Aubergine supreme – muhammara med stekte grønnsaker

Foto: Line Dammen​

Dette er den perfekte helgematen!

Publisert Sist oppdatert
Muhammara er en syrisk dipp med grillet paprika og valnøtter, og er en smaksbombe jeg gjerne kan spise med skje. Her har jeg mikset inn hvite bønner og stekt noen deilige grønnsaker i ovnen. Retten er perfekt som grillrett, men den lages stort sett i vanlig ovn hjemme hos oss.
  • Tid: 30 minutter
  • Porsjoner: 4

Dette trenger du:

2 små rødløk, skåret i 8 båter 1 stor aubergine, i 1/2 cm tykke skiver 2 ss olivenolje salt og pepper etter smak 4 små ferdige pizzabunner, pitabrød eller tortillalefser

Muhammara:

1 glass grillet rød paprika (290 g) 1 stor boks hvite bønner, skylt (230 g) 2 never valnøtter 1 ts grønnsaksbuljongpulver el. fond saften av 1/2 sitron 1/2–1 ts chiliflak 1 ts lønnesirup 1/2 ts salt pepper etter smak

Myntedressing:

1 1/4 dl yoghurt, gjerne plantebasert kokosyoghurt 1 håndfull friske mynteblader saften av 1/2 sitron 1/4–1/2 ts salt pepper etter smak

TOPPINGFORSLAG:

Granateplekjerner eller skiver av reddik, spirer, rucola, spinat eller grønnkål

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen til 180 oC, varmluft.
  2. Ha rødløk, aubergine og olivenolje i en ildfast form, og bland. Dryss over godt med salt og pepper. Sett formen 15–20 minutter i ovnen.
  3. I mellomtiden lager du muhammaraen. Hell av oljen fra paprikaen – behold gjerne hvitløksfeddet om det er med i varianten du har kjøpt. Ha alle ingrediensene i en blender eller foodprosessor, eller bruk en stavmikser. Kjør til du er fornøyd med konsistensen – jeg liker at dip- pen er veldig smooth. Smak gjerne til med mer krydder.
  4. Når grønnsakene er stekt: Fordel et godt lag med muhammara på pizzabunnene, topp med de for- stekte grønnsakene og stek i 10 minutter avghengig av bunntype. Dersom du skal bruke grønnsaker og dipp som fyll i tortillalefse eller grilltilbehør, la grønnsakene stå cirka 10 minutter lenger i ovnen.
  5. I mellomtiden lager du myntedressingen. Ha alle ingrediensene i en skål, og rør sammen. Dressingen blir søt eller syrlig avhengig av hvilken yoghurt du bruker, så smak eventuelt til med mer krydder og sitron eller lime. Jeg liker at dippen er frisk og har mye myntesmak.
  6. Topp med noe friskt som granateplekjerner eller skiver av reddik, myntedressing og gjerne noe grønt.

Barnevennlig:

Noen barn synes at sausen er litt sterk, så smak til. TIPS: Hvis du har sumak (et tyrkisk krydder), smaker det kjempegodt med 1 ts i miksen. Flere oppskrifter fra Hanne-Lene finner du i ELLE Green Issue - i butikk nå! På elle.no har vi også hatt Green Month denne måneden, hvor vi blant annet har fokusert på grønnere valg gjennom for eksempel vintage-kjøp og mer miljøvennlig skjønnhetsprodukter – i tillegg har vi spurt: hva er status på bærekraftig mote i 2021?
Powered by Labrador CMS