Skeiet ut i sommer? Vi hjelper deg med din økonomiske høstopprydding

Få noen gode tips til din privatøkonomi her!

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Danske Bank

I fjor brukte vi til sammen nærmere 147 milliarder kroner på korte og lange feriereiser, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (https://www.ssb.no/reise). Det tilsvarer cirka 27.800 kroner per innbygger.

– Norskekronen er svak og i kombinasjon med at mange skeier ut litt ekstra når de først er på ferie, kan regningen bli høy. Selv om det er viktig å kose seg og nyte fridagene, kan saldoen på konto nok komme som litt av en overraskelse for mange, sier forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank. Da kan tiden være inne for en privatøkonomisk reorientering og en aldri så liten hestekur gjennom høsten.

Start med å få oversikt

Noe av det første du bør gjøre er å finne ut av hvor mye faste kostander du har hver måned. Sett opp et fast trekk over til en konto for faste utgifter som husleie, strøm, lån etc, da er det lettere å få oversikt over hvor mye penger du har å leve på resten av måneden. I tillegg er det smart å ha en sparekonto hvor du setter over et fast beløp hver måned, denne kontoen kan brukes som buffer hvis du får uforutsette kostander. Nå har du oversikt over hvor mye penger du har å bruke på andre ting som klær, mat, reiser og uteliv, så nå kan du innføre disiplin i hverdagsshoppingen. Det beste her er å lage handlelister, så er det lettere å unngå fristelser. Er det lite penger på konto etter de faste kostandene, så kanskje noen måneder med shoppestop er en løsning?

– Er det lite penger på konto etter de faste kostandene, så kanskje det er en ide å innføre handlestopp i noen måneder. Dropp å kjøpe nye klær, unødvendige pynteting til huset og luksusforbruk i en periode. Her er det tusenlapper å hente for de fleste, sier Motzfeldt.

Få tips om smarte vaner her!

Flere muligheter til å bli kvitt kredittkortgjelden

Uansett hva du brukte kredittkortet til å kjøpe, bør man se på hvordan man raskest mulig kan få nedbetalt utestående, kredittkortgjeld er dyrt.

De som har aksjer- og aksjefond gjennom aksjesparekonto, kan vurdere å sjekke sparepenger man har stående i fond eller aksjer.

– Dersom du har aksjesparekonto kan du vurdere å ta ut innskutt beløp skattefritt til å betale ned kredittkortgjelden din. Renten på kredittkort er vanligvis såpass høy at man bør kvitte seg med gjelden så fort som mulig, sier forbrukerøkonom Motzfeldt.

Om man ikke har muligheten til å håndtere all gjelden rett over sommeren kan man sette seg opp en nedbetalingsplan for raskest vei til sletting av gjelden.

– Om du virkelig har makset kredittkortbruken, og ser at det er vanskelig å få betalt ned gjelden så kan alternativet være å sjekke med banken om det er mulig å bake det inn i boliglånet ved en refinansiering. Generelt er ikke bankene så glade i dette, så det bør være en engangshendelse, legger forbrukerøkonomen til.

Skattejakt

Noe av det enkleste man kan gjøre for gjenopprette privatøkonomien, er å gjøre det man burde gjort for lenge siden: Rydd i boder, i kjelleren, på loftet og i garasjen og selg unna.

– Det er både bra for miljøet og økonomien å gjenbruke det du selv ikke bruker. Det meste kan selges trygt og effektiv på nett, og man får endelig gjort oppryddingen som har blitt utsatt i mange år. Det er andre som har bruk for det du ikke bruker, sier Motzfeldt.

Faste avtaler

En annen smart ting å gjøre er å sjekke om du har bank-, forsikrings- og spareavtaler som passer for deg. Her ligger de store pengene. Tenk også kritisk igjennom hvor mye du bruker abonnementene og strømmetjenestene dine. Mange har kanskje noen faste trekk fra kort og konto på avtaler man ikke lengre har bruk for.

– Treningsabonnementet kan man enkelt erstatte med utendørstrening, samtidig som mange vil sette pris på en digital detox-periode uten alle strømmetjenestene. Og ikke bestill en ny drømmereise før du er tilbake i likevekt. Rydd opp og ta kontroll, avslutter Anne Motzfeldt.

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Tips: Smarte vaner!

Powered by Labrador CMS