En epoke er over – Dronning Elizabeth II er død 96 år gammel

Foto: Getty Images.

Vi hyller Dronning Elizabeth II

Publisert Sist oppdatert

Beskjeden om at dronning Elizabeth II er død, kom kl 19:30 torsdag 8. september 2022.

Dronningen sovnet stille inn ved slottet Balmoral i Scotland og etterlater seg fire barn, åtte barnebarn, tolv oldebarn – Og en hel verden i sorg.

Nå er en æra slutt – Hennes sønn Charles er nå Storbritannias konge og har fått tittelen Kong Charles III.

Dronning Elizabeth II

Foto: Pool/Tim Graham Picture Library/Getty Images.

Dronning Elizabeth ble født 21. april 1926 i Mayfair i London og ble dronning av Storbritannia og overvelde for det britiske samveldet i en alder av 25 år, etter at hennes far Kong Georg VI døde av lungekreft i 1952.

Dronning Elizabeth II sammen med prins Philip på slottet Balmoral i 1972, da paret feiret sølvbryllupsdag. Foto: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images.

Allerede som 13 åring skal dronningen ha forelsket seg i gresk/danske prins Philip og de giftet seg i 1947, da hun var bare 21 år gammel.

Den kongelige familien på Buckingham Palace, London, 1972. Fra venstre: Prinsesse Anne, Prins Andrew, Prins Philip, Dronning Elizabeth II, Prins Edward og Prins Charles. Foto: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images.

Prins Charles kom til verden 14. november 1948. Deretter fulgte prinsesse Anne i 1950, prins Andrew i 1960 og prins Edward i 1964.

Dronning Elizabeth II i mai 1965. Foto: Fox Photos/Hulton Archive/Getty Images,

Dronningen har vært en klippe for landet sitt i tykt og tynt, og har blant annet overlevd en verdenskrig og flere andre store kriser.

Kongefamilien på balkongen til Buckingham Palace i London juni 1985, under Trooping the Colour. Prinsesse Diana er iført kjole fra Jan Van Velden. Foto: Jayne Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images.

Dronningen ble blant annet sterkt kritisert av mediene for ikke å vise større tilstedeværelse for det britiske folk da prinsesse Diana døde i 1997. Men kritikken stilnet da dronningen snakket til folket direkte på TV rett før begravelsen hennes.

Det britiske og norske kongehuset under en bankett på Buckingham Palace. Foto: Julian Parker/UK Press via Getty Images.

Dronning Elisabeth var tremenning med vår konge, Kong Harald V. Dronningen og kongens felles oldeforeldre var Kong Edvard VII og Dronning Alexandra, foreldrene til vår egen Dronning Maud. Hun har vært på statsbesøk i Norge tre ganger, og kongeparet har årlig vært på besøk i Storbritannia.

– Personlig sørger jeg i dag over tapet av et kjært familiemedlem og en nær venn, skriver Hans Majestet Kong Harald i et brev til Kong Charles.

Dronning Elizabeth II likte å kjøre selv. Her er dronningen 93 år gammel og på vei til et ridestevne i Windsor. Hennes land-stil bestod ofte av slagstøvler, trenchcoat og tørkle på hodet. Foto: Max Mumby/Indigo/Getty Images.

Når dronningen ikke var opptatt med sine offentlige plikter, likte hun å trekke seg tilbake og nyte livet på landet. Hun ble ofte observert på hesteryggen eller på tur med hundene sine. Hun hadde en ekstra forkjærlighet for corgiene sine.

Prins Philip og Dronning Elizabeth II hadde et helt unikt forhold og holdt sammen til det aller siste. De var gift i 73 år! Foto: Max Mumby/Indigo/Getty Images.

9. april 2021 dør prins Philip, 99 år gammel. Tapet av ektemannen skal ha skapt et stort tomrom i livet til Dronningen.

Foto: Getty Images.

I juni 2022 feiret hun 70 år på tronen, med en stor folkefest, en tre kilometer lang parade og over 100.000 fremmøtte.

Tre måneder etter er altså en æra over – Dronning Elizabeth ble 96 år gammel.

Kilder: Det norske kongehus og TV2 .

Powered by Labrador CMS