mat

Filmene og seriene som gir oss vann i munnen

Elsker du matlagning? Da bør du sjekke ut disse!

Publisert Sist oppdatert

Det er få ting som får sving på sansene på samme måte som mat. Den kulinariske verden er preget av lidenskap, hardt arbeid, dedikasjon, kunnskap, kultur og tradisjon. Med andre ord: Alle ingredienser du trenger for en god historie. 

Vi har samlet 11 filmer og serier der hovedretten er mat, og tilbehøret er karakterer og historier som både gjør oss varme om hjertet, og skikkelig ... skikkelig sultne. 

Ready, set, bon appétit!

The Bear

Serien alle snakker om! I The Bear følger vi kokken Carmen Berzatto som flytter hjem til Chicago fra New York for å ta over familiens sandwich deli etter at storebroren, Mikey, tar livet sitt. En brå overgang fra fine dining, hvite duker og Michelin-stjerner til en søken etter svar på hva som skjedde med broren, i kombinasjon med en relativt umotivert og uorganisert stab, tvinger Carmen til å ta et oppgjør med mer enn bare sine standarder som kokk, og sender han på en uforventet reise innover i seg selv. Første og andre sesong kan strømmes på Disney+ nå.  

Julie & Julia

Julie & Julia er basert på historien om to ulike kvinner, som utspiller seg med over 50 års mellomrom. Vi møter Julie Powell i 2002 idet hun tar fatt på sitt bloggprosjekt der hun dokumenterer prosessen med å kokkelere seg gjennom Julia Childs berømte kokebok Mastering the art of French Cooking. Parallelt ser vi historien om den livsglade TV-kokken, Julia Childs, møte med det franske kjøkken, og om hvordan boka ble til. 

Chocolat

I Chocolat møter vi Vianne som flytter til en fiktiv fransk landsby sammen med sin datter, og åpner et chocolaterie. Filmen er en hyllest til sjokoladen, og viser hvordan smaksopplevelser og matglede kan smelte selv det kaldeste hjertet. OBS! Ikke se denne filmen uten sjokolade tilgjengelig. 

Burnt

Adam Jones var en talentfull kokk med en lovende karriere, helt fram til en giftig kombinasjon av rusavhengighet og et temperament ute av kontroll sørget for at han mistet alt. I Burnt følger vi hans reise tilbake til den kulinariske verden, og mot et bedre liv – og hvordan han hele veien balanserer sine indre demoner mot sin store lidenskap. 

The Menu

I filmen The Menu tas vi med ut på øya Hawthorne for å oppleve et restaurant langt utenom det vanlige. Blant gjestene for kvelden møter vi foodien, Tyler, og hans ledsager, Margot. En matkritiker og hennes redaktør, samt en has been-filmstjerne med sin personlige assistent, tre menn i dress og et gammel ektepar – alle med hver sin agenda for besøket. Men det viser seg at restaurantens mesterkokk, chef Slowik, har forberedt langt mer enn et måltid for kveldens spesielle gjester. 

The Lunchbox

Det sies at veien til et hjerte går gjennom magen, og i dette tilfellet – gjennom en lunsjboks. Et helt spesielt bånd oppstår da Ilas' forsøk på å gjenopplive ekteskapet sitt i form av smakfulle retter i mannens matpakke kommer på avveie, og havner hos en enkemann, Saajan, på vei inn i pensjonisttilværelsen. Da Ila oppdager feilen, sender hun Saajan et brev for å forklare situasjonen, men det viser seg at det som var ment for å avslutte en serie misforståelser, heller blir starten på et helt unikt vennskap.

Chef

Etter at kokken Carl Casper mottar en dårlig anmeldelse fra en snobbete matkritiker bestemmer han seg for å konfrontere vedkommende, noe som resulterer i at ting går fra dårlig til verre. Så hva gjør du når du har ingenting å tape? Du begynner på nytt. Casper bestemmer seg for å legge ut på en reise for å gjenoppdage sin kjærlighet til mat, og kjøper en food truck sammen med sin beste venn. Og så, begynner hjulene sakte, men sikkert å rulle. 

Chefs Table

Gjennom serien Chefs Table møter vi noen av verdens mest anerkjente kokker, som alle deler sine personlige historier, hva som inspirerer dem og bakgrunnen for deres unike kokkekunst. Seriens seks sesonger ligger tilgjengelig på Netflix.

The 100-Foot Journey

Da familien Kadam tvinges til å rømme fra en usikker og truende situasjon i India, søker de lykken i en liten landsby i Frankrike med håpet om en ny og bedre fremtid. Her åpner de en restaurant, lik den de hadde hjemme i India, for å nære sin kjærlighet til mat i en vanskelig tid. Men de er ikke den eneste restauranten i nabolaget. Over gaten ligger en Michelin-belønnet restaurant med fransk kjøkken, som raskt anser Kadam familiens nyetablerte prosjekt som en trussel. Men finnes det plass til begge to?

Today's Special

Da kokken Samir blir forbigått da det skal ansettes ny head chef i restauranten han har viet livet sitt til, får han nok, og sier opp jobben. For å gi karrieren et løft etter nedturen bestemmer han seg for å flytte til Frankrike for å studere det franske kjøkken, men planene forandres da faren blir syk og Samir må ta over familiens restaurant. Gjennom prosessen tvinges han til å gjenoppdage sine indiske røtter, og forstå kulturen han har vokst opp med, men aldri praktisert på et kjøkken. 

No Reservations

Katherine Armstrong er kokken som er gift med jobben sin. En perfeksjonist av rang, som lever ut hele sitt liv gjennom den profilerte restauranten som igjen driver henne til slik vanvidd at hun blir tvunget til å gå til en psykolog. Men så snus hele livet på hodet da Katherine må overta omsorgen for sin niese, etter at søsteren går bort under tragiske omstendigheter. I mellomtiden ansetter restauranten en vikar for å hjelpe Katherine gjennom den vanskelige overgangen, noe som naturligvis – såvidt Katherine ser det – kun byr på utfordringer – tror hun. 

Bon appétit!

Powered by Labrador CMS