "jeg må begynne å spare til pensjon NÅ". Og det føles ikke som mas heller. Det føles som noe jeg har sjukt lyst til å gjøre, sånn at jeg kan kose meg på mine eldre dager. Som den trygghetsnarkomanen jeg er, er det egentlig helt sprøtt at jeg ikke har vært opptatt av dette tidligere. Men nå blir det andre boller, det skal jeg love deg, sier Ida.

Invester i fremtiden din

I møtet med Danske Bank var det flere fun facts Ida bet seg merke i.

– Som for eksempel at i tillegg til folketrygden, får de som er ansatt pensjonssparing fra arbeidsgiver. Men det er fremdeles ikke snakk om mye penger, og derfor er det lurt å spare noen ekstra kroner ved siden av, sier hun.

Rådgiverne i Danske Bank anbefalte Ida å spare til pensjon ved en fast månedlig sum i aksjefond.

– Aksjefond er et negativt ord i mitt hode, jeg vil jo aller helst spare til pensjon under madrassen. Hehe. Men Danske Bank viste meg hvor galt det kan gå, og det er faktisk ikke galt som jeg trodde. For de fleste tåler å investere kr 500 kroner eller kr 1000 i fremtiden sin, uten at det påvirker hverdagen altfor mye, sier Ida.

Fondssparing er forbundet med risiko, og underveis i sparingen vil sparebeløpet kunne svinge i verdi. Derfor er det viktig med lengre tidshorisont og is i magen.

– Hvis du vil spare langsiktig (minst 15 år), anbefales blant annet rene aksjefond. Personlig går jeg for det, da jeg ønsker å spare til jeg blir pensjonist. Du trenger ikke ha mye penger for å investere i sparing. En 500-lapp i måneden er nok. Historisk sett har aksjefond gitt veldig god avkastning. Det er likevel ingen garanti for fremtidig avkastning.

Kan sitte igjen med en mill

Grafene under viser månedlig sparing i 40 år med en estimert snittavkastning på 5,75% pr år basert på Finans Norge sin forventning til avkastning i aksjefond. Det er likevel ingen garanti for fremtidig avkastning. Grafene er laget i Excel. Tallene på x-aksen viser antall år spart. Tallene på y-aksen viser forventet saldo

– Det kan bli mer – og det kan bli mindre. Èn ting er sikkert: 1 million vil hjelpe godt på de 250.000 jeg kommer til å få i året.

– Jeg skal begynne å spare til gamle-Ida nå, selv om unge-Ida kanskje tenker: "Nå haster det mest å spare opp egenkapital til bolig og nedbetale gjeld". Det går faktisk an å gjøre begge deler. Ved å spare en så liten sum som kr 500, kan jeg fremdeles prioritere bolig og boliglån. Dét er hva jeg kaller økonomisk pose og sekk, sier Ida.

Sparer du i aksjefond? Eller har du tenkt tanken, at du kanskje burde? Kanskje du er som Ida, og har fortrengt det fordi det høres skummelt og risikofylt ut? I så fall vil vi oppfordre deg til å få rådgivning av banken din. Kanskje du også får deg en skikkelig aha-opplevelse.

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Powered by Labrador CMS