Elisa Røtteruds ultimate guide til Nepal

Et skreddersydd eventyr, dag for dag:

Publisert Sist oppdatert

Det mektige synet av Himalaya, et møte med verdens blideste mennesker og det frodige naturlandskapet trigger. Kombinert med yoga, shopping og spa, blir reisemålet en drømmedestinasjon. Dra til Nepal!

Welcome back, madam! This is your second home now. Coffee and fresh watermelon juice? Jeg smiler, nikker og slenger fra meg sekk og bag i bakgården på stamhotellet mitt Ambassador Garden. Klokka viser elleve på formiddagen, og jeg er fortsatt litt nummen i kroppen etter flyreisen på 14 timer.

– Why your husbond not with you? You come for climbing expedition again? – I answer after coffee, svarer jeg bestemt på mitt egenutviklete nepaliengelsk, blunker til servitøren Pravin og legger meg på solsenga.

Han piler ut på kjøkkenet, og jeg får en etterlengtet me-time til å lande kropp og sinn. Bakgården til Ambassador Garden er pyntet med gule blomster dandert i vakre vannfat. Fargerike bønneflagg blafrer fra tak og vegger, og en liten fontene skjermer for lyden fra larmen utenfor. Tibetanske riter går i tillegg på autopilot fra høyttaleren.

Til duften av røkelse og bilder av hinduguder, er hippieklisjeen komplett. Jeg er hjemme. Men la oss spole litt tilbake, før jeg fortsetter denne reisereportasjen som forhåpentligvis vil få deg til å ta din neste ferie i Nepal. Hvorfor kaller jeg Nepal for hjemmet mitt?

FRA FASHION TIL FJELL

Mitt første møte med Nepal var i 2011. Jeg hadde akkurat tatt en sluttpakke i jobben som moteredaktør i magasinet Cosmopolitan, og tenkte at Nepal hørtes ut som et spennende eventyr. Lite ante jeg da at denne reisen skulle forandre livet mitt fullstendig. Jeg gikk til Everest Basecamp (5400 meter over havet) og besteg en topp på 6000 meter, uten mye klatreerfaring. Wow! For en opplevelse! Fjellkjeden Himalaya, de snille sherpamenneskene, naturlandskapet og ikke minst mestringsfølelsen jeg fikk av å bestige et høyt fjell, ga meg et endorfinkick jeg aldri før hadde opplevd.

Jeg dro hjem rusa på tynn luft, plasserte designsandalene og blondekjolene langt bak i skapet, og kjøpte stegjern og isøks. Så startet treningen mot høyere og mer tekniske fjell. Siden 2011 har jeg klart å ligge for døden med høydesyke, besteget Ama Dablam (6856 meter over havet) to ganger, og verdens fjerde farligste fjell; 8000-meteren Manaslu (8163). I dag har jeg tatt fram designsandalene og blondekjolene igjen, og synes det er fiffig å kombinere fjell med fashion. Det gir meg harmoni.

Min siste tur til Nepal var i sommer som reiseleder for en liten gruppe, i tillegg til å fortsette mitt skreddersydde lille prosjekt her hjemme: Hvert år reiser jeg ned med klær og utstyr til sherpavennene mine. Nepal er ett av verdens fattigste land, og de er utrolig takknemlige for å arve det jeg samler inn.

NEPAL I ET NØTTESKALL

Nepal er en innlandsstat i Himalaya på det indiske subkontinentet. Inneklemt mellom India i sør og den kinesiske provinsen Tibet i nord. Langs grensen i nord ligger ti av verdens 16 høyeste fjell, med Mount Everest (8848) i spissen. Fotturister har Himalaya og Annapurna-kjeden på bucket-listen sin. Andre reiser på grunn av aktiviteter som rafting, strikkhopping, padling, paragliding og terrengsykling. Klatrere har selvsagt også latt seg fascinere, og ekspedisjoner er i dag mainstream.

Nepal har derimot mye mer å by på enn fjellturer og ekstremsport. Landet har store klimatiske variasjoner, hvilket betyr at naturen også varierer. Fra iskalde ekspedisjoner i tynn luft i nord, til tropiske jungelsafarier i sør. For den spirituelle finnes det også endeløse muligheter, blant annet i Kathmandu, Patan og Bhaktapur.

