Hva er egentlig mikroutroskap?

Foto: Adrian Price

Dating-landskapet er i konstant endring, men hva er egentlig innafor?

Publisert Sist oppdatert

Mikroutroskap: Fra etisk ikke-monogami til relasjonsanarki, datingens håndbok har utvilsomt blitt omskrevet i nyere tid. Men kan en flamme-emoji ødelegge alle våre framskritt?

Midt mellom forholdstatusene «singel og fornøyd» og «lykkelig i forhold» finnes et mylder av merkelige konsepter som har blitt fast inventar i dating-leksikonet: Ghosting, Netflix and chill, og den nyeste; breadcrumbing, som går ut på at man liker oppmerksomheten en person gir deg, og dermed holder dem varme ved å gi litt og litt av seg selv, selv om man vet at det aldri vil føre til noe seriøst.

Dating-landskapet er i konstant endring og måten vi møter våre partnere på og hvilke grenser vi setter for forholdet (hvis det i det hele tatt er noe dere ønsker) er radikalt annerledes i dag enn for tjue, ti, ja til og med fem år siden.

Vi har kommet langt siden heteronormative forhold ble sett på som det eneste rette. Nå ser vi at konsepter som etisk ikke-monogami, polyamori og relasjonsanarki endrer vår oppfatning av hvordan forhold egentlig ser ut. Så lenge alle parter er en fornøyd, samtykkende voksen, er altså det meste innafor. Men, det finnes et nytt konsept som truer med å gjøre at vi sporer av denne nye, inkluderende veien: Mikroutroskap.

Mikroutroskapens utvikling

I boka The State Of Affair: Rethinking Infidelity, skriver Esther Perel (aka hele verdens go-to parterapeut):
«Som samfunn. har vi blitt så seksuelt åpne at det nesten renner over, men når det kommer til seksuell trofasthet, kan selv de mest liberale hoder være urokkelige i sin tro på hva som er rett.»
Hvordan vi definerer forhold er i stadig utvikling, på lik linje med hvordan vi definerer utroskap. Det er de åpenbare formene for utroskap (fysiske og følelsesmessige forhold), mens mikroutroskap favner om alt mellom vennlighet og utroskap.

Hva er mikroutroskap?

Hvor streken settes varierer fra person til person og fra par til par, men den mest vanlige, tvilsomme oppførselen inkluderer: Å kle seg annerledes når man vet man skal treffe en spesiell person, lyve eller unnlate å fortelle sannheten (enten til partneren din om hvem du snakker med eller henger med, eller til den du begjærer om hvor seriøst forholdet til din partner egentlig er), eller å være litt for kjapp med å bruke aubergine-, flamme- eller fersken-emojier når du kommenterer en annens selfie. Det kan spenne fra noe så uskyldig som å ha en intern vits med noen, til mer alvorlige ting som å lagre en persons nummer med kodenavn på telefonen.
Ordet mikroutroskap dukket først opp i Urban Dictionary i 2008, definert som «når noen er utro mot sin partner, men bare litt.» Det er den australske psykologen Melanie Schilling som har fått æren for å gjenopplive frasen og oppdatere dens definisjon for verden i dag.
«Jeg la merke til at mange ga seg selv tillatelse til å unne seg hemmelige flørter via sosiale medier,» sier hun. «Det er neppe overraskende at folk har begynt å ta seg noen friheter hva gjelder forpliktelse, troskap, partnerskap og intimitet. Det var viktig å legge til ordet «mikro», fordi dette gjelder tilsynelatende små handlinger, som indikerer at en person er emosjonelt eller fysisk fokusert på noen utenfor forholdet sitt.»

