ELLE-GALLAEN 2022 – ALLE PRISVINNERNE

elle-gallaen 2022

Dette er prisvinnerne!

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 24. november gikk ELLE-gallaen 2022 av stabelen – for aller første gang i Norge!

Vi i ELLE-redaksjonen har jobbet med denne spesielle dagen lenge, og er så stolte over at den aller første ELLE-gallaen ble holdt på nyåpnede Sommerro i hjertet av Oslo.

Kvelden besto av en eksklusiv middag med 180 gjester samt en prisutdeling hvor 10 gjeve priser ble delt ut. Etter middagen var det fest, i kjent ELLE-stil.

Konferansier for ELLE-gallaen var Mona Berntsen, som danset seg inn blant gjestene i Ekspedisjonshallen og strålte fra scenen i antrekk fra norske designere som Peter Dundas og Holzweiler.

Utover kvelden var det også flere fantastiske musikalske innslag fra ingen ringere enn Ingebjørg Brattland, Marte Krogh og Vinni, før DJ Daniela sørget for elektrisk stemning på dansegulvet.

Les også: 26 kjoler vi ønsker oss til ELLE-GALLAEN

ELLE-gallaen 2022 - dette er prisene som ble delt ut!

ELLE Norge har de siste årene dedikert en hel utgave til kvinner som har preget året som har gått.

Kvinner som har inspirert og imponert oss. Kvinner som har historier, standpunkt og erfaringer vi ønsker å løfte. Men i år gjør vi det annerledes.

I år kommer denne hyllesten i form av ti priser under ELLE-GALLAEN: Til ti verdige, fantastiske vinnere som hver og en har utmerket seg, på ulike måter og som vi ønsker å feire sammen med våre gjester.

Les også: Se alle bildene fra den røde løperen

Dette er årets priser:

1. ELLE-PRISEN: Liv Ullmann

Liv Ullmann pryder coveret til ELLEs desember/januar-utgave. Foto: Jørgen Gomnæs

ELLE-prisen deles ut til en person som har utmerket seg og inspirert oss i året som gikk. Når det er sagt, så har årets vinner allerede utmerket seg og inspirert oss i en årrekke. Gjennom litteratur, scene, teater, film og sitt engasjement som UNICEF-ambassadør, tidligere visepresident for International Rescue Committee og grunnlegger av Womens Commission for Refugees har hun både banet vei, sprengt grenser og bidratt til norsk, skandinavisk og internasjonal kulturarv, samt berørt menneskeliv i generasjoner. I 1972 annonserte amerikanske Time Magazine henne som «Hollywood’s New Nordic Star» og det er hun virkelig – en ikonisk stjerne av Hollywood, en av de største gjennom tidene. Hun har mottatt alt fra Golden Globe til Franklin D. Roosevelts frihetsmedalje, og senest – Æres-Oscar, for sin livslange innsats for filmkunsten. For første gang er hun også ELLE covergirl.

Prisen ble delt ut av ELLE-redaksjonen.

2. ÅRETS MODELL: Ceval Omar

Foto: Marie Reierth

Årets modell er langt mer enn en modell – hun er en banebryter. Hun tråkker opp stier, der ingen har gått før henne, og av den grunn er hun et viktig forbilde vi alle bør strekke oss etter. Bare det siste året har hun frontet store internasjonale kampanjer og det er ingen tvil om at dette er et navn og en modell som har store ting i vente. Hun er to ganger ELLE covergirl, og vi kan ikke avslutte denne begrunnelsen på noen bedre måte, enn med å sitere årets modell selv:

– Jeg sier alltid at jeg vil heller leve ett år i solen, enn å leve 1000 år i skyggen. Så uansett hva jeg tapte, så vant jeg mer. Uansett hva som skjer i dette livet, så vet jeg at jeg er fri. I et samfunn der vi kontinuerlig blir begrenset, har jeg valgt å ikke la meg begrense.