Menneskene er like mangfoldig som naturen. Siden landet aldri har vært kolonisert, står den nasjonale stoltheten fortsatt sterkt, noe som synes gjennom fargerike festivaler og feiringer av den rike kulturen. Reiser du solo, vil du føle deg trygg. Sett av åtte-ni dager til din første tur til Nepal. Her får du et skreddersydd eventyr, dag for dag:

DAG 1: KULE KATHMANDU

Kathmandu er en eksplosjon av farger, lyder, folk, dyr, fristelser, kultur og opplevelser. Shopping? Check! Her finner du en skattkiste av fristelser.

Du sjekker inn på Ambassador Garden eller Kathmandu Guesthouse. De ligger ved siden av hverandre i bydelen Thamel. Thamel er Kathmandus svar på Grünerløkka i Oslo. For 45 dollar natta sover du i en god seng i et pent innredet værelse, og hotellenes sjarmerende bakgårder gir rom for avslapping. Thamel er en fargerik og sjarmerende labyrint. Her finner du utallige butikker som selger fritidsutstyr, falske som ekte smykker, kasjmirplagg, mala- malerier, coffee table books og håndlagde nipsgjenstander med Buddhamotiver, for å nevne noe.

Restauranter og kafeer ligger tett i tett ved siden av hverandre. Menneskene du møter i de bilfrie gatene her, er yogier, hippier, ekspedisjonsfolk og nysgjerrige. Trodde du hippiene kom fra Goa i India – reis til Kathmandu!

Etter en solid frokost bestående av pannekaker, ferskpresset juice av enten granateple, vannmelon eller grønnsaker, oppsøk spaet Goodwill Spa & Beauty Parlour. Her tråer du bryn og bart. Her vokser du legger, tar fotpleie og unner deg en trekking-massasje, som er en kombinasjon av thai- og oljemassasje. Alt dette til 100 kroner. Yeah, du leste riktig. Ta bare med deg egen neglelakk hjemmefra. Lakken i Katmandu er ikke helt på høyden når det gjelder farger og kvalitet.

Klokka 17 setter du kursen mot Pranamaya Yoga (pranamaya-yoga.com). Er du heldig møter du norske Ellen som underviser her. Hun studerer tibetansk språk i Kathmandu og har autorisasjon i Level 2 fra Mysore i Ashtanga. Etter en euforisk runde med yoga, spaserer du til restauranten Hotel Mandap & Restaurant og bestiller Chicken Tikka Masala, Butter Nan og Everest øl. Jeg lover deg: Du vil spise ett av dine beste måltider!

Etter en lang flyreise og nye inntrykk, tar du en tidlig kveld.

DAG 2: LABYRINTEN THAMEL

Du har klokka på 07.30 og starter dagen med yoga. Ellen hjelper deg i dype posisjoner, og hun viser til flere yoga work shops i Kathmandu (sjekk ut ashtanganepal.com). Deretter er det frokost på stamstedet Himalayan Java Coffee før Thamel skal utforskes!Er du ivrig på Instagram, skaffer du deg et Nepali telefonnummer. Til 20 kroner får du nytt simkort med nok gigabyte til å holde bloggen varm.

Dagen går til shopping. Du reiser ikke herfra uten å kjøpe et mala-maleri, kasjmirpledd, håndlagde smykker og notisbøker. Glem gatenavn. Det beste tipset er å surre rundt. Lunsj spiser du på New Orleans Café, som har en sjarmerende bakgård. Prøv så en massasje utført av blinde mennesker. Seeing Hands Nepal (seeinghandsnepal.org) gir deg en opplevelse du sent vil glemme.

Solnedgangen nyter du fra roof top-en til det fasjonable Mulberry Hotel, før du stikker innom Reggae Bar for å danse. Men ikke drikk for mye, for i morgen skal du tidlig opp!