Mikroutroskapens historie

Mikroutroskap er et veldig internettig ord, som så enkelt kan gjøres om til en hashtagg at fenomenet raskt førte til mye debatt online, spesielt på Twitter. Mens en side mente at sosiale medier (Tinder, Instagram etc.) har skyld i økningen av på-en-måte-utroskap-men-ikke- helt-situasjoner, argumenterte andre for at konseptet kun var basert på sjalusi og kontrollerende oppførsel. Disse mente også at mikroutroskap impliserer at man, for å være en trofast partner, ikke har lov til å ha et liv utenfor forholdet. Det virker som om den delen av mikroutroskap det er vanskeligst å forstå, er det å fastslå når et forhold går fra vennskap til noe mer. Betyr det at jeg, som en heterofil kvinne, ikke kan sende hjerte-emojier til mine fire romkamerater, som alle er menn jeg er veldig glad i, på en rent platonisk måte? Hvordan kan vi vite om vi er den skyldige i, eller et offer for mikroutroskap? Er det et uttrykk som i det hele tatt er verdt å bruke tid og tankekraft på?
Ifølge Dr. Rowan Burckhardt, psykolog og grunnlegger av The Sydney Couples Counselling Centre, er mikroutroskap et nytt ord for en oppførsel som har eksistert i lang tid. Tidligere kunne det bety at man flørtet med noen i en bar mens partneren var utenbys. Men i dag kan du sitte ved siden av partneren din, som er uvitende om at du samtidig sveiper, tekster eller snapchatter med noen andre. Nå som teknologien er midtpunktet i så mange aktiviteter vi foretar oss, inkludert de følelsesmessige, er mange av oss ute og vandrer i ukjent, seksuelt terreng. Det finnes flere valgmuligheter, men færre retningslinjer.
«Slik folk definerer forhold nå, har ført til at mange er så fragmenterte og digitaliserte at det har blitt en vane å hele tiden lete etter det neste og beste,» sier Dan Auerbach, psykoterapeut og parterapeut. «Man er oftere i kontakt med mange mennesker samtidig i søken etter den perfekte matchen.»
Hvis man legger til vår tids fokus på egenpleie, YOLO og selvrealisering, er det ikke rart vi føler oss stadig mer berettiget til å holde alternativene våre åpne.
«Vår primærplikt er nå overfor oss selv – selv om det kan gå på bekostning av dem vi elsker,» skriver Perel.

Yngre generasjoners utroskap

Til tross for alt dette velger yngre generasjoner fremdeles stort sett monogami, snarere enn ikke-monogami. Affærer kan altså legges til den allerede lange listen over ting millenials og generasjon Z utrydder (inkludert dørklokker, serviettindustrien, Woody Allen-filmer). Ifølge data fra undersøkelsen General Social Survey (GSS), utført av NORC ved Universitetet i Chicago, har 20 prosent av personer over 55 år hatt en affære, mens bare 14 prosent av folk i alderen 18 til 55 år har det. (Dette kan skyldes at færre unge gifter seg, eller ganske enkelt fordi de eldre generasjonene har hatt mer tid til utenomekteskapelig utforskning. Bare tiden vil vise om troskapstrenden holder seg.) Og det ser ut til at det er kvinner som endrer forholdets landskap mest. Affærer generelt er kanskje på vei ned, men av dem som er utro er en økende andel kvinner – i hvert fall blant millenials. GSS-undersøkelsen indikerer at flere kvinner enn menn under 30 år har affærer.

