Morsdag: Pia Tjelta og datteren Sofia har et helt spesielt forhold

Foto: Privat

– Mulig noen pedagoger ville steila av dette utsagnet, men Sofia er min beste venn!

Publisert Sist oppdatert

Pia Tjelta og datter: Pia Tjelta (42) fikk datteren Sofia (19) sammen med skuespiller Kyrre Haugen Sydness i 2001. Nå går Sofia i mamma og pappas fotspor.

Dette intervjuet stod på trykk i ELLEs Love Issue i 2020.

Hvordan vil dere beskrive forholdet deres?

Pia:

– Veldig tett. Sofia er den viktigste personen i mitt liv og min aller nærmeste. Hun er som en forlengelse av meg og omvendt. Hun kan fullføre setningene mine, og det er ingen som ser meg så godt som henne. Mulig noen pedagoger ville steila av dette utsagnet, men hun er min beste venn. Vi er begge fullt klar over at jeg er mammaen hennes og at min jobb er å lede henne på rett vei som forelder, men nå når Sofia er blitt voksen er det samtidig ingen jeg heller vil henge med enn henne.

Sofia:

– Forholdet vårt er veldig åpent og ærlig. Vi forteller hverandre alt. Jeg elsker å snakke gossip med mamma. Vi blir også fort irriterte på hverandre og har kort lunte, men vi ordner like fort opp igjen. Jeg liker å tro at vi har et felles klesskap, siden vi er samme størrelse i alt. Bortsett fra titsa da, haha. Vi har en ganske frekk sjargong med hverandre til tider, men det er alltid med et glimt i øyet. Vi snakker som venninner, krangler som søstre og bryr oss om hverandre som mor og datter.

Hva tenker dere er viktigst for at et forhold mellom mor og datter skal fungere best mulig?

Sofia:

– Jeg tror det er viktig å ha forståelse og respekt for hverandre, og jeg tror at kommunikasjon er nøkkelen i ethvert forhold. Det hjelper også å ha samme humor. Og å være ærlige med hverandre.

Pia:

– Jeg tror det aller viktigste er å prate sammen. Tørre å være nær, selv når det føles vanskelig eller umulig. Å forsøke å lage et trygt og tillitsfullt sted, som bare er deres.

Hva er den største «krisen» dere har hatt?

Pia:

– Vi har hatt mange kriser. Men jeg tror vi alltid har kommet oss gjennom dem fordi det aldri har vært noe spørsmål om hvem vi to skal være for hverandre. Vi har klart å være nære selv når omstendighetene rundt oss har vært vanskelige.

Sofia:

– Den største krisen var da jeg var 15 år og skulle prøve å holde ting hemmelig for mamma. Det funket veldig dårlig, og jeg ble gjennomskuet med en gang. Begge to var i en veldig hormonell periode fordi det var da mamma var gravid med tvillingene, og jeg trodde jeg hadde knekt koden for livet. Da var det litt for mye hormoner til at det var plass til begge to. Jeg husker at vi hata trynet på hverandre en liten stund. Det ordnet seg heldigvis igjen relativt fort.

Hvilke egenskaper setter dere høyest hos hverandre?

Pia:

– Sofia lyser sol over alle hun møter og har en beundringsverdig energi. Helt fra hun var veldig liten har hun vært en blanding av veldig følsom og veldig modig, og det jeg kanskje setter høyest er hvor tydelig hun våger å være. Sofia er helt ekte og veldig tro mot sin egen kjerne, uansett hvilken situasjon hun befinner seg i. Men aller mest elsker jeg hvor morsom hun er.

Sofia:

– Mamma er alltid forståelsesfull og raus. Uansett hva det er jeg forteller henne, så møtes jeg alltid med forståelse og gode råd. Det er aldri noe som er for flaut eller teit. I tillegg er hun ekstremt raus mot alle rundt seg, og elsker å dra på litt ekstra på for eksempel bursdager og høytider. Men det jeg setter aller mest pris på, er at det aldri er et eneste kjedelig øyeblikk med mamma. Jeg kunne gjerne bodd med henne for alltid.

Hva er deres største likheter og ulikheter?

