På tide å slå opp?

Foto: Luis Sanchis

Livet er for kort til å ha dårlige venner, men hvordan blir du kvitt den der venninna du har null til felles med, og som du faktisk ikke liker lenger?​

Publisert Sist oppdatert

Avslutte vennskap: De fleste av oss har nok vært der; vennskapet gir deg rett og slett ikke noe lenger, kanskje ikke venninna di heller.

Dere liker alle bildene til hverandre på Instagram og sender pliktmeldinger på bursdager, til jul og 17. mai. Og av og til møtes dere. Også mer av plikt, enn av lyst.

Du vet følelsen når du sitter på jobb fredag, og alt du har lyst til er å dra hjem til kosedressen fra Soft Like This, gullrekka, nachos, Pepsi Max og smågodt, men du har en avtale med din gode, gamle venninne? Nå mer gammel, enn god. Du kan ikke avlyse med dårlige unnskyldninger for tredje gang. Til slutt skjønner hun at du ikke jobber overtid hver fredag, at du ikke har migrene hver fredag eller får overraskelsesbesøk av svigers hver fredag. Du må dra. Og du gruer deg mer enn du gleder deg.

Venninner som alltid vil noe...

Har du også en venninne som bare tar kontakt når hun vil ha noe? Når hun vil at du skal bake til bursdagen hennes, passe ungene hennes, kjøpe en liten ting på Top Shop for henne fordi hun har sett på Instagram at du er i London i helgen, eller som inviterer deg på middag og rett før du skal dra hjemmefra får du en melding med spørsmål om du kan «kjøpe med deg» pizza og litt brus. Og en flaske vin. Og dessert. Det hadde vært godt med is. Häagen-Dazs. Til 70 kroner boksen. Hun vippser selvfølgelig. Bortsett fra at hun aldri vippser. Og hun tar aldri kontakt uten agenda.

Eller kanskje har du en venninne som du ikke har noen ting til felles med lenger. Og når dere møtes er det hardere å holde samtalen i gang enn å løpe Oslos bratteste.

Da er det kanskje på tide å revurdere vennskapet?

"En venn er en du velger selv"

Når du googler «vennskap», kommer denne definisjonen først opp fra Wikipedia: «Vennskap er et forhold som har sitt grunnlag i tillit eller kjærlighet. Vennskap kan utvikle seg mellom mennesker som trives i hverandres selskap og som gjerne har noe til felles.» Og «i motsetning til en i familien, så er en venn en du velger selv og bygger opp tillit til over tid». Her tenker jeg at «en venn er en du velger selv» er essensielt , på samme måte som den delen om å ha noe til felles.

Det er nemlig ikke sikkert at dere har så mye til felles nå i 2018, som dere hadde da dere begynte på videregående i 2005. Og vi er faktisk voksne, så det må være lov å velge at man ikke vil bruke tid og energi på mennesker som gir null tilbake, og som aldri spør deg om hvordan det går med deg, men mer enn gjerne vil snakke om seg selv og sitt.

Hvordan gjøre det slutt med en venninne?

Men da kommer vi til det neste vanskelige spørsmålet: Hvordan gjøre det slutt med en venninne?

Du starter selvfølgelig med å google. Som med alt annet her i livet. Google og kvinneguiden.no har svaret på alt. «How to break up with a friend» får 676 000 000 resultater på Google. Etter mer eller mindre humoristiske listesaker med gifs fra buzzfeed, thelist.com og lifehack.org, sitter jeg igjen med inntrykket av at det er to måter å gjøre dette på:

1. Ghoste. Altså fase ut vennen. Slutte å ta kontakt og håpe av følelsene er gjensidige og at venninna di gjør det samme tilbake.

2. Si ifra til venninna di. Rett og slett gjøre det slutt. Og da helst ansikt til ansikt og ikke på melding.

Kvinneguiden.no er enig. Men å ghoste kan tydeligvis by på problemer. For eksempel, som en på nettstedet skriver: «Venninna mi tar ikke hintet, og henger på meg som en klegg» … Og så ender du opp med å likevel måtte ta den fryktede alvorspraten, som igjen kan føre til frykt for represalier ... Som en annen på kvinneguiden.no skriver: «Hører dere ikke mer fra meg, så har hun tatt det skikkelig dårlig og låst meg inne i kjelleren sin.»

Uansett hvilken taktikk du går for, vil du nok sitte igjen med et snev av dårlig samvittighet. Men hva er verst? Å ha dårlig samvittighet for å ha avsluttet et dårlig vennskap som stjeler tid og energi? Eller ha dårlig samvittighet for at du er en dårlig venninne tilbake? Livet er for kort til å ha dårlige venner rundt seg, og det er bare du selv som kan gjøre noe med det. For du vet: «Everyone needs a friend sometimes», og da kan det like godt være en god en.

Når sier man "jeg elsker deg"?

Stjernetegnene som passer sammen

Powered by Labrador CMS