Teknologiens viktige rolle

Det at mikroutroskap ofte settes i sammenheng med teknologi, betyr ikke at det er begrenset til skjermene våre. Ta for eksempel Anjelica (i et langvarig forhold) og Jeremy (singel). De møttes på jobb i fjor og fant umiddelbart tonen, men i stedet for å legge hverandre til på Facebook eller Instagram, slik de fleste kanskje ville gjort, prøvde Anjelica å holde forholdet deres utenfor internett.
«Selv om partneren min verken var sjalu eller kontrollerende, ville jeg ikke gjøre noe som kunne gi han eller Jeremy et feilaktig inntrykk av mine tanker og følelser,» sier hun. «Så jeg sørget for at vi kun var venner ansikt til ansikt.»
Tvisten i historien er at oppførselen hun trodde hjalp henne å unngå mikroutroskap, faktisk var mikroutroskap.
«I ettertid ser jeg at selv det at jeg var opptatt av å ikke gi noen av dem inntrykk av at jeg likte Jeremy, var et rødt flagg. Hvem går vel så langt for å unngå å legge til noen de anser som en god venn på Facebook?» sier Anjelica. «Det var tydeligvis noe som skjedde på et underbevisst nivå som jeg prøvde å skyve under teppet, samtidig som jeg ga det så mye oppmerksomhet.»
Anjelica og Jeremy er et godt eksempel på det som bekymrer både eksperter og par når det kommer til mikroutroskap: At det er en inngangsport til fullverdig makroutroskap. De belyser også at et av hovedproblemene med mikroutroskap, er at det kan være så subtilt.
«Noe en person definerer som mikroutroskap kan være noe helt annet enn partnerens definisjon,» sier parterapeut og sexolog Alinda Small. «Essensen av mikroutroskap er hemmeligholdet,» legger Schilling til. «Det er hovedforskjellen på et platonisk forhold og bedrag.»

Hvordan påvirkes vi av mikroutroskap?

Dr. Martin Graff, universitetslektor i psykologi ved South Wales’ Universitet, gjennomførte en studie om konseptet, hvor en gruppe mennesker svarte på om de så på ulike scenarier som utro eller ikke-utro oppførsel. Graff fant at folk framhevet to spesielle oppførsler som mistenksomme; et høyere nivå av emosjonell prat mellom deres og den andre personen, og tidspunkt på dagen eller natta når interaksjonene fant sted. Vi fant ut at kommunikasjon senere på kvelden ble vurdert som mer utro, sier han. Det er interessant å merke seg at begrepet mikroutroskap har dukket opp i en tid med så mye åpenhet når det gjelder seksualitet og forhold. Er vi virkelig så kule og avslappa med alt hvis en enkelt emoji kan vippe oss av pinnen?
«Noe av det jeg beundrer mest med yngre generasjoner, er hvor flytende de er i forhold til ulike roller, normer og forventninger,» sier Schilling. «Ulempen er den potensielle innvirkningen dette kan ha på integriteten til deres forhold. Det er mer sannsynlig at de tåler tvetydighet i forholdene sine, som i andre områder av livet, men det betyr ikke at det er det beste for dem.»
«Det å være mer fordomsfri blir sett på som positivt og kanskje det eneste riktige,» sier Rachel Voysey, psykolog ved The Relationship Room. «Jeg synes det er bra i teorien, men jeg ser også at mange par ender opp gråtende på sofaen min på grunn av dette. Ja, jeg tror folk aksepterer mer og at de er mer flytende med seksualiteten sin, men vi ønsker fortsatt en form for tilknytning. Det er vanskelig å ikke føle sjalusi eller utrygghet, selv sett kun fra et evolusjonært og primært sted. Når det kommer til å være knyttet til noen, er det vanskelig å dele den personen med noen andre.»
Å bli opprørt over at partneren din kommenterte noens Insta-innlegg med flamme-emojier, kan høres dumt ut, men den emosjonelle effekten kan være veldig ekte. Framveksten av mikroutroskap betyr imidlertid ikke at forholdet ditt er dømt til å mislykkes, beroliger Burckhardt.
«Sannsynligheten er stor for at vi alle, single eller i lykkelige forhold, bevisst eller ubevisst, smiler litt ekstra og snakker litt lenger med noen vi synes er attraktive, og vi kler oss vel alle litt finere om anledningen tilsier det,» sier han. «Tendensen til å flørte er en veldig naturlig menneskelig oppførsel, og utroskap er et veldig sterkt ord.»
Powered by Labrador CMS