Else Kåss Furuseth: Man er vel sterk om man tillater seg å være litt ræva?

Foto: Isabel Watson.

– Ikke noe er så ille at det ikke kan sies høyt.

Publisert Sist oppdatert

Else Kåss Furuseth (39) er komiker, skuespiller, reporter, programleder og forfatter. I 2018 ble hun tildelt Åpenhetsprisen for sitt engasjement for pårørende etter selvmord. I 2019 vant hun to priser under Gullruten for dokumentaren Else om selvmord.

Else Kåss Furuseth om hva det betyr å være en sterk kvinne

DA ELSE VAR 11 ÅR, mistet hun en av de viktigste kvinnene i livet sitt. Moren tok selvmord etter lang tids depresjon. På søndager tenker Else ekstra mye på mammaen sin.

Akkurat nå er den viktigste kvinnen i livet til Else kollegaen og venninnen Sigrid Bonde Tusvik.

– Jeg var på loppemarked på søndag, og da så jeg en sånn Schlemmertopf teracotta-potte som man kan putte en stor kylling i med masse hvitløksfedd, og det blir alltid ordentlig godt. Da tenkte jeg på at jeg kunne invitert mamma på søndagsmiddag. Og når jeg møter damer med kort og lang øredobb, buksedress og mammas yndlingsparfyme, Trésor, så kjenner jeg det i magen. – Her om dagen møtte jeg Trude Drevland med samme duft, noe som endte med at jeg klemte henne altfor lenge. På et annet plan, så har nok mammas død tvunget meg til å være åpen om en del ting, som en reaksjon på at hun holdt mye hemmelig, mest sannsynlig fordi hun selvfølgelig skulle ønske at livet var annerledes, og kanskje ikke ville være til bry. Min drøm er at de som kan og jobber med psykisk helse generelt, og selvmordsforebygging spesielt, får enda mer ressurser. Min åpenhet handler om frykten for det motsatte, hemmeligholdet. Og av og til så kan det kanskje være lettere å le av ting som nesten er for vanskelig å snakke om.

En annen viktig kvinne i livet til Else er lillesøster Ramona. Sammen har de podkasten The Kåss Furuseths, der de inviterer eksklusive gjester, og deg, til søndagsbrunsj. «For ingen bør være alene på søndager.»

– Vi er veldige gode venner, men i går diskuterte vi litt og da tror jeg hun ble litt muggen, munnen hennes var i hvert fall formet som en banan. Men vi tåler hverandre og tuller med konfliktene. Jeg gleder meg allerede til å holde tale i 60-års- dagen hennes. Hun har lært meg at det er lov å krangle, og det er en gave for en som er så konfliktsky som meg.

Hva er en sterk kvinne for Else Kåss Furuseth?

– Søsteren min er som en arm eller et bein, eller hjernen min, om du vil. Eller kanskje hjertet? Vi er hverandres støttekontakter. Hun er søtere enn Suri (dattera til Tom Cruise), like klok som Willoch og varmere enn en peis.

Og hvilken kvinne ser hun opp til?

– Hvis du googler «sterk kvinne», så kommer det opp at man skal elske seg selv, ikke vente på suksess, ikke redusere seg selv ... blablabla. Det kan føles som ganske mange krav? Må det være sånn? Man er vel sterk om man tillater seg å være litt ræva? Det høres kanskje ut som en slapp klisjé, men jeg tror kanskje jeg får oppnådd mer om jeg ikke er så opptatt av å være sterk, for da er det lett å gå seg bort. Jeg er kanskje mer opptatt av å være fri? Fri til å tørre å si hva man mener, først da kan man kanskje bety noe for andre, som vel er noe av det som gir mening i livet. Nå bare tenker jeg høyt her, svarer Else.

– Bestemor (95), som kjøper nye trange hvite jeans i dette minutt, hun ringte fra senteret. Da snakker vi stil! Rudjord, go home!

Under Humorprisen i fjor var det ingen kvinner som vant priser, og Sigrid Bonde Tusvik gikk i protest. Saken fikk mye oppmerksomhet i media. I januar skal Else lede prisutdelingen, og vi kan ikke annet enn håpe at det blir minst en kvinnelig vinner ...

Else er ikke redd for «å bjuda på», enten det er naken på en ball foran et fullsatt Oslo Spektrum, eller ved å snakke høyt om alvorlige og tabubelagte temaer som selvmord og psykisk helse. I fjor debuterte hun som forfatter med boka Else går til psykolog, og dokumentaren Else om selvmord på TVNorge vant to priser under Gullruten. Og temaet Else har belyst på TV i vinter, berører mange kvinner.

– For min del så oppleves bransjen som 50/50, med sabla mange morsomme damer, både foran og bak scena. Fra de unge, Marlene Stavrum, Martha Leivestad og Piateed, til dronninga Linn Skåber. Og Henriette Steenstrup. Hvis jeg ikke nevner henne, så kveler hun meg, ler Else. – Derfor var det jo helt «jalla» at det ikke ble noen priser under Humorprisen, men til gjengjeld gjorde vi nesten rent bord under Vixen Influencer Awards.

Ideen fikk hun fra Erna Solberg.

– Akkurat nå er jeg ganske opptatt av det som kan oppleves som et større barnepress i dag enn tidligere, fordi det finnes så mange muligheter for kvinner, som ikke fantes før, til å få barn. Det er jo sabla bra, men mange opplever å ikke falle til ro med at de ikke har barn fordi omverdenens forventninger og krav til egen selvrealisering gjennom å få barn kan oppleves enda større. Dette utforsker jeg i Else om barn, som kom på TV i november.

Og har du ikke sett Else om barn, så anbefaler vi det på det sterkeste.

– Erna sa jo i nyttårstalen i fjor at Norge trenger flere barn, og så sa hun «jeg tror ikke jeg trenger å forklare hvordan det gjøres» – da tenkte jeg: «Jo, jeg trenger en forklaring, Erna!» Nå finnes det mange måter å rigge livet sitt på, og jeg vil gjerne vise fram alle mulighetene vi har, alle måtene vi kan skape eller eventuelt ikke skape en egen familie på. Jeg vil minne om at alt er greit. Vi kan ha det bra på 1000 ulike måter!

Hvis du hadde hatt en datter, hva hadde du vært mest bekymra for?

– Hvis jeg hadde hatt en datter, eller sønn for den saks skyld, så hadde jeg vært opptatt av at ikke noe er så ille at det ikke kan sies høyt. Jeg hadde vært bekymra for hemmelighetene. Ved siden av alt fra restylane til klima, og Trump, selvfølgelig.

Powered by Labrador CMS