Ønskereprise: ELLEs intervju med Nikolai Danielsen

Foto: Fred Jonny

Nikolai Danielsen (28) er Norges største mannlige modell akkurat nå og denne måneden er han på coveret av norske ELLE! Og se hva vi fant i arkivet...

Publisert Sist oppdatert

Nikolai Danielsen gjør kampanjer for merker som La Perla og Azzaro, side om side med verdens mest kjente stjerner, modeller og fotografer. Men det som faktisk vipper ham av pinnen er flyreiser og boka Et helt halvt år.

Dette intervjuet gjorde ELLE med Nikolai Danielsen for et par år siden og vi må bare republisere det...

Foto: Fred Jonny

Styling: Elise Sandvik / Utopia The Agency

Grooming: Andres Kløvstad / Style Management

Denne måneden er han, sammen med supermodell Frida Aasen, på coveret av ELLES Body Issue. Og da passer det jo fint å bli litt bedre kjent med Nikolai.

https://www.youtube.com/watch?v=wdisEe83EG0

– Jeg leste Et helt halvt år på stranda i Monaco, og jeg lå på solsenga og gråt. Men hallo, det er jo den beste boka noensinne! En fantastisk historie, sier Nikolai Danielsen.

Landets største mannlige modell om dagen er snakkesalig som bare det, henter vann og ordner drikke, viser bilder fra kjendisspekkede fester og oppfører seg som en god, gammel kompis etter cirka fem minutter. Han sitter, nesten ligger i båsen på Parkteatret på løkka, i svart t-skjorte, jeans og caps.

Nikolai Danielsen ble oppdaget som tjueåring på brygga hjemme i Tønsberg, der han storkoste seg en kremaktig sommerdag med guttegjengen. På den tida var planen å bli proffbokser, men en skade satte noen kjepper i hjulene for det. Uken etter bryggedagen var han i New York.

– Det var tøft i starten. Jeg tror jeg var blakk i cirka et år da jeg begynte, sier han.

Han forklarer at han kjørte bånn gass med modellkarrieren fra første stund. De siste seks årene har han bodd i Milano, Paris og New York før han nylig flyttet hjem til Norge. Han liker å ha base i Oslo, og heller reise ut når det trengs. Han startet karrieren som undertøysmodell, og måtte gjennom samme tralt som alle andre ferske modeller må.

Noen av Nikolais arbeider og kampanjer: Til venstre - Anja Rubik og Nikolai i Vogue Paris, fotografert av Mario Testino. Midten - Fra kampanjen til Tom Ford ss 2014. Til høyre - Fra kampanjen til Giorgio Armani ss 2014, fotografert av Mario Testino.

– Som ny jobber du hele tiden, og det er casting på casting hvor du viser fram boka di. I tillegg må du selge deg selv så godt det går, forteller han.

Siden den spede begynnelsen har han fått flere anerkjente, og gigantiske, oppdrag. Han har gjort moteserier for Vogue Paris og Lui Magazine, han har jobbet for Armani og Tom Ford.

Han har også vært ansiktet utad for parfymen Azzaro og undertøysmerket La Perlas herrekolleksjon. Til sammenligning er Kendall Jenner modell for La Perlas kvinnekolleksjon. Nikolai Danielsen har gjort – og gjør –det bra.

Agenten din kaller deg supermodell, hva tenker du om det?

– Ingen menn blir supermodeller, syns jeg. Med ordet supermodell tenker jeg på Cindy Crawford og den gjengen der, fra nittitallet. Nittitallet var det beste sånn sett. Jeg har gjort det bra, men i den grad jeg er modell med et beskrivende ord foran blir det hardtarbeidende modell, sier han og smiler.

Foto: Fred Jonny

Hvilket inntrykk hadde du av bransjen før du startet?

– Jeg hadde ikke et spesielt inntrykk før jeg begynte å jobbe. Jeg så på hele universet som litt spennende, men i starten så jeg nok ikke alvoret i jobben og mulighetene den fører med seg.

På hvilken måte da?