Sofia:

– Det er vanskelig, for vi er veldig like på det aller meste. Mamma er flinkere til å gjøre de små tingene i hverdagen koselig. En vanlig middag på en onsdag kan fort bli med stearinlys og duk på bordet. Jeg er mer rotekopp og kunne like gjerne spist Grandiosa i sofaen. Og så er jeg kanskje mer sta og bestemt. Jeg tror jeg har det fra pappa. Men temperamentet og klesstilen har jeg fra mamma.

Pia:

– Sofia er mye råere enn meg på å være tydelig i forhold til hva hun synes er greit og ikke. Hun er flinkere til å ta et skritt tilbake der hun kjenner at det ikke er godt å være. Jeg er nok litt mer konfliktsky og nervevrak enn henne, haha. Likheten vår ligger mer i at vi er rimelig temperamentsfulle begge to, og at vi stort sett liker de samme tingene.

Endret forholdet deres seg da Pia fikk tvillingene i 2015?

Sofia:

– Ja, mamma var mye kulere før ... Nei da. Samtidig som jeg elsker å være storesøster, så kan jeg ofte savne den tiden da det var «mamma og Sofia mot verden». Plutselig skulle jeg dele henne med ikke bare én, men to andre barn. Jeg husker at jeg visste at mamma var gravid før hun fortalte meg det, jeg bare følte det på hele meg. Vi hadde noen breakdowns rundt det at familien skulle utvides og at det ikke lenger bare var mamma og Sofia. Men jeg ser ikke på tvillingene som noe som kom mellom oss, det har styrket oss, og det er vår oppgave å gi dem den samme tryggheten og åpenheten.

Pia:

– Ja, det gjorde jo det, og vi sørget litt sammen over det før tvillingene ble født. I timene før, for å være helt eksakt. Fram til da hadde det jo alltid vært oss to på en måte, og vi var begge litt redde for at noe av det vi hadde skulle forsvinne eller forandres. Der tok vi feil. Sofia var med på fødselen og tok imot tvillingene. Det er noe av det fineste jeg har opplevd. Selv om vi har mindre tid sammen bare vi to, og jeg lenge befant meg i en slags mamma-spagat med mye dårlig samvittighet over ikke å klare å være til stede tre steder samtidig, så føler jeg likevel at vi også kom nærmere hverandre. Sofia er verdens beste storesøster for både tvillingene og Kyrre sine barn.

Hvordan er det å være mor/datter i samme bransje?

Pia:

– Jeg synes det er fint at Sofia vet hva hun vil, og hadde støttet henne uansett hva hun ville valgt, så klart. Når hun nå vil bli skuespiller så blir jeg litt stolt også, fordi hun vet veldig godt at det ikke bare er enkelt eller lett, og det betyr vel at hun er villig til å jobbe hardt. Men både jeg og pappaen hennes ble litt sånn ooookey ... Enda en?! Men neste år skal vi alle tre være med i samme film, og det synes jeg er skikkelig hyggelig!

Sofia:

– Jeg ser jo veldig opp til mamma og pappa. Så for å være helt ærlig, så vil jeg jo egentlig bare være som dem. Jeg synes det er veldig inspirerende at de har fått til det de har fått til. Jeg ble tidlig introdusert for yrket, og siden så har det interessert og fascinert meg.

Hva er det vanskeligste med å være mammaen til en 19-åring i 2020, Pia?

Det vanskeligste er vel å slippe henne, la henne ferdes i verden uten oss foreldre og stole på at det går helt fint. Jeg er nok litt nervøs mamma fortsatt, men det er jo mitt problem og har veldig lite med Sofia å gjøre. Hun klarer seg, hun. Som mamma må man jo tåle at ungene ikke synes vi er spesielt kule til enhver tid, og det kan jo i perioder (les tidlig tenårene) føles ganske grusomt.

Har dere noen tips til mødre og døtre som ikke har et så godt forhold?

Pia:

–Det er vanskelig å gi råd til andre, men på generelt grunnlag tenker jeg at i ethvert mor/datter-forhold så ligger det en enorm kjærlighet i bunn, og alle gjør så godt de kan. Så kanskje begynne med det som utgangspunkt for å klare å prate sammen på en god måte?

Sofia:

– By på deg selv, fortell noen gøyale historier og personlige ting. Slipp hverandre helt inn. Man må gi for å få noe tilbake, og så kanskje du finner ut at morra di er kulere enn du trodde!

Pia Tjelta: – Er det noe mål i seg selv å være så forbanna sterk?

Powered by Labrador CMS