Filmer om rasisme: «Jeg får ikke puste», rakk George Floyd si hele 16 ganger før han havnet i koma etter at politimannen Derek Chauvin sin harde kneskål hadde trykt mot halsen hans i 8 minutter og 46 sekunder.

George døde av kvelning.

George Floyd er bare en av mange som har dødd etter uprovosert vold utøvd av politimenn i USA.

Volden knytter seg til rasistiske handlinger og segregeringsproblemer som har vært helt siden slavetiden i USA, og er dessverre fremdeles vanlig den dag i dag.

Her har vi listet 12 filmer og serier vel verdt å se!

Filmer om rasisme: 12 viktige filmer og serier om mangfold som alle bør se!

13TH

I denne provoserende dokumentaren tar forskere og politikere for seg kriminaliseringen av afroamerikanere og den voldsomme veksten innsatte i amerikanske fengsler.

Du finner filmen på Netflix. 

MUDBOUND

To familier fra Mississippi – den ene sort, den andre hvit – møter en brutal virkelighet med fordommer, gårdsdrift og vennskap i et delt samfunn under andre verdenskrig.

Du finner filmen på Netflix. 

GREEN BOOK

Tony Lip blir hyret til å kjøre dr. Don Shirley, en svart pianist i verdensklasse, på konsertturné fra Manhattan til sørstatene. På turen opplever de rasisme, men også menneskelighet og humor.

Du finner filmen på Viaplay. 

GET OUT

Når Chris, en ung afroamerikaner, skal besøke familien til kjæresten for første gang, oppdager han den dystre og virkelige grunnen til at han ble invitert.

Du finner filmen på Viaplay. 

12 YEARS A SLAVE

Som slave blir Solomon utsatt for ufattelig grusomhet, men møter også uventet godhet. Han må kjempe både for å overleve og for å beholde verdigheten.

Du finner filmen på Viaplay. 

REAL WOMEN HAVE CURVES

Ana er en frodig jente som drømmer om universitetsstudier, men familien vil at hun skal hjelpe sin søster, Estela, i syfabrikken. Der må hun stryke klær, noe Ana ser på som slavearbeid. Hun bestemmer seg for å levere inn studiesøknader og med sin lærers hjelp klarer hun å sikre seg plass på Columbia University. Men vil Ana klare å bryte med den kulturelle arven og bli en selvstendig og selvsikker kvinne? Hun møter flere hindre på veien, og mamma Carmen er kanskje det største.

Du finner filmen på HBO Nordic.

WHEN THEY SEE US

En poetisk mini-serie om den brutale misshandlingen og gjengvoldtekten på en ung kvinne i Central Park i 1989.

Fem ungdommer fra Harlem blir fanget i et mareritt når de feilaktig anklages for et brutalt angrep i Central Park.

Serien er basert på en sann historie!

Du finner mini-serien på Netflix. 

MALCOLM X

Spike Lees Oskar-nominerte film kaster lys over livet til den svarte nasjonalisten Malcolm X, og vi får se han fra hans tidligere dager til da han konverterte til Islam.

Kommer på Netflix. 

THE BIG SICK

Det slår gnister mellom en komiker og en student, men den muslimske familiens forventninger ødelegger forholdet deres. Når hun blir syk, må han vise hvor han står.

Du finner filmen på Netflix. 

I AM NOT YOUR NEGRO

Medgar Evers, Malcolm X og Martin Luther King Jr. var alle fremtredende menneskerettighetsforkjempere, og alle ble hensynsløst myrdet. Deres tredje fellesnevner er vennen James Baldwin.

Før Baldwins død i 1987 begynte han på sitt siste verk, en krønike om sine tre venner og deres tragiske skjebner.

Raoul Pecks «I Am Not Your Negro» tar utgangspunkt i Baldwins notater og utforsker den afroamerikanske historien, og hva det betyr å være svart i USA i dag.

Du finner filmen på SF Anytime.

DEAR WHITE PEOPLE

Svarte studenter møter en tøff hverdag på et prestisjetungt universitet der folk er mer fordomsfulle enn de selv liker å tro.

Du finner serien på Netflix. 

BLACKKKLANSMAN

Ron Stallworth er den første afroamerikaneren som infiltrerte Ku Klux Klan. Med hjelp fra sin politipartner, klarte han å lure David Duke og stige i gradene i denne mystiske bevegelsen.

Du finner filmen på Viaplay. 

Les også:

Det er ikke lenker nok å være ikke-rasist i det stille, tiden er inne for å være tydelig antirasist! 

Saken er fra elle.se

Relatert

Filmtips høst 2021

Tre filmer du må se i høst

Disse filmene vil vi se nå
ELLE oktober 2021

Nytt ELLE i butikk

The Big Fashion Issue i butikk nå!
brunch i oslo

Den beste brunchen i Oslo

Her spiser du brunch i hovedstaden