Prisen ble delt ut av Jan Thomas og Venda Kirsebom.

3. ÅRETS STEMME: Kultur- og likestillingsminister, Anette Trettebergstuen

Foto: Alva Thylén

Vinneren av årets stemme er en kvinne som virkelig berørte oss i året som gikk. Hun er ikke bare en viktig stemme for året som gikk, hun er en viktig stemme for fremtiden, og en vi alle bør lytte til. Hun fremmer sine verdier på en måte som setter spor i oss alle, både gjennom sin offentlige rolle, men også som medmenneske. I år er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge, og midt i det som skulle bli en historisk Pride-feiring, fikk vi en grusom påminner på at Pride fortsatt er like mye en kamp, som en feiring. Men når alt virket som mørkest, ga hun oss håp, og viste styrke i sin sårbarhet. Vinneren av årets stemme har ved flere anledninger det siste året bevist at det som virkelig forener oss når alt kommer til alt, ikke nødvendigvis handler om hva vi stemmer, men at vi stemmer i. At vi kan stilne hat gjennom å rope høyere om kjærlighet, og at vi aldri kan legge ned kampen for en ny normal som favner alle. For det finnes ikke noe som heter din og min kamp – ingen er fri, før alle er fri.

Prisen ble delt ut av Ingebjørg Brattland.

4. ÅRETS NAVN: Skuespiller, designer og gründer, Pia Tjelta

Foto: Marie Reierth

Vinneren av årets navn har vært svært sentral i mediebildet det siste året, på godt og vondt. Hun er et anerkjent og folkekjært navn i norsk kulturliv, og strengt talt hadde hun kunnet mottatt en pris for dette alene. Men denne kvinnen besitter mange talenter, og hun forvalter dem alle med samme lidenskap, ambisjon og dedikasjon som hun viser i sitt arbeid som skuespiller. I året som gikk har hun også engasjert oss, både gjennom noen av årets beste tv- og teater-opplevelser, men også gjennom å tenne veken for en av årets største debatter. Hun har bidratt til minne oss på, for alle som trengte det, at kvinnehelse er noe vi tar på alvor. Og når det stormet som aller verst, lærte hun oss at det handler ikke bare om hvordan man har det, men hvordan man tar det.

Foto: Marie Reierth

Prisen ble delt ut av skuespiller Thorbjørn Harr.

5. ÅRETS GJENNOMBRUDD i samarbeid med Mens Club: Pearl Octopuss.y

Foto: Marie Reierth

Foto: Marie Reierth

Prisen for årets gjennombrudd går til et brand og et sjeldent talent som på ingen måte er et nytt navn i motebransjen. Etter mange år som designer for et av landets mest profilerte merker, etablerte hun sitt eget merke i 2018, under et navn som både representer femininitet og mystikk, og har siden hatt en vekst som har vært både organisk og imponerende, eller «imponerende organisk», kan vi vel nesten kalle det. Det siste året har virkelig bevist at hun er en kraft å regne med, og hennes særegne design og originalitet har vist seg å være selve suksessoppskriften. Ikke bare har det sørget for at nordmenn glitrer som aldri før, men hun har også etablert seg som et av Skandinavias mest spennende og dynamiske merker, og høstet enorm internasjonal anerkjennelse i form av retail, samarbeidspartnere, omtale, stylister og moteprofiler.

Prisen ble delt ut av Iselin Guttormsen og Tinashe Williamson.

6. ÅRETS BUSINESS: Silje Larsen Borgan og Little Big Sister

Prisen for årets business går til en bedrift som til tross for sitt “lille” navn, utretter store ting. De har bevist at kvalitet trumfer kvantitet, og viktigheten av å sette mennesket først in the name of business. I året som gikk ga de oss historiske kulturelle opplevelser, og for alle som ikke fikk oppleve det: livets FOMO. I sin bransje baner de vei for en ny kultur, en kultur for fremtiden og som vi alle bør la oss inspirere av. Et gammelt, kanskje utdatert uttrykk, sier at bak enhver stor mann, står en kvinne, men vinneren av årets business beviser at kvinner slett ikke trenger å stå bak en stor mann – de står helt støtt på egne ben, sammen, side om side.

