Flytte sammen med kjæresten?

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Her er de beste tipsene for å unngå unødvendig økonomisk stress.

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Danske Bank

For mange er det kanskje selvsagt at man blir enige om hvem som har rett på hva når man gifter seg. Men hvis man «bare» bor sammen/ flytter sammen med kjæresten, hvilke rettigheter har man da?

– Det kan føles ganske usexy å snakke om penger i starten av et nytt forhold, men denne typen situasjoner blir ofte mye vanskeligere enn hva mange tror eller i det hele tatt tenker over, forteller Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

I de tilfellene hvor det oppstår konflikter er det ikke uvanlig at den ene parten har tatt ansvar for å betale for daglige utgifter som mat og andre husholdningsvarer, mens den andre parten har betalt ned på boliglånet.

– I det daglige kan dette kanskje virke som en grei løsning, spesielt hvis lønnen er veldig forskjellig mellom kjæresteparet. Men dersom forholdet skulle gå skeis kan dette vise seg å bli ganske problematisk. Da kan det lønne seg å kunne dokumentere at begge parter har vært med på nedbetalingen av lånet, påpeker Motzfeldt.

Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom i Danske Bank.

Flere økonomitips på ELLE-invest!

Felles økonomi?

Tenk over om restaurantbesøk, kino og sommerferie skal inngå i fellesbudsjettet eller på eget budsjett. Hva hvis den ene parten er glad i å samle på kunst til hjemmet, eller liker å kjøre bil i stedet for å ta kollektivtransport? Er det helt fair å trekke dette fra felles konto når man flytter sammen med kjæresten?

– Det kan være lurt å ta en prat med kjæresten om hva man har ansvar for sammen, og hva man har ansvar for alene, sier Motzfeldt.

Mange utgifter kan vise seg å bli gjenstand for diskusjon og krangling når et boforhold tar slutt. Hvem som har vasket mest hjemme eller kjøpt flest gaver til familiebursdager, eller hvem som betalte for NRK-lisensen sist, er noen av sakene som går igjen.

– Skilsmissehundene er en klassisk sak. Hva gjør man med den lille firbeinte hvis man flytter fra hverandre? Det virker kanskje trivielt, men en hund koster ofte mye penger – kjøpesummen ligger gjerne på rundt 10.000 kroner, og legger man på veterinærbesøk, dyrefôr og eventuelle hundekurs kan det fort bli dyrt. Ikke minst får de fleste et emosjonelt forhold til hunden, som gjør saken ekstra vanskelig, sier Motzfeldt.

3 råd til deg som skal flytte sammen med kjæresten

Forbrukerøkonomen har tre enkle råd til alle som planlegger å flytte sammen med kjæresten.

– Start med å kartlegge de største utgiftene dere har sammen, som boliglån, strøm, kommunale avgifter og bil. Dere kan enten bli enige om hvem som skal betale for hva og ut i fra hver av deres økonomi. Eller dere kan opprette en felles regningskonto som dere begge overfører penger til for å dekke felles utgifter. Ikke bare er det økonomisk fornuftig, men mange vil også føle at man er med på et felles prosjekt når man har en klar plan sammen. Man blir på en måte et team.

Et annet råd som hun kommer med er å skaffe seg en oversikt over daglige utgifter, og bli enige om et månedlig beløp som man setter inn på en felles bankkonto.

– Spesifiser tydelig hva denne kontoen skal brukes til, for eksempel matvarer, bil eller oppussing. Bli enige om en sum som hver av dere setter inn på kontoen hver måned, og gjerne med utgangspunkt i en bestemt dato, som for eksempel lønningsdag, sier Motzfeldt.

Hennes klareste oppfordring til alle samboere er likevel å skrive en kontrakt med kjæresten.

– Skriv en samboerkontrakt, og sørg for at dere har hver deres kopi. Det virker kanskje uromantisk og unødvendig når forholdet blomstrer, men det forenkler ting betydelig hvis det blir slutt, spesielt hvis det blir et tøft brudd. En samboerkontrakt regulerer hvem som eier hva og hva dere skal ta med dere ved et brudd. Dette kan være egenkapital, møbler og ting avslutter Anne.

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Powered by Labrador CMS