Dette må du kunne om penger – Tips til smarte damer

Fem pengetips du ikke kan gå glipp av.

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Danske Bank

Vi higer etter at kvinner og menn skal ha like rettigheter og muligheter innen alle vesentlige livsområder. Likevel tjener kvinner i snitt mindre enn menn. Dette i kombinasjon med at flere kvinner enn menn velger å jobber redusert eller være hjemmeværende med barn, får store konsekvenser for økonomien. Som smart dame er det derfor lurt å ta noen små grep for å bedre den økonomiske tryggheten.

Her er fem pengetips til smarte damer:

  1. Vær din egen økonomisjef

Ha oversikt og orden i økonomien din, og sett gjerne opp budsjett. Dersom du føler at kontoen er tom hver måned kan det nok endres med små justeringer ved bevisstgjøring om hva du faktisk bruker penger på. I mange forhold er det én som tar økonomistyringen, og tradisjonelt sett har mange kvinner overlatt dette til sin partner. Den daglige økonomien er en ting, men likeså viktig er den fremtidig økonomien og det å sikre seg økonomisk trygghet både dersom noe uforutsett skulle skje nå, eller til den dagen du blir pensjonist. Mange kvinner kan få et brått møte med egen økonomi i forbindelse skilsmisse eller at man blir alene. Det er derfor viktig at du tar ansvar for egen økonomi!

  1. Skriv avtaler i et forhold

Mens kjærligheten blomstrer er det vanskelig å se for seg potensielle problemer og uenigheter. Men dersom det skulle bli brudd er det viktig å ha orden i avtalene. For det første er det viktig at begge står oppført som eier av felles kjøpt bolig. Som samboer bør man skrive samboerkontrakt som sier noe om hvem som skal ha hva dersom man skulle skille lag. Dette kan være egenkapital man gikk inn med i boligkjøp eller ting som er kjøpt underveis i samboerskapet. Det er også viktig å tenke på testamente, ektepakter/særeieavtaler og andre relevante avtaler seg imellom, som både regulerer hva som skjer ved brudd og dødsfall.

  1. Ha alltid en buffer i bakhånd

Uforutsette utgifter dukker plutselig opp, og gjerne flere samtidig. Kjøleskapet ryker og bilen må på reparasjon. I tillegg har noen måneder mer utgifter enn andre. Og dersom man er alene har man bare sin egen økonomi å støtte seg til. Da er det viktig å ha en sparekonto i bakhånd, så slipper man å ty til dyre kredittkort. Spar en til to månedslønner på en sparekonto. Ved å ha fast trekk fra lønnskonto på lønningsdagen går buffersparingen av seg selv! Les mer om hvordan du enkelt planlegger din bufferkonto her!

  1. Spar til pensjon

Vi lever lengre, og kvinner lever statistisk sett lengre enn menn. Mange vil derfor få en lang pensjonstilværelse. Drømmer du om å reise, nyte livet og ha det fleksibelt når du blir pensjonist, ja, da er det viktig å tenke på pensjon allerede i dag. Kvinner tjener i snitt mindre enn menn og får av den grunn lavere pensjon. I tillegg jobber flere kvinner enn menn deltid eller er hjemmeværende deler av arbeidslivet, og det påvirker pensjonsopptjeningen negativt. Kvinner investerer også betydelig mindre penger enn menn, som betyr mindre å rutte med. Er du hjemmeværende eller jobber deltid for å ta vare på felles barn bør kanskje partner bistå å spare pensjon til deg? Start med månedlig pensjonssparing – jo tidligere du starter, jo lavere beløp trenger du å spare! Start å spar i dag!

  1. Sikre deg med personforsikring

Har du tenkt på hva som skjer med inntekten din dersom du blir langvarig sykemeldt? Du mister mest sannsynlig minimum 30 % av inntekten din. De fleste mister betydelig mer. Eller hva om partneren din faller fra? De fleste familier er avhengig av begge inntektene for å få økonomien til å gå rundt. Det er derfor viktig å påse at man har tilstrekkelige personforsikringer for å sikre egen inntekt ved uførhet og de etterlatte ved dødsfall. Dette er særs viktig i familier med mine, dine og våre barn på grunn av barnas rett på arv. Er du i jobb har du kanskje noen dekninger via jobb, derfor er det ekstra viktig dersom du er hjemmeværende. Finn ut hva du trenger her!

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Powered by Labrador CMS