– Jeg hadde en fitting hos Armani, og jeg visste jo ikke hvem Armani var. Så da jeg spurte en kar om det var mulig å få et glass vann, var det sjefen sjøl jeg spurte. Og jeg skulle jo ha visst hvem han var da jeg dukket opp der, sier han.

Sjefen sjøl skal imidlertid ha tatt forespørselen om et vannglass med ro.

– I motebransjen er det blodig alvor, men samtidig overhodet ikke. Vi redder ikke liv. Men, det er en viktig bransje likevel. Den sysselsetter mange verden rundt. Dette er levebrødet mitt, og det tar jeg på alvor, sier Nikolai Danielsen.

Han tenker riktignok stadig på å gi seg...

– Det har jeg tenkt lenge, men det blir aldri sånn. For det er fortsatt veldig spennende og lærerikt. Også har det etter hvert blitt lønnsomt. Det får meg til å fortsette.

Har du bestemt veien videre, den dagen du legger opp?

– Jeg har ikke kommet så langt. Boksetreneren min eide et entreprenørselskap, og jeg er utdannet snekker. Men jeg skal nok ikke tilbake til det. Det holder å pusse opp egen leilighet, sier han og ler.

Hva er guttedrømmen?

– Jeg skulle gjerne vært proff fotballspiller, men jeg er ikke noe flink. Dessverre, ass!

Foto: Fred Jonny.

Har du en ekte Zoolander-posering inne?

– Hehe. Det er mye lettere for mannlige modeller enn for kvinnene. Det er begrenset hvor mye posering vi driver med. Jeg var nok ikke den mest fotogene da jeg begynte, men har prøvd meg fram. Jeg har hele tiden vært avslappet til kaoset jeg til tider befinner meg i. Og så har jeg jobbet hardt, hatt flaks og vært litt heldig. Flaks og hell behøves for å komme seg noe sted i bransjen, i tillegg til noe eget. Men hva greia mi er har jeg faktisk ikke peiling på.

Du er ofte avkledd – hva syns du om det?

– Vi er født nakne, og så lenge det er riktige greier har jeg ingenting imot å stille i bare nettoen. Kropp er kult. Jeg er helt avslappet med å være naken, jeg er vel ikke akkurat sjenert. Jeg har fått den rollen i bransjen også, jeg er en” voksen mann”. Jeg er liksom den modellen du velger om du trenger en 30 år gammel mannemann.

Opplever mannlige modeller noe press på trening og spising?

– Altså, jeg er egentlig altfor tjukk til å være modell. En tysk kunde måtte skreddersy alt til meg. Jeg merker ikke noe press, og blåser uansett i det der. De har målene mine, så da får de droppe meg da, om det blir feil. Men på Dolce & Gabbanas høstkolleksjon endte jeg med å gå i boots og truse, fordi jeg sprakk skjorten og dressen. Det var ikke noe som passet, så da ble det baris, hehe.

Norske Nikolai er en av verdens hotteste modeller for tiden. Foto: Fred Jonny

Hva med sexpress?

– Det er eksisterer, men jeg har ikke vært plaget av det. Jeg ser jo ut som en voksen mann, så jeg er kanskje ikke den første man prøver seg på. Men jeg tror det er en ganske fjern greie for skandinaviske modeller, bransjen er ulik ettersom hvor du er fra. Det finnes mennesker i alle bransjer som liker å utnytte posisjonene sine, det er ikke unikt for motebransjen.

Hva syns du om mangfoldet i bransjen?

– Jeg oppfatter at modellbransjen er mer åpen for alle nå, på begge fronter. At mer normale kropper får plass er kun positivt. Jeg syns det er på høy tid. Mangfold er bra. Men foreløpig er kontrasten mellom mann og kvinne urettferdig. Vår beste alder er rundt 30, mens for kvinnelige modeller er det over og ut om hun ikke har fått det til innen hun er tjue. Vi har lengre levetid.

Hva er den kuleste jobben du har gjort?

