Treningen som har hjulpet mange etter fødsel

Foto: Tale Hendnes

Hørt om hypopressiv trening? – Ikke vi heller...

Publisert Sist oppdatert

Mange kvinner sliter med små og store fysiske plager etter svangerskap og fødsel. Sadie Lawler var en av disse før hun kom over hypopressiv trening.

Nå har dette blitt jobben hennes og hun har hjulpet tusenvis av kvinner med delte magemuskler, lekkasjer, fremfall, nedpress og smerter i rygg og bekken.

Hun finner seg ikke i at dette er noe kvinner «bare må leve med.»

Hva er hypopressiv trening?

Sadie Lawler (37) kommer opprinnelig fra Barcelona og jobbet som PT i mange år før hun i 2018 startet Hypopressiv trening Norge etter å ha utdannet seg og sertifisert seg gjennom Low Pressure Fitness og International Hypopressives Council. Hun tilbyr nettkurs, privattimer, workshops og har eget kvinnehelsesenter i Oslo.

Kort fortalt er hypopressiv trening en teknikk for å trene opp kjerne og bekkenbunn på en helhetlig måte.

Treningsteknikken ble utviklet på 1980-tallet av dr. Marcel Caufriez i Belgia som et alternativ til tradisjonell trening av bekkenbunnen, kalt Kegels. Sadie Lawler har videreutviklet og perfeksjonert Hypopressiv trening Norge-metoden som kan brukes målrettet for å rehabilitere plager, skader og dysfunksjoner i kjernen og bekkenbunnen.

– Jeg er mest opptatt av kvinnehelse og fokuserer på å hjelpe kvinner som sliter med delte magemuskler, smerter i rygg og bekken, lekkasjer, fremfall, nedpress eller mangel på kontakt/aktivering i kjernen og bekkenbunnen, samt seksuelle dysfunksjoner etter svangerskap/fødsel, men også i forbindelse med perimenopause/menopause.

Foto: Tale Hendnes

Kvinnehelseproblemer

Hypopressiv trening kombinerer pust- og holdningstrening.

– Vi bygger opp en nøye utvalgt serie med øvelser der vi kan både redusere trykket i buk og bekken, og samtidig få kjernen og bekkenbunnen til å samarbeide igjen. Målet med det meste av tradisjonell opptrening som brukes i dag er å styrke spesifikk muskulatur, mens med Hypopressiv trening Norge-metoden jobber man mer helhetlig mot å få hele kjernen og bekkenbunnen til å jobbe slik de skal igjen, forklarer Lawler.

Det er store mørketall når det gjelder disse kvinnehelseproblemene. Tilgengelig statistikk viser at det gjelder mange, men likevel sliter mange kvinner med å få riktig diagnose, og opplever manglende oppfølging og et mangelfullt rehabiliteringstilbud.

– Det finnes mange gode behandlere der ute, men det finnes fortsatt for mange som ikke ser hvor utfordrende det kan være for en kvinne å oppleve at kroppen svikter etter fødsel, uten å ha fått høre at dette er noe som kan skje. Det offentlige i Norge har heller ikke lov til å anbefale behandling som er privat, som Hypopressiv trening Norge, sier Lawler.

Foto: Tale Hendnes

Nedsatt livskvalitet etter fødsel

Selv fikk hun alvorlig underlivsprolaps, kroniske bekkensmerter, delte magemuskler og lekkasjer etter fødsel i 2016.

– Jeg ble ikke tatt på alvor av behandlerne jeg oppsøkte, og ble bare sendt rundt til flere uten at noe av det jeg prøvde hjalp. Jeg prøvde flere behandlingsmetoder lenge, trente og prøvde det meste både offentlig og privat. Alt, men det ble bare verre. Jeg hadde aldri sett for meg at livet mitt skulle bli ødelagt av en naturlig og veldig lite dramatisk fødsel med bare ett lite klipp. Jeg var helt knust.

13 måneder etter fødselen innså hun at hun ikke kunne fungere i jobb med smertene og problemene.

– Jeg dro til legen for å få sykemelding, noe jeg aldri hadde gjort før. Da fikk jeg beskjed om at jeg hadde valgt å få barn, og dette var noe jeg burde ha regnet med. Jeg kjente at det kokte i meg, og da lovte jeg meg selv at jeg skulle finne en løsning. Det kunne ikke være mulig at den lille hjelpen jeg hadde fått var alt som fantes, og at operasjon var eneste løsning.

