Slik beskytter du huden i kulda

Foto: Imaxtree

Når det er veldig kaldt ute, er det noen ting du må huske på i forhold til huden din.

Publisert Sist oppdatert

Kuldekrem: Når gradestokken kryper langt under minus, pakker vi oss inn i ull fra topp til tå. Men mange glemmer ansiktet.

Fåtallet går for balaclava-luene à la Gucci og eksponerer huden i ansiktet for kulda. Bruk av kuldekrem er omdiskutert. Hjelper det mot kulda, eller ikke?

BØR DU BRUKE KULDEKREM?

Når det blir veldig kaldt ute får mange tørr, irritert og rødlig hud. Hvis du er veldig plaget bør du gå til hudlege. Men det er noen forhåndsregler du kan ta på de kaldeste dagene.

Kaldt og fuktig vær og minusgrader fører til økt fordamping av hudens fuktighet og huden kan bli ekstra tørr. Kuldekremer inneholder oljer og fett som legger seg utenpå huden og gjør at den blir mindre tørr. Men kuldekrem beskytter ikke mot kulde og forhindrer ikke frostskader. Den eneste måten å hindre frostskader på, er å beskytte huden med klær.

Hudpleier Anki Hansen mener at man bør bruke kuldekrem på kalde dager.

Hun sier at grensen for å bruke kuldekrem bør ligge på minus 10 til 15 grader.

– Den skal ikke erstatte en rik dagkrem, men brukes på ekstra kalde dager. Spesielt viktig er det for de som er ute i kulda hele dagen. De med eksem er også spesielt utsatte, da de mister fuktighet raskere enn andre.

En vanlig fuktighetskrem har ofte et høyt vanninnhold, dette kan gi frostskader.

– Personlig bruker jeg ikke kuldekrem daglig. Jeg har høy talgproduksjon og da er det nemlig ikke det beste å sperre huden inne under et lag av beskyttende fett, voks eller olje daglig. En sjelden gang kan en kuldekrem fungere pleiende for huden i lengden, men den bør først og fremst sees på som en midlertidig løsning, sier Hansen.

Eksperter i Norges Astma- og Allergiforbund og Norsk Helseinformatikk anbefaler å smøre huden med fuktighetskrem når du kommer inn fra kulda og at du smører både fuktighetskrem og kuldekrem i ansiktet minst 20 minutter før du går ut, slik at den rekker å fordampe.

ELLES FAVORITTER

Emma S Treatment Super Balm, 119,-

Avène Cold Cream, 104,-

Biotherm Life Plankton Sensitive Balm, 465,-

Elizabeth Arden Eight Hour Lip Stick SPF 15, 230,-

Elizabeth Arden Eight Hour® Cream Skin Protectant Nighttime Miracle Moisturizer, 345,-

Babor Intensive Repair Cream, 814,-

Powered by Labrador CMS