ELLEs reiseguide til Island

Foto: Julie Charlotte Drechsler

Svarte strender, grønne åssider, fossefall hvor enn du snur deg og nydelig økologisk mat er noe av det du kan finne på Island. Her er en guide til de mest unike naturopplevelsene denne magiske øya har å by på!

Publisert Sist oppdatert

Reisetips Island: Mitt første møte med Island var gjennom en organisert fotoreise, og det var også første gang jeg reiste som “turist” alene til et nytt land.

Jeg kan innrømme at det var med et stikk av nervøsitet og spenning jeg gikk av flyet i Reykjavik. Spent på om jeg kom til å treffe noen hyggelige folk, og nervøs for om jeg ville finne frem på denne nye plassen helt alene.

Lite visste jeg at jeg ville bli så positivt overrasket, både av landet Island – som er noe av det heftigste jeg har opplevd når det kommer til natur – men også den gode opplevelsen ved det å reise alene.

Isbreene i ökulsárlónJukoslarion.

Reykjavik.

Ville og vakre Island

Om du trodde de mektige naturscenene fra Game of Thrones og Ringenes Herre var animerte, må du tro om igjen.

Når du besøker Island vil du oppdage at disse stedene faktisk eksisterer. På denne nordatlantiske øya finner du Europas største isbre, og på nært hold ser det virkelig ut som om «winter is coming».

Turen startet med oppmøte på Central Hotel Reykjavik, som var første møte med resten av gjengen. De andre deltakerne var en god blanding av folk som reiste alene og sammen med venner, jeg var heldigvis ikke den eneste som ikke kjente noen fra før. Det var rundt 14 deltakere og to fotografer og reiseledere med på turen. Sammen skulle vi tilbringe de neste dagene på reisefot, med mål om å se så mye av Island som overhodet mulig.

Det var en utrolig fin måte å reise på. Du står mye friere når du kun har deg selv å tenke på, samtidig får du muligheten til å dele alle de nye opplevelsene med andre som er like begeistret som deg selv. Dette er noe jeg satte enorm pris på, og som forsterket opplevelsen min enda mer.

Reisetips Island: Fossefallene i Fjaðrárgljúfur-dalene var min absolutte favoritt på turen.

Egen dating-app

Island er et mektig land, men har også sine merkeligheter.

Landet har rundt 300 000 innbyggere, men de har mange flere sauer enn de har innbyggere. De har også en dating-app på Island, som forteller deg om du er i slekt med personen eller ikke. Råtten hai er visstnok en delikatesse i likhet med vårt smalahove og tørrfisk, men ifølge de lokale er dette en typisk “turist-attraksjon” og ikke noe de fastboende spiser.

Island er også vanvittig dyrt. Til tross for den økonomiske krisen landet befant seg i for om lag 10 år siden, virker det nå som at de har hentet seg godt inn igjen og priser seg deretter. En god middag ute ligger på et høyere nivå enn det man er vant til i Norge, noe som er greit å være klar over før man booker reisen.

ELLEs guide til Island

Slik reiser du til Island

Den enkleste måten å komme seg til Island på er å fly til Reykjavik internasjonale flyplass, i Keflavik, som er rundt en time fra Reykjavik med buss.

Hotell i Reykjavik

Jeg vil anbefale en natt eller to i hovedstaden, og hvis du vil bo fint anbefaler jeg Strand Hotel, som ligger sentralt i Reykjavik. Et nydelig og eksklusivt boutique-hotell, som også har et herlig bakeri og café som er åpent for alle, ikke bare hotellgjester.

Tips: Reykjavik

I Reykjavik ville jeg også gått for en god middag.

Byen har mange spisesteder, og fellesnevneren for maten på Island er naturlig gode råvarer og så lokalt og kortreist som de får det til på en så isolert øy.

Restaurant Sumac er et godt alternativ om du liker Midtøsten-fusion med små retter som er fine å dele. Vinutvalget er det ingenting å si på. Her har de også et privat rom som åpnes rundt en gang i måneden, med et langbord hvor man kan reservere plass og betale et fast beløp. Der vil man bli servert helt unike retter, samt så mye drikke du bare orker – og islenderne kan drikke!

Gatelangs i Reykjavik.

Hallagrimskirka i Reykjavik er et av Islands høyeste byggverk.

Reisetips Island

Jeg ville derimot ikke blitt værende i Reykjavik under hele oppholdet, men leid bil og kjørt nordover.

På den organiserte reisen dro vi først til Bruarfoss, ca halvannen timers kjøretur nordøst for Reykjavik. Her finner du et fossefall med brusende krystallblått vann, det er nesten som du ikke tror det er ekte. Du må gå en liten time for å komme til det, men det er vel verdt turen.

Jeg vil også anbefale å dra til Geysir, hvor Moder Jord virkelig får vist seg fram med 10-15 meters høye søyler med vann som spruter opp fra bakken. Her finner du også Geysir Hotel, hvor de blant annet har en nydelig vegetar risotto, som varmet ekstra godt etter at vi hadde vært ute og fotografert hele dagen.

Island har vanvittig mange fossefall, jeg tuller ikke når jeg sier at på samtlige strekninger vi kjørte dukket det opp ett fossefall pr kilometer. De mest spektakulære fossene vi besøkte var Gullfoss, fossefallene i Fjaðrárgljúfur-dalene, og den mest majestetiske av alle; Skogafoss.

Bruarfoss er et must.

Du kan oppleve Island fra hesteryggen.

Isbreene i Jökulsárlón

Reisetips Island: Opplevelsen som derimot gjorde størst inntrykk på meg, var isbreeene i Jökulsárlón. Om du skal velge kun én naturopplevelse på Island, så er det dette. Det er noe av det mest spektakulære og magiske jeg noensinne har opplevd; store flak av den massive isbreen Vatnajökull, Europas største isbre, ligger og dupper i krystallklart vann bare meter unna deg. Mindre biter som har smeltet ligger i vannkanten, og er så krystallklare og blanke at de minner mer om diamanter og krystaller enn isklumper. Vi dro dit da sola var på vei ned, noe som ga et helt uforglemmelig utrolig rosa lys.

Den blå lagunen

Det siste du ikke kan gå glipp av på din første tur til Island, er en svømmetur i Den blå lagunen. Vi hadde hatt ganske hardt og kaldt vær under hele reisen, noe som er vanlig på Island og kan minne en del om Nord-Norge ved at været skifter hyppig. Da vi kom til Den blå lagunen på vår siste kveld, var det som om himmelen brøt opp, og vi fikk oppleve en utrolig solnedgang mens vi lå og marinerte i det turkisblå vannet. En helt perfekt avslutning på en vanvittig opplevelsesrik og inspirerende tur.

Fotoresor:

Fotoresor drives av den kjente svenske fotografen Emma Svensson, som blant annet fotograferer for svenske ELLE.

Hun driver eget studio, som i tillegg til store fotooppdrag også organiserer fotoreiser.

De har tidligere hatt fotoreiser til Patagonia og California, og planlegger flere reiser til blant annet Hellas og Bolivia i 2019.

Det tilbys også grunnkurs og inngående motefoto-kurs i studioet i Stockholm.

Reisen til Island har de gjennomført flere ganger, og den varierer i pris, lengde og innhold.

Mitt opphold kostet rundt 15 000 kroner, og inkluderte overnatting, kursing og guiding i fire dager, samt transport og aktiviteter som inngang til Den blå lagunen, ridning på islandshester og opplæring i motefoto med modell og stylist.

Powered by Labrador CMS