Prisen ble delt ut av Emilie Stordalen.

7. ÅRETS STILIKON i samarbeid med Samsung: Rawdah Mohamed

Vinneren av årets stilikon har bevist én gang for alle at stil er en form for kommunikasjon. Vi kan ikke annet enn å beundre og applaudere hennes kreative overskudd og evne til både å overraske og skape visuelle øyeblikk vi sent vil glemme. Hennes tilnærming til stil og mote kan beskrives som en eksplosiv fusjon av kultur, identitet, kreativitet og kjærlighet, og på mange måter er hun også den ultimate ambassadør for mye av det mote handler om. Hun gjør stor suksess som modell og har hatt sin egen TV-serie på NRK. Hun er ikke kjent for å gå stille i dørene når det kommer til saker hun brenner for og har valgt å bruke sin stemme for å utrette en forskjell. Hun er derfor ikke bare et stilikon, hun er et viktig forbilde langt utenfor vår bransje.

Foto: Alva Thylén

Prisen ble delt ut av moteprofil Nina Sandbech og Konkrets moteansvarlige André Rønning.

8. ÅRETS BRAND: Holzweiler

Foto: Alva Thylén

Årets brand feirer 10 års jubileum i år, men når vi ser tilbake på alt de allerede har utrettet, kan vi ikke annet enn å la oss imponere. I tillegg til å designe kolleksjoner og tilbehør som har truffet nerven av den kontemporære, nordiske moten, har de også høstet internasjonal suksess og anerkjennelse, og vi har all tro på at de neste årene vil handle om å ta steget ut i den store verden for alvor. Parallelt med sin egen vekst, har de også bidratt til å bygge andre merkevarer, med stor suksess. De har satt en ny normal for hva et brand kan være, og har i tillegg til å drive et suksessfullt klesmerke, utvidet sitt konsept med en helt spesiell Platz, som raskt ble et av byens mest populære spisesteder.

Prisen ble delt ut av CEO for United Influensers Jacoob Wigselius og ELLEs moteredaktør Caroline Skjelbred.

9. ÅRETS INITIATIV: Elise By Olsen for International Libary of Fashion Research.

Årets initiativ er et generøst bidrag til norsk kulturliv, og er et eksempel på viktigheten av å ta vare på og forstå det som har vært, også for å se fremover. Det har vist oss viktigheten av konservering og kvalitet, og er et spennende motsvar i en bransje som stadig øker tempo og digitaliseres. Initiativtaker kan beskrives som modig, utradisjonell og hardtarbeidende, og kanskje er det takket være disse kvalitetene at hun, til tross for sin unge alder, allerede er et svært godt etablert navn i vår bransje. Hun er redaktør, kurator, og nå landets kanskje mest fasjonable bibliotekar.

Prisen ble delt ut av fotograf Jacqueline Landvik.

10. ÅRETS GLOBALE INFLUENCER: Gunhild Stordalen

Foto: Alva Thylén

She receives this award for her outstanding commitment to transforming the global food system for a better and more sustainable future. Last year she was appointed a leading role in the UN Food System Summit, and her engagement with the EAT Foundation continues as she keeps working to ensure that the growing population has healthy and nutritious food within safe environmental limits. By traveling the world to debate and convince change makers, politicians and consumers, she sets a good example for us all, and especially the coming generation.

Prisen ble delt ut av CEO for ELLE International François Coruzzi.

Stor takk til våre sponsorer for kvelden:

Mens Club, Samsung, Polestar, TikTok, Elfa, Maria Nila, Mac og United Influencers.

Powered by Labrador CMS