Slik tar du vare på din emosjonelle hygiene!

Fem tips for hvordan du kan ta vare på din emosjonelle hygiene

Publisert Sist oppdatert
Hedda Brodtkorb er livsstilscoach, og sammen med skjønnhetsskribenten Silvany Bricen står hun bak Norges gladeste velværepodkast, Hey Babe! I podkasten forsker og deler de på alt de kan innen skjønnhet, velvære og motivasjon. Sjekk ut deres Instagram og podkast for masse spennende og inspirerende innhold. Hey Babe! Vi er gode på å utføre daglige hygienerutiner; vi pusser tenner, dusjer, smører oss inn med kremer, sminker oss, og det er ikke måte på hva vi får med oss av skjønnhetstips! Titt og ofte drar vi til tannlegen eller fysiske helsekontroller, men hvilke jevnlige rutiner utfører vi når det negative tankekjøret tar helt over, og når sjelen har det vondt?

5 tips for bedre emosjonell hygiene:

Når du føler deg ensom

Kronisk ensomhet er ødeleggende for vår helse, så her må vi ta ansvar. Ofte er vi redde for å «bry folk», så vi vegrer oss for å ta kontakt, men hva er det verste som kan skje? Du kan kanskje få et «nei». Ta frem kalenderen, ta initiativ til å ta kontakt med noen, og legg flere planer frem i tid! Det å ha en plan om å treffe noen, er den beste medisinen mot ensomhet – og det å ha noe å glede seg til, løfter hele uken!

Stopp emosjonelle synergieffekter

Om du føler at du har feilet skikkelig, så kan du føle deg helt motløs, som igjen kan føre til at du faktisk vil mislykkes! Det er her du ikke skal gi opp! Det er nå du skal fokusere på det vi kan ha kontroll på: En bedre strategi, en god plan, en solid innsats og konsekvent utførelse til neste gang du prøver. Du lærer og vokser av dine feil, så aldri vær redd for å feile!
Hedda Brodtkorb

Ta vare på selvtilliten.

Selvtilliten vår er som vårt emosjonelle immunforsvar; den kan øke motstandskraften vår, og beskytte oss mot stress og angst. God emosjonell hygiene innebærer å lytte til selvtilliten, og booste den når den er lav.

Av og til er vi våre egne verste fiender! Unngå negativ selvsnakk, men bytt det ut med for eksempel et morgenrituale i speilet der du sier 3 positive ting til deg selv om hva du er fornøyd med av dine egenskaper.

Dette kan være en effektiv booster for resten av dagen!

Etter en avvisning, reis deg!

Det er ikke en uvanlig reaksjon at vi klandrer oss selv hvis vi blir avvist, da selvtilliten vår har fått seg en knekk. Det viktigste vi kan gjøre etter å ha blitt dumpa, er å behandle oss selv med den samme empatien vi ville hatt for god venninne.

Unn deg noe ekstra fint som kan gjøre deg litt glad, en venninnetur, en ny kjole eller en tur til frisøren. Si pene ting til deg selv, og omgi deg med de menneskene som gir deg energi.

Snu røde tanker om til grønne tanker

Når noe opprørende skjer, som for eksempel en krangel, er det naturlig å gruble over det. Men å drøvtygge på dette scenarioet om og om igjen, vil ikke føre deg noen vei!

Den beste måten å stoppe det negative tankekjøret, er å ta avstand fra dette ved å finne på noe annet hyggelig, med aktiviteter eller mennesker som gir deg glede, og som gjør at hjernen glemmer å gruble på en sannhet som sannsynligvis kun er din egen.

Hedda Brodtkorb / Heybabe! Podkast

I episode 19 - «Emosjonell hygiene» i Hey Babe! podkast, snakker vi om våre erfaringer, tanker og tips rundt gode emosjonelle hygienerutiner. God lytting!
Powered by Labrador CMS