Let´s talk about ... money, baby!

Penger har en tendens til å bli et ikke-tema rundt middagsbordet med venninnegjengen. Her er noen gode grunner til hvorfor dere skal snakke gryn neste gang dere henger.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en lei tendens at med en gang penger bringes opp som tema med venninner, blir det flakking med blikket og folk blir mer passive i diskusjonen. Penger er for mange et sårbart tema, sier Carine Zeier, seriegründer og teknologiinvestor.

Zeier har først og fremst erfaring fra pengensakk kvinner imellom, eller rettere sagt mangel på det, i business-sammenheng og i næringslivet, men har også opplevd den sammen unnvikende oppførselen på privaten.

– Svært få venninnegjenger prater penger. Som for eksempel lønn, ofte fordi mange kobler det opp mot hvor flink man er. Altså at den som tjener mest er flinkest. Men det er ikke nødvendigvis sånn. Lønn styres av flere faktorer som bransje, rolle og selvfølgelig et personlig ønske omkring hva du vil jobbe med, sier Zeier og utdyper:

– Noen drives av å være i en jobb der de har en stor faglig interesse for feltet og at lønn derfor kommer sekundært, fordi selve arbeidsoppgavene kommer i første rekke. En annen er kanskje i en lederrolle, fordi hun er en god leder, og da er det gjerne naturlig at hun også tjener mer. Jeg tror vi må snakke om lønn utifra erfaring og personlige ønsker og forventninger for karrieren sin. Det er en mye mer realistisk samtale å ha, og et godt utgangspunkt som kanskje gjør det enklere å diskutere noe som lønn med venninnegjengen.

MER BEVISST PÅ EGEN ØKONOMI

Zeier mener det er på tide at vi kvinner blir mer komfortable med å snakke og bry oss mer om penger.

– Jeg tror noen har en litt «penger skal komme av seg selv»-holdning. Sånn er det ikke - man må være bevisst sitt bidrag til en verdiskapning.

Anne Motzfeldt er Forbrukerøkonom i Danske Bank mener også at det prates for lite om cash blant kvinner.

– Vi bør definitivt snakke mer om penger. Jeg tror en del synes økonomi er kjedelig og vanskelig, og skyr derfor tema. Ved å snakke mer om det, løfter dere også temaet frem og gjør en selv mer bevisst på egen økonomi i hverdagen.

Motzfeldt tror ikke at penger i seg selv er et så tabubelagt tema, men at dårlig økonomi er det.

– I et samfunn hvor glansbildene av hverdag og fest deles på sosiale medier er det også et stort fokus på suksess, og mange ønsker nok å i hvert fall gi inntrykk av at økonomien er romslig og man har råd til «alt». Dårlig økonomi blir derfor vanskelig å prate om, fordi det kan oppleves flaut, sier hun og fortsetter:

– Mange ender nok også opp med å bruke mer penger enn man faktisk har for å få råd til «alt» de andre har råd til. Da finansiert med kredittkort og forbrukslån, noe som absolutt ikke er anbefalt. Og derfor har nordmenn pt cirka 100 milliarder i forbrukslån ifølge tall fra finanstilsynet, og tallet er voksende. Dette er skremmende med tanke på at det er veldig dyr gjeld som gjerne baller på seg.

DERFOR ER DET VIKTIG

Det er flere grunner til at den private pengepraten er viktig. Motzfeldt mener det blant annet kan bidra til at du er bedre rustet i en eventuell lønnsforhandling med sjefen.

– Lønnsforskjellen mellom kvinner og menn vedvarer, skrev SSB i desember 2017. I 2016 utgjorde kvinners gjennomsnittlige månedslønn bare 86 prosent av menns lønn. Lønnsforhandling er noe mange vegrer seg for, og jeg tror kvinner har litt å lære her; vær tøffere, forbered deg godt, vær saklig og ikke kom med trusler og vis til gode prestasjoner. Og ved å snakke om penger med venner og kollegaer har du mer oversikt over hva du burde tjene.

Zeier er enig.

– Egentlig er vi kvinner godt posisjonert, og med egenskaper som dagens næringsliv setter stor pris på. Vi er flinke på nettverking, er kreative og nysgjerrige, men det virker ofte som at vi ikke ser disse egenskapene i oss selv.

Hun mener at om det er høyere lønn du er ute etter, skal du sette deg inn i hvordan en leder med ansatte tenker.

– At noen tar opp lønn betyr rett og slett at vedkommende ikke er fornøyd med tingens tilstand, og dette er ikke bra for selskapet. Det handler om hvordan du kan få en ansatt til å yte bedre, noe en leder alltid er interessert i. Ikke snakk kun lønn med sjefen din, men prat heller om det helhetlige bildet. Det vil bidra til en langt mer konstruktiv samtale. Hvis stillingen du sitter i nå har et visst lønnsnivå, er det kanskje verdt å snakke om muligheter for å ta et steg opp i karrieren, eller få flere ansvarsområder med tyngre arbeidsoppgaver, sier hun.

Skeiet ut i sommer: De 9 mest stilte spørsmålene om cash

GÅ INN I ET ANNET PENGEMODUS

Det er også andre arenaer der det er viktig å snakke om økonomi.

– I et parforhold er det viktig å prate og bli enig om hvordan pengebruk og økonomi skal være i heimen. En ting er å forsikre seg og hverandre dersom noe uforutsett skulle skje som sykdom eller død, sier Motzfeldt og fortsetter:

– En annen ting er hverdagsøkonomien. Ulik pengebruk kan fort bli rot til uenighet og krangling. Hvis den ene er flink å spare og den andre er flink å forbruke kan det fort bli irritasjon. Det er derfor viktig å bli enig om hvordan utgiftene til husholdningen skal fordeles og eventuell sparing til felles formål som bryllup, ferie, bil eller lignende. Det er også vanligere at kvinnen enn mannen velger å være hjemme eller jobb redusert når man har små barn. Sørg da for at dette kompenseres for mtp pensjonssparing og forsikringer som påvirkes av manglende eller redusert jobb.

Zeier mener at jo tidligere i livet du får et bevisst forhold til penger, jo bedre.

– Kjøp din første aksje allerede nå, om du så bare bruker noen hundrelapper på det. Da får du straks et mer aktivt forhold til pengene dine, og klarer å tenke på dem på en annen måte: Ikke som lånetaker eller som lønnsmottaker, men som en som gjør et aktivt investeringsvalg. Det gjør at du kommer i et helt annen modus.

3 jenter som har gjort smarte pengevalg!

Powered by Labrador CMS