DAG 3: VERDENS FARLIGSTE FLYPLASS

Du bør i det minste se fjellene i Himalaya, selv om du ikke skal bestige dem. Bare synet av Ama Dablam, Lhotse og Everest som er lokalisert i Khumbudalen, får en til å drømme om farefulle ekspedisjoner og eventyr. Andre får livsperspektiver og en nærmest spirituell opplevelse av å se de mektige fjellene. Helt siden Everest ble besteget i 1954, har verdens høyeste fjell vært en fascinasjon for mange. Les klassikeren Into Thin Air av John Krakauer, eller se filmen Everest. For å komme hit, må du fly til det som blir omtalt som verdens farligste flyplass. Lukla. Ja, du leste riktig.

Rullebanen på 250 meter går i oppoverbakke slik at småflyene skal kunne stanse, og de tar av i nedoverbakke utfor et stup. Det ser veldig, veldig skummelt ut, men det er veldig, veldig trygt. Flyturen på en halvtime fra Kathmandu fører deg til en annen verden i en svunnen tid. Du spaserer nå over gigantiske hengebroer og beveger deg i et frodig landskap.

DAG 4: SHERPAENES HOVEDSTAD

På ryggen har du en dagstursekk, og på deg har du en trøye i merinoull som puster og transporterer bort svette, en funksjonell bukse og trekkingsko. Caps på hodet mot den sterke sola, solbriller, og buff over munnnen som beskytter mot de støvete stiene. Når du beveger deg opp i tynnere luft, følger du dette insidertipset: Du drikker 2–3 liter vann om dagen og beveger deg rolig, gjerne til yogapust. Da slipper du skallebanken høyden kan gi. Glem mindfulness-apper; å vandre her gir deg en total tilstedeværelse.

Etter en lang dag i frodig landskap der du krysser skyhøye hengebruer, møter okser som bærer bager til ekspedisjonsdeltakere, går forbi landsbyer og high fiver med barn som lever 100 år tilbake i tid, ankommer du sherpanes hovedstad. Namche Bazaar (3440) er som tatt ut fra en animasjonsfilm, og du gnir deg i øynene av beundring. For et syn! Er dette virkelighet? vil du tenke ...

Den hesteskoformete landsbyen med sine 400 innbyggere klamrer seg fast i fjellsiden med sine fargerike hus, som ved første øyekast kan se ut som Playmo. Sjekk så inn på et av de utallige gjestehusene, rull ut soveposen over den enkle senga, og nyt den fantastiske utsikten rundt deg.

DAG 5: HIMALAYA PANORAMA

Du står opp i sjutida og spiser frokost. Gjerne omelett og tibetansk brød til honning og sitronte. Har du litt vondt i hodet av høyden, drikk vann og pust med magen. Målet i dag er Everest View Hotel (3880), som er en vakker vandring opp i dalen. Turen tar bare et par timer, men du kjenner høyden og merker at kroppen beveger seg saktere enn normalt. Her får du så panoramautsikt over Himalaya. Du ser Everest, Lhotse og Ama Dablam, for å nevne noen kjente fjell. For enkelte er synet så mektig at tårene triller. Etter utallige bilder og wow-er, tar du turen tilbake til Namce Bazaar. Her lar du deg friste av tibetanske skatter som smykker, pledd av yakull eller vakre pyntgjenstander, før du nyter dagens mektige syn til pizza og te.

DAG 6: POINT OF RETURN

Selvsagt bør du vandre videre opp i dalen, men tiden renner ut. I dag skal du snu og vende tilbake til Lukla. Nå som du er akklimatisert, fyker du nedover. Har du spart opp litt ekstra reisepenger, kan du ta helikopter fra Namche Bazaar og fly inn til Everest Basecamp og derfra tilbake til Kathmandu. Moroa koster dessverre: 1000 dollar. Men vandreturen tilbake er like vakker som den var på vei opp. Du sover én natt i Lukla, og møter spennende mennesker over en øl elle to. Enten de er guider, heltemodige helikopterpiloter, klatrere eller fotturister som deg.

DAG 7-8: BUMPY FLIGHT

Håper du ikke er bakfull i dag, for da kicker gjerne flynervene inn. Men på 1-2-3 er du i lufta, og snart tilbake i Kathmandu. Du gleder deg til å vaske håret og dusje, og får tilbake bagasjen din som du har latt være igjen på hotellet. Nå gjenstår det å shoppe ferdig, eller kanskje ta en runde til med yoga og massasje?

Powered by Labrador CMS