– Vi må ikke «finne oss i» plager etter svangerskap

Etter mye research kom hun over informasjon om hypopressiv trening på spansk. Hun ringte bestevenninnen sin i Barcelona, som var sjokkert over at hun ikke hadde fått anbefalt det eller hørt om det.

– Jeg fant en trener på nett i Canada og én uke senere kunne jeg gå min første tur uten smerter – etter et helt år da jeg trodde livet mitt var over, og hadde hørt igjen og igjen at jeg måtte finne meg i plagene mine. Etter seks måneder var jeg tilnærmet frisk fra alle plagene og problemene. Da visste jeg at dette måtte bare flere få vite om.

Jordmor om hypopressiv trening Norge

Siden starten i 2018 har hun jobbet med over 6000 kvinner, utdannet flere behandlere i Norge og satt hypopressiv trening på kartet i Norge. Karin Johansson er jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter. Hun er en av flere jordmødre som har tatt sertifisering gjennom Hypopressiv trening Norge.

– Det var tilfeldig at jeg fikk høre om hypopressiv trening i 2018 av en mamma som ikke hadde blitt tatt på alvor da hun søkte hjelp for bekkenbunnsplager etter fødsel. Det hadde hjulpet henne masse og jeg ble nysgjerrig. Det ble aldri nevnt på jordmorstudiet i min yrkespraksis eller på fagmøter eller konferanser, forteller Johansson.

Som jordmor møter hun mange kvinner med de samme problemene som Lawler hadde.

– Det er veldig vanlig å få delte magemuskler og, spesielt, urinlekkasjer etter fødsel. Og veldig mange tror at det er noe man bare må leve med. Mange synes også det er flaut og tror de er alene om problemene. Det er viktig at kvinner får trent seg opp igjen etter den påkjenningen som en graviditet og fødsel er. Det er ikke alle som klarer å knipe eller få kontakt med bekkenbunnsmuskulaturen med «vanlige» knipeøvelser og da kan hypopressiv trening være et alternativ.

Foto: Tale Hendnes

Aldri for sent å starte

Man bør vente minst seks uker etter fødsel med å starte.

– Ved større intervensjoner under fødsel bør man vente til man føler seg klar. De første ukene er hvile absolutt viktigst. Det som er fint er at det aldri er for sent for å komme i gang og kjenne forbedring, uansett om det har gått mange år siden man først fikk plagene. Den eldste kunden min er en råtøff dame på 87 år som nektet å gå med bleie, som mange av venninnene hennes må. Hun har nå fått bukt med lekkasjene og mye bedre holdning, sier Lawler.

Resultater

Det er anbefalt å gjøre øvelsene på 15 til 20 minutter, fire til seks ganger i uken. Resultat er avhengig av utgangspunkt og plager. Og veldig mange av kvinnene Lawler har hjulpet har gått nettkurset.

– Hvor fort man får resultater varierer utrolig mye. Noen merker effekt allerede etter noen få dager, for noen kan det ta opptil 2-3 måneder. Og hvis man ikke bor i Oslo eller i nærheten av en behandler, kan man ta nettkurset. Mange gjør det med gode resultater, fortsetter hun. – Jeg har hatt pasienter som har blitt kvitt lekkasjeproblematikk og nedpressfølelse eller blitt kvitt smerter i rygg og bekken etter svangerskap og fødsel ved hjelp av treningsformen, forteller Johansson.

Kvinnekamp!

Lawler ønsker at kvinner skal få bedre oppfølging og omsorg etter fødsel.

– Alle fortjener å leve sitt beste liv, uavhengig av om man har fått barn eller ikke. Altfor mange lever liv som er «mindre» på grunn av plager de tror de ikke kan gjøre noe med. De leker ikke, danser ikke, tør ikke å være med på ting de egentlig vil, fordi kroppen ikke samarbeider. Dette gjør meg oppriktig trist og sint, fordi kvinner fortjener bedre! Det er ekte kvinnekamp å kreve den oppfølgingen og omsorgen man egentlig bør ha krav på.

Powered by Labrador CMS