– Det blir den første ordentlige kampanjen for Armani. Det var rått å bli flydd til Los Angeles for shoot med Mert & Marcus (fotografduo, journ anm). Den jobben satte også ordentlig fart på karrieren. Men jeg har vært verden rundt, så det er vanskelig å bare velge en jobb, for det begynner å bli mange rå opplevelser å se tilbake på.

Det der med å reise verden rundt er ikke bare- bare for Nikolai Danielsen.

– Jeg har flyskrekk. Jeg er livredd for å fly, livredd! Så da er det bare en ting som hjelper – whisky.

Hva med å ta kurs for å kurere deg fra redselen?

– Jeg skal klare det sjøl. Jeg er nok litt sånn, at jeg vil ordne opp selv. Når det er seks flyturer som har gått bra på en uke er heldigvis ikke de siste turene så ille. Men er det første gang jeg flyr på en stund, og turen starter med turbulens – da er det en kjip dag på jobben!

Hvordan vil du beskrive jobben din?

– Full av trøkk, litt vill og krevende. Sist uke var jeg i tre forskjellige land. Og tross mye reising er du er nødt til å komme på sett og gi alt selv om du er sliten, for ellers blir du faktisk bare byttet ut.

Er det en jobb som ofte er kjedelig?

– Jeg er en utålmodig type, men ikke når det gjelder jobb og fisking. Men jeg er mye alene, og det er nok det verste. Jeg tar meg selv i å sitte på kule barer og restauranter, og tenker ja, dette var kult det, men TENK så rått det hadde vært hvis gutta boys var her, sier han og smiler.

Hva driver kompisene dine med?

– De fleste er håndverkere. Det er sjelden de spør hvordan det går på jobben, og så lenge jeg er glad er de fornøyd. Men det er klart, i gjengen er det ikke noen heder og ære å ha vært modell for Valentino. Jeg blir ikke kongen i gjengen av den grunn. De bryr seg lite om mote, er ikke på Instagram og det viktigste der er hvem som har fått den største sjøøretten.

Siden barndommen har det gått i friluft, fiske og trening på fritiden. Nikolai Danielsen er handy, liker å fikse ting selv og faller fort i den godt brukte båsen” mannemann”. Han ser unektelig ut som en også.

Har du gjort deg opp noen tanker om det å være mann – og samtidig være et objekt?

– Det er som oftest kvinner som blir objektivisert, og jeg har egentlig aldri sett på meg selv som et objekt. Men det er jo akkurat det vi er. Og så lenge jobben er kul og jeg får den lønnen jeg vil ha, så er det greit. Til syvende sist skal jeg fronte og selge et merke, det er jobben min. Det er en fantastisk bransje, der en helt vanlig fyr fra Tønsberg får denne muligheten. Men det er en business som alle andre, og min plass i denne businessen er å være kleshenger, sier han.

Foto: Fred Jonny

Har du opparbeidet deg noen divatakter med årene?

– Jeg er streng på fly, men det er jo fordi jeg er redd for å dø! Så akkurat på fly er jeg diva. Det må være kjente flyselskap uten en haug ulykker bak seg.

Hvordan er det å være omgitt av vakre mennesker på alle kanter?

– Det er en luksus, og jeg møter mange flotte, kule kvinner i jobben min. Men det er heller ikke som at jeg blir helt blåst av banen. Noen av de vakreste jeg vet om sitter på kontor.

Han tror jenter syns det er litt skummelt at han er modell, men ser ikke på det som et problem, da Nikolai (dessverre, damer) ikke er på markedet.

– Jeg har hatt dame de siste årene, så jeg er jo ikke akkurat på sjekkern, ler han.

Hva slags jenter liker du da?

– Det er enkelt. Snille og greie jenter med latteren på lur, som kjæresten min er.

Hva er det beste med å komme hjem etter en runde med fotoshoots og fester?

– Jeg tror mange blir litt ødelagte av å leve i New York-bobla, så jeg elsker å være hjemme. Det er deilig å leve et vanlig liv på løkka. Her er jeg bare han rare duden som aldri drar på jobb om morgenene, avslutter Nikolai Danielsen.

Powered by Labrador CMS