De profesjonelle: Marte Dahlgren

Drømmer du om en karriere innen mote? Da kan du få noen tips fra ELLEs stylist her!

Publisert Sist oppdatert

Vår faste bidragsyter og superstylist, Marte Dahlgren har hatt en spennende reise mot drømmejobben – spennende og beinhard.

På mange måter kan man si at jobben som stylist fant Marte. Ved å følge egen intuisjon, delvis rastløshet og lidenskap ble det til slutt perfect match.

Marte har erfaring med nesten alle aspekter ved motebransjen; Fashion Design gjennom studier hos Esmod Paris, og senere Fashion Marketing. Hun samarbeidet også med daværende Oslo Fashion Week, hvor hun koordinerte og koreograferte motevisninger for ulike designere.

Da Marte igjen kjente “reiselysten” kalle flyttet hun til Paris hvor hun jobbet innen retail hos Acne Studios, med jobben som visual merchandiser.

Senere har hun også jobbet med wholesale for merker som Isabel Marant, Zimmermann og Vince. Og ikke minst; ‘Hvordan spotte the next big thing’ hos Threads Styling i London og New York.

I perioder har både USA, Frankrike og England vært “hjemme” for Marte, men de siste årene har vi hatt gleden av å ha henne her hjemme.

Med en mangfoldig erfaring og en evne til å skape noe som alltid føles nytt og inspirerende, er det ikke rart vi fascineres av Marte.

Bli bedre kjente med henne her.

Din drømmejobb som barn?

– Jeg har alltid elsket det vakre og levende i blomster, og drømte om å jobbe som blomsterdekoratør da jeg var yngre. Det å jobbe med blomster en dag er en tanke som stadig sitter ved.

Din første jobb?

– Min første jobb skjedde organisk da jeg, ganske så ung, var med mamma på hennes ekstrajobb på en fin barnebutikk som het Jacadi. Jeg gjorde så mye nytte for meg at sjefen ikke følte det var riktig å ikke betale meg for jobben. Jeg har alltid hatt ekstrajobb ved siden av skole og studier, det tror jeg både er lærerikt og sunt.

Ditt “I made it”-moment? Hendelsen eller øyeblikket som ga deg følelsen av at drømmen hadde gått i oppfyllelse.

– Jeg kjenner litt på denne følelsen stadig vekk ettersom mål og drømmer bare vokser etterhvert som businessen også gjør det. Samtidig så er det klart at man innimellom drømmer så stort at man tenker man kanskje aldri helt kommer i mål. Det er dog viktig å gi seg selv en klapp på skulderen i ny og ne og passe på å fokusere på alt det flotte man har fått til. Jeg merker at noen ganger er det så mye som skjer samtidig, og tiden går så fort at jeg helt glemmer hva jeg egentlig har oppnådd. Da det er utrolig viktig med en pust i bakken og en recap.

Er det noe du angrer på at du gjorde eller ikke gjorde i din karriere så langt?

– Jeg er jo kjent for å bare hive meg i det, og å være en som ikke er redd for å ta sjanser. Så karrieremessig tror jeg ikke det er noe som helst jeg angrer på. Jeg er også veldig opptatt av å ikke se tilbake med negative tanker, det som har skjedd har skjedd og det får man ikke gjort noe med uansett. Alternativt må man ha riktig fokus - ved å prøve å se hva man kan lære av eventuelle "feil" slik at man har fokus fremover mot hva man kan gjøre for å lykkes, og ikke minst forbli lykkelig resten av livet.

Hva definerer en drømmejobb for deg?

– En drømmejobb for meg handler om å jobbe med noe man bryr seg om og noe man har en lidenskap for. For meg er frihet fantastisk, i tillegg til noe som fører til økonomisk frihet/muligheter til et drømmeliv ved siden av jobben. – Vi jobber veldig mange timer av livet så det er så utrolig viktig å jobbe med noe man trives med. Samtidig er ikke jobb hele livet, og det er viktig å kunne koble av og fokusere på andre ting som også er viktige.

Tips til å lande drømmejobben?

– Guts! Du må være tøff og tørre ta sjanser. Tør å tenke litt utenfor boksen. Du må jobbe HARDT og du må virkelig ville det. I tillegg må du være smart og snill. – Vær kreativ og tenk annerledes i en søknadsprosess. Det er utrolig viktig å bevise at nettopp du er den riktige for denne jobben, det blir din jobb å selge deg selv inn riktig til akkurat denne stillingen. Selv om du kanskje søker flere jobber av gangen, pass på å skille de og fokuser på en søknad/intervju av gangen så det blir personlig og tilpasset. Pass også på å gjøre hjemmeleksene dine ordentlig før et jobbintervju og følg opp etterpå. Vis at du virkelig vil ha denne jobben.

Hva er det beste med din jobb?

– Det aller beste med min jobb er nok det at jeg får jobbe med hobbyen min. I tillegg, som egen sjef, er jeg "fri" og bestemmer selv. Det er utrolig deilig. Også elsker jeg alle de fine menneskene jeg får jobbe med. Og alle de fine stedene vi besøker sammen.

Din arbeidsdag i et nøtteskall?

– Nesten ingen arbeidsdager er like, det er også noe av det jeg liker aller best med jobben min. Noen dager sitter jeg på hjemmekontoret og fokuserer på e-mailer og generell catch up, andre dager sitter jeg med planlegging av nye jobber, noen dager løper jeg mellom pressebyråer for å låne styling, andre dager er jeg på location for en fotoshoot.

Din arbeidsplass akkurat nå?

– Hjemmekontor...

Dine beste karrieretips?

– En klisje, men work hard and be nice to people. Slutt å sammenligne deg med andre, det er noe av det giftigste man gjør. Alle har forskjellige forutsetninger, fokuser på hva du får til og innse at du er FLINK! – Også et tips til de som vil lykkes med å drive sitt eget: Følg normale arbeidstider. Ikke snu på døgnet, det er viktig å være tilgjengelig for kunder og kollegaer i normal arbeidstid, og jeg tror også at det er sunt for psyken å holde et mer normalt arbeidsliv så langt det går, slik at du også kan henge med venner etter jobb. – Og som min sjef i London lærte meg; hvis "to do"-listen er tom, er det noe galt. Det er alltid noe å gjøre når man driver sitt eget.

Enten, eller…

Utdanning vs selvlært?

– Det kommer helt an på, utdanning er alltid viktig å ha i bakhånd og det er sjelden man angrer på utdannelse. Når det kommer til det å jobbe kreativt er det klart at mye ikke kan læres i spesifikke utdannelser, men kommer selvlært, via erfaringer. Jeg tror likevel mange glemmer viktigheten av å kunne økonomi og litt business selv om man skal jobbe kreativt. Det er vanskelig å drive noe vellykket om du ikke forstår hvordan ting fungerer.

God økonomi vs leve ut drømmen?

– For å leve ut drømmen er også økonomisk frihet viktig, og jeg mener at flere av oss i kreative bransjer bør huske på viktigheten av "melk og brød". Som nevnt over, uten økonomi til å drive businessen er det vanskelig å finne mulighetene til å være ordentlig kreativ.

Mandag vs fredag?

– Jeg er en sucker for mandag og tanken på alle mulighetene en hel jobbuke kan bringe! Samtidig er det klart det er godt med et glass vin og aller helst en hyttetur etter jobb på fredager...
Powered by Labrador CMS