kultur

Har du besøkt Marokkos arkitektoniske skattekiste?

Denne byen må du bare oppleve.

Publisert

Det er ingen hemmelighet at Paris er vår evige kilde til inspirasjon for mote, interiør, design, mat og stemning, men den franske hovedstaden er langt fra det eneste stedet som gir oss inspirasjon.

For til tross for uendelig vakre og spennende destinasjoner over hele verden, er det få som kan sammenlignes med Marokko når det kommer til inspirasjon for en kreativ sjel. Dette er rett og slett landet designere, arkitekter og fotografer aldri får nok av.

Et kreativt paradis

En av dem som virkelig lot seg influere av Marokkos vibrante farger, ørkenlandskap og komplekse kultur, var designeren Yves Saint Laurent. På 70-tallet kjøpte han en eiendom i Marraskesh sammen med sin livspartner Pierre Bergé, og dette ble starten på det som i dag er det verdenskjente Fondation Jardin Marjorelle og Yves Saint Laurent Museum. Designeren har tidligere uttalt at før Marrakesh var alt svart, men at byen viste han farger og lys på en måte som revitaliserte hans design. 

Den Marrokanske souken er et mekka for alle som drømmer om å finne unike skatter til hjemmet.

Men for deg som elsker arkitektur og kunst har vi også en annen anbefaling. For kun to timer med tog fra Marrakesh ligger Marokkos aller største by, Casablanca.

Casablanca – Urbanismens laboratorium

Byen, som også har gitt navnet til en av filmhistoriens største klassikere med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman (fra 1942) i hovedrollene, er mest kjent for å være Marokkos sentrum for business, men kan definitivt by på likeverdig mengde pleasure!

Hassan II Mosque er Afrikas nest største moské, og har en spektaukulær beliggenhet med selveste Atlanterhavet som "nærmeste nabo".

Og i likhet med Marrakesh har også Casablanca vært en destinasjon for kreative sjeler i en årrekke. Spesielt i perioden 1912 til 1956, da Marokko var under fransk koloni, ble Casablanca brukt som en pilot-by for europeiske arkitekter. Byen har tidligere blitt omtalt som et laboratorium for urbanisme, og "huser" arkitektur i stilarter fra Art Nouveau, Art Deco til Modernisme, Brutalisme og langt mer!

Villa Camembert er designet av den tyske arkitekten Wolfgang Ewerth i 1962, og navnet sier vel sitt om hva som har inspirert den noe utradisjonelle formen.

I denne ukens episoden av ELLE Podkast gjester hele Norges interiørdronning Tone Kroken endelig studio for dele av sin enorme entusiasme for Marokko. Du blir også bedre kjent med byen Casablanca når Tone deler sine beste tips, og ikke minst "guider" hun oss gjennom souken og gir sine beste tips til hvordan du kan gi hjemmet en deilig dose av Marokko. 

Episoden finnes der du lytter til podkast.

Powered by Labrador CMS