ELLE har testet infrarød sauna

ELLE-redaksjonen deler erfaringer etter bruk av infrarød sauna.

Publisert Sist oppdatert

Annonse i samarbeid med Radiant Health.

Du har kanskje fått med deg den nye, store helsetrenden, infrarød sauna? Og kanskje har du også fått med deg at flere store kjendiser som Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Cindy Crawford og Miranda Kerr har uttalt at de elsker infrarød sauna?

Som sikkert mange av dere, har også vi vært nysgjerrige på dette. Er det egentlig så bra som alle sier? Og gir det alle fordelene det lover?

Hva er egentlig infrarød sauna?

Men først av alt – hva er egentlig infrarød sauna? De aller fleste av oss har kjennskap til den tradisjonelle badstua eller saunaen, men det er faktisk noen vesentlige forskjeller på disse sammenlignet med den infrarøde varianten.

  • Temperaturen: En tradisjonell sauna går opp mot 100 grader, mens en infrarød sauna ligger på rundt 60 grader, noe som føles langt mer behagelig for de aller fleste.
  • En infrarød sauna er helt tørr.
  • En infrarød sauna varmer opp kroppsvevet på en unik måte ved at varmen trenger fem ganger dypere inn i kroppen sammenlignet med en vanlig sauna. Dette kan bidra til en utrensende effekt, da man svetter veldig mye.
  • En infrarød sauna varmer opp kroppen fra innsiden, mens en tradisjonell sauna varmer opp luften og deretter hudens overflate.

De infrarøde strålene trenger dypt inn i huden, og stimulerer blodsirkulasjonen. Dette gjør at hjertet pumper raskere, pulsen øker og kroppen jobber som om den trener, selv om du sitter i fullstendig ro. Og du svetter, på en måte du mest sannsynlig aldri har gjort før.

Fordelene skal være mange. Smertelindring på stive muskler og ledd, økt blodsirkulasjon, utrensende effekt gjennom svette, økt forbrenning, samt en friskere og mykere hud.

Slik bruker du infrarød sauna

Det er ikke alle trender som er verdt å teste, men denne høres nesten for god ut til å være sann, så vi kunne ikke la være å gjøre opp en egen mening, om ikke annet.

Det finnes flere infrarøde alternativer, fra sittesaunaer, saunatepper, fotsaunaer, varmametter, til vår favoritt: teltet.

Radiant Health Basic Bamboo, 4290,-

Et portabelt infrarødt sauna-telt blir nesten som din egne lille "kokong" av varme. Det følger med en liten stol og på framsiden av teltet er det to åpninger med glidelås til hendene, samt en liten lomme. Vi kan allerede se for oss nå at denne blir magisk å "pakke" seg inn i på vinteren.

Vi har også hatt vår egen sauna-coach i gründeren av Radiant Health, Siw Hansson Kaulbach, til å gi oss noen gode råd på veien, samt svare på alle spørsmål underveis.

Hun startet Radiant Health i 2013, etter lang tids sykdom, der blant annet infrarød sauna ble en viktig del av hennes rehabilitering.

Norsk gründer: Siw Hansson Kaulbach er gründer av Radiant Health.

Da vi skulle begynne å teste Radiant Healths Infrarøde Sauna Basic Bamboo fikk vi anbefalt å teste det i minst tre uker og helst tre ganger i uken med økter på mellom 25 – 45 minutter. Det anbefales også at du legger et håndkle under føttene, et på stolen og et rundt nakken.

Saunaen varmes opp i cirka 10 minutter før bruk, og dersom du gjør dette på kvelden kan du bruke denne ventetiden til både tannpuss og rensing av huden.

Selve saunaen kan enkelt pakkes opp og ned, og får fint plass i et skap, under sengen eller i en liten bod mellom bruk.

Egentid: Radiant Health-gründeren har selv to små barn, og saunaen sørger for etterlengtet og effektiv egentid i hverdagen.

Sørg også for å drikke godt med vann både før, underveis og etter bruk av sauna.

ELLE-redaksjonen tester infrarød sauna

Vi fant raskt ut at infrarød sauna var mest praktisk på kvelden, og har derfor lagt det inn som en del av kveldsrutinen tre ganger i uken den siste måneden.

En av fordelene med infrarød sauna skal være forbedret søvnkvalitet, og derfor var det perfekt å teste den på kvelden, etterfulgt av en varm dusj, for å se om dette hadde noen effekt. De 25 - 45 minuttene ga oss en hellig luke for etterlengtet egentid som kunne fylles med alt fra en TV-serie, podcast, lese ELLE eller en bok.

Våre erfaringer

Den første klokkeklare åpenbaringen var hvor fantastisk det er å sitte i saunaen. Det er avslappende, meditativt, varmen føles magisk, og du svetter – som aldri før. Og jo mer du bruker saunaen, jo mer svetter du. Etterpå ser du litt ut som du har smurt deg inn for å stille i body fitness (for ja, så svett blir du), men selve følelsen er beroligende og helt Eat, Pray, Love-aktig.

Allerede den første uken kom det kommentarer om glød i huden, og kveldene med sauna ble et høydepunkt å glede seg til i hverdagen. En økt i saunaen etterfulgt av en varm dusj gjorde også mye for nattesøvnen.

– Jeg bruker saunaen som meditasjon, og den sørger for et pusterom i en hektisk hverdag. Her finner jeg virkelig ro. I tillegg gjør den underverker for stive muskler, og gjør at jeg sover som en stein, forteller sjefsredaktør, Petra Middelthon.

ELLEs moteredaktør, Caroline Skjelbred har også kun positive tilbakemeldinger om saunaen.

– Det å ha tilgang på en infrarød sauna hjemme er virkelig gull verdt i hektisk hverdag med et lite barn, hvor det er vanskelig å finne tid til å prioritere meg selv. Det at den enkelt kan pakkes opp og ned og tar lite plass, er også en stor bonus. Jeg føler meg alltid fresh etter en økt og huden gløder. Dette har virkelig blitt en personlig favoritt, fordi den har like stor effekt på det indre, som det ytre.

Våre samlede erfaringer etter en drøy måneds bruk er utelukkende positive, og vi er definitivt frelst! Fortsettelse følger...

Er du nysgjerrig på å teste infrarød sauna selv? Nå kan du også vinne din egen portable infrarøde sauna, gjennom å delta i vår konkurranse her!

Powered by Labrador CMS