Ekspertenes råeste tips for din økonomi i 2019

Lightbox displaying Happy New Year message, 2019

Vil du ha maks ut av pengene dine i det kommende året? Her er de beste og enkleste grepene som garanterer suksess.

Publisert Sist oppdatert

– For mange symboliserer et nytt år en ny start, med blanke ark og nye muligheter. Det er lurt å utnytte den motiverte tilstanden til å få bedre oversikt og kontroll over økonomien, sier Henriette W. Quanvik, økonom og forfatter av boken «Penger som varer lenger» og fortsetter:

– Et nytt år bringer som regel med seg endringer, og det er viktig at du tilpasser forbruket ditt i forhold til for eksempel nytt rentenivå på lån, høyere strømpriser, endringer i inntekt og skatt, endring i livssituasjon, boforhold og kommende festligheter.

Her er ekspertenes råeste tips til hvordan du tar (enda) smartere pengevalg og nailer 2019-økonomien din.

Kickstart 2019 allerede nå

Ifølge Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, bør du kickstarte det nye året allerede nå i desember.

– Det er en måned der du får ekstra mye utbetalt, på grunn av halv skatt. Det er et godt utgangspunkt for å komme à jour økonomisk. Hold igjen på juleshoppingen og sørg for å ikke gå på en kredittkort-smell som dukker opp som gammalt gørr i januar. Det er en ganske håpløs start på et nytt år, sier Gundersen.

Få en oversikt over året som har gått

For å kunne fordele pengene på en smartere måte i 2019, er det viktig å først bli klar over hvilke vaner og rutiner som bør endres, og hvilket forbruk som er realistisk for din økonomi. Quanvik mener at en veldig nyttig øvelse for egen utvikling og fremgang er å finne ut hva du brukte pengene på i året som gikk og hvorfor. Tallene for forbruket henter du enkelt ut fra nettbanken din. Gundersen sier seg enig:

– Denne transaksjonsoversikten fungerer som en konkret forslagsliste på hvor du kan kutte kostnader ganske umiddelbart i hverdagen. Her vil du garantert se flere lommetyver, som den daglige Pepsi Max-en, snus, taxi og mellommåltider. Får du gjort noe med disse, har du kommet langt.

Pass på at sparepengene ikke skrumper inn

Denne høsten har de fleste banker satt opp innskuddsrenta og den beste renta på sparepengene ligger på omtrent 2 %. Det er fortsatt en god del lavere dagens inflasjon (prisstigning) som ligger på cirka 3-3,5 %. Ifølge Quanvik betyr dette at sparepengene dine taper seg i verdi ved å bli stående på konto. Dersom du har en langsiktig plan med sparingen (fem år eller mer), og fortsatt har pengene stående på konto, er min anbefaling å spare i fond fremfor høyrentekonto i 2019.

Ta en gjennomgang av boutgiftene

Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB, mener starten på et nytt år er en ypperlig anledning til å ta en gjennomgang av hva du betaler i lånerenter, strøm og forsikringer.

– Sammenlikne med andre alternativer og finn ut om du har de gunstigste avtalene. Ta eventuelt noen prutetelefoner, eller bytt leverandør, sier hun.

Forsikre deg om at skattetrekket ditt blir mest mulig riktig

Ta deg tid til å kontroller at opplysningene i skattekortet ditt stemmer i forhold til livssituasjon og inntekten for det nye året, slik at skatten du betaler blir mest mulig riktig.

– Det kan være veldig belastende å få uventet baksmell på skatten. På den andre siden er det heller ikke spesielt lønnsomt å låne ut pengene dine billig ved å betale for mye skatt. Spar heller ekstra penger på høyrentekonto eller i fond, fremfor å bruke ekstra innbetaling av skatt som sparebøsse, sier Quanvik.

Vær forberedt på renteøkning

Ekspertene varsler om at det er spådd renteøkninger ifølge Norges Bank og deres prognoser det kommende året, og mener du skal være forberedt på at den kan gå opp hele to ganger.

– Hva vil dette si for økonomien din? Test låne-kalkulatoren for å se hvordan renteøkning vil påvirke lånet ditt og hva det vil gjøre med økonomien din, sier Folkvord.

Få oversikt over årets happenings

Skaff deg oversikt over alle små og store begivenheter i det nye året. Skal du i dåp eller bryllup, som eventuelt krever nye antrekk, hotellovernatting eller ekstra fine gaver? Eller skal du på ferie?

– Regn deretter ut hva disse begivenhetene vil koste deg i kroner, og start allerede i januar med å sette til side litt ekstra kroner til «fest og fritid» hver måned. Bli også enig med deg selv om hvordan du ønsker å fordele resten av pengene dine, ved å sette opp et komplett budsjett tilpasset det nye året, sier Quanvik.

Reduser utgifter til mat og transport

Dersom du reduserer det daglige forbruket, vil du raskt kunne se positive resultater. Noen av de største utgiftspostene en husholdning har etter boutgifter er, ifølge ekspertene, utgifter til mat og transport.

– Spør deg selv om det er noe du kan gjøre med eventuelle bilutgifter, som i tillegg til å være det største pengesluket, også er den mest usynlige utgiften du har. Her snakker vi årsavgiften, forsikring, plutselig en bot, bensin etc. Det vanlige er å si at en ny bil til kr 400 000 koster omlag kr 100 000 hvert år de første tre årene. Vurder om du klarer deg uten bil, og heller sykle eller kjøre kollektivt, sier Gundersen.

Sett opp automatisk sparing

– Dersom du ikke allerede sparer fast, vil jeg på det sterkeste anbefale å komme i gang med automatisk sparing, for å bygge en buffer for fremtiden. Selv om du har dårlig råd bør du alltid sette til side et lite beløp. Det er ikke størrelsen på beløpet som er det viktigste, men å komme i gang med vanen å spare. Sparebeløpet kan du øke etter hvert som du har råd til å spare mer, sier Quanvik.

– Den beste økonomi-vanen du kan etablere for deg selv er nettopp det å alltid spare noe hver måned og aldri bruke opp alt, legger Gundersen til.

Vanen med å spare kommer du fort inn i dersom du setter opp et autotrekk til høyrentekonto eller aller helst fond, den dagen du får lønn. Selv bittesmå beløp blir store over tid og spesielt hvis du får god rente på pengene. Effekten av tid og renter kan nemlig være enorm. Det viktigste av alt er at en solid buffer vil kunne reduserer stress og bekymringer i hverdagen og gi økt livskvalitet.

Ekspertenes beste økonomiske nyttårsforsetter:

– Bli mer prisbevisst.

– Kast mindre mat.

– Les og lær mer om privatøkonomi.

– Bruk bilen mindre.

– Planlegge alle innkjøp.

– Gjenbruk mer.

– Nedbetal gjeld.

– Starte en BSU-konto, om du ikke allerede har det.

– Sette igang med pensjonssparing!

Disse 3 jentene har gjort SÅ smarte pengevalg!

Gjør du disse tabbene?

Powered by Labrador CMS