Kvinnedagen: Historien om Helena Rubinstein

Et lite tilbakeblikk på en av kvinnene som skapte beautyindustrien slik den er i dag, og verdens første kvinnelige «self-made» millionær.

Publisert Sist oppdatert

Historien om Helena Rubinstein: Hun ble omtalt som «Madam», vanket med kunstnere som Picasso, Matisse og Dali, hun elsket mote og hadde en enorm teft for business – noe som resulterte i at hun en av verdens rikeste kvinner i moderne tid.

Helena Rubinstein ble født i Polen i 1870, i en jødisk ghetto, da hun bare var 22 år flyttet hun til Australia. Med seg i baggasjen hadde hun 12 krukker med ansiktskrem som moren hennes hadde sverget til i en årrekke. Denne var laget av en ungarsk kjemiker, og inneholdt både urter og mandel-essens. Og det på bakgrunn av denne kremen, i en tid der kvinner hadde få karrieremuligheter, at hun skapte seg et skjønnhetsimperium!

Historien om Helena Rubinstein

I 1902 lanserte hun Valaze Cream, en krem som ga fukt og beskyttet huden, ganske lik den hun hadde fått av sin mor. Denne kremen ble en stor suksess, og førte til at hun åpnet sine egne butikker i Australia, og deretter i London. Hun jobbet tett med hudeksperter og lanserte flere banebrytende produkter, år etter år.

Helena Rubinstein var nytenkende og banet vei i skjønnhetsbransjen, og formet på mange måter skjønnhetsbransjen slik den opererer i dag.

Hun begynte allerede i 1910 å se på hudhelse, betydningen av individuelle behov, og ikke minst viktigheten av solfaktor. Hun var opptatt av at «skjønnhet er en følelse», og hadde som motto at «alle kvinner er vakre».

Det var også hun som var hjernen bak vannfast maskara og konseptet anti-age.

Hun var virkelig den store skjønnhetsdronningen i byer som London, Paris og New York, og vanket med kunstere som Pablo Picasso på fritiden. I tillegg hadde hun et beryktet klesskap og stor kunstsamling.

Hun forstod seg tidlig på markedsføring. Hun svarte til følelsen kvinner ville ha, og kapitaliserte på dette. I 1928 solgte hun skjønnhetsselskapet sitt for mange millioner dollar til Lehmann Brothers, for så å kjøpe det tilbake et år senere for en tiendedel av prisen.

Deretter gjorde hun bare enda større suksess med forretningen sin og ekspanderte med flere produkter, helt til sin død i 1965, 92 år gammel.

Den dag i dag er Helena Rubinstein en legende i skjønnhetsbransjen. Hun var verdens første self-made millionaire og skapte sin egen arbeidsplass: et skjønnhetsimperium.

Powered by Labrador CMS