De profesjonelle: Linda Wickmann

Foto: Renate Torseth

I De profesjonelle møter vi RÅ damer som gjør det skarpt innen sine fagfelt. Linda Wickmann er en av Norges fremste makeup-artister og har startet sin egen skole.

Publisert Sist oppdatert

Linda Wickmann er allerede et godt etablert navn som makeup-artist.

Hun har jobbet for noen av verdens største magasiner, og sminket kampanjer for legenden Pat McGrath.

Denne måneden har hun både stylet og sminket vårt fantastiske cover.

Tidligere i år åpnet hun også sin egen makeup-skole: LW School of makeup, med en ambisjon om å løfte frem nye talenter til egen bransje.

Vi tok en prat med Linda om hennes reise (bokstavelig talt, fra London til Oslo), hennes “I made it”-moment og fikk hennes beste karrieretips.

I denne månedens ELLE har vi fokus på karriere og du kan lese et stort intervju med Emilie Stordalen, samt møte Kamzy Gunaratnam, Camilla Berntsen og Silje Sandmæl i De profesjonelle. Og det kommer flere kule damer med kule jobber på elle.no i ukene framover.

Makeup-artist Linda Wickmann

Din drømmejobb som barn?

Din første jobb?

– Frisør! Og da øvde jeg meg selvsagt på søsteren min og mamma. Søster fikk kjempekort lugg, og mamma fikk permanent og striper. Vi snakker striper med badehette og heklenål. Jeg var vel sånn 13-14 år i “gjerningsøyeblikket”.

Linda Wickmanns aller første fotoshoot var på trykk i italienske Label i 2001, med fotograf Barry Lategan og modell Lily Cole.

– Min aller første jobb kom faktisk på trykk i et magasin! Fotografen Barry Lategan skulle gjøre en fotoshoot for det italienske magasinet Label i 2001, og spurte om jeg ville gjøre makeup. Jeg takket selvfølgelig ja, og synes det var stor stas. En av modellene var den verdenskjente, britiske modellen Lily Cole, og dette var da hennes tredje fotoshoot.

Veien til din nåværende jobb?

Ditt “I made it”-moment?

– Jeg gikk på makeup-skole i London i 1999, ved Westminster College. Her begynte jeg å jobbe mye sammen med en annen jente fra skolen, hovedsakelig med teater, film og tv. Etterhvert fant jeg ut at det å jobbe i månedsvis på spillefilmer ikke var helt den retningen jeg ville gå. Jeg har alltid hatt en passion for skjønnhet og mote, og begynte å jobbe mer mot det. Etter en stund fikk jeg også en deltidsjobb i MAC, og da ble det enda mer av mote, skjønnhet, editorials, reklame og moteuker. Etter mye hard jobbing hadde jeg opparbeidet meg en fin portefølje, og fikk en agent som booket meg videre på jobber rundt i England. – I 2004 flyttet jeg tilbake til Norge, og i løpet av den første måneden assisterte jeg under åpningen av Oslo Fashion Week. Siden har jeg jobbet med Oslo Fashion Week hver eneste sesong, og hatt hovedansvaret for makeup på alle visningene. Jeg satt også sammen alle team, noe som var utrolig spennende. Dette bidro til å bygge mitt nettverk av dyktige frisører, designere og stylister - og så begynte ballen å rulle. – Jeg er jo et JA-menneske, og ble med på alt jeg fikk tid til. Jeg tenker at det er viktig for å bli kjent med bransjen - man vet aldri hvem man møter i neste dør. Også elsker jeg jo jobben min!

Den første kampanjen jeg sminket for Pat McGrath Labs i 2017 var for hennes første kolleksjon med leppestift - Matte Trance. Foto: Desiree Mattsson.

– Da fotograf Desiree Mattsson ringte meg og sa at vi skulle til New York hvor jeg fikk muligheten til å sminke den første makeup-kampanjen hennes for Pat McGrath Labs!

Er det noe du angrer på at du gjorde eller ikke gjorde i din karriere så langt?

Hva definerer en drømmejobb for deg?

– Det vil alltid være noe man kan angre på at man gjorde, eller ikke gjorde - men jeg tror ikke at det er sunt å tenke for mye på det. Jeg er bare takknemlig for at jeg er her jeg er nå! Hadde jeg gjort ting annerledes hadde jeg kanskje ikke bodd i Norge nå - med min skjønne datter og beste samboer - og sikkert ikke hatt LW School of Makeup!

Denne looken var fantastisk å sminke, og fikk pryde ELLEs cover! Dette er hva jeg kaller en drømmejobb. Foto: Desiree Mattsson.

– En drømmejobb er en jobb som gir meg muligheten til å samarbeide med mennesker som inspirerer meg, og som gjør meg bedre. Jeg elsker å sminke beauty-kampanjer og beauty-shoots, og blir aldri lei - så det må jo være et tegn på en drømmejobb? Men hvis jeg skal være helt konkret, så var det - per definisjon - en drømmejobb å sminke mitt store forbilde, Pat McGrath sine makeup-kampanjer!

Hvordan landet du drømmejobben?

Hva er det beste med din jobb?

– Jeg har jo egentlig hatt mange drømmejobber, og sånn sett har det vært opptil flere «landinger», men veien til en drømmejobb kan være lang, så det er viktig å holde stødig kurs. Vær deg selv, ikke miste fotfeste, jobb hardt - så vil drømmejobben komme til slutt.

Dette bildet er ikonisk for Pat McGrath. Foto av Desiree Mattsson og makeup av Linda Wickmann.

– Menneskene, reisene og selvsagt å få jobbe med makeup! Det at jeg nå, gjennom LW School of Makeup, får muligheten til å lære bort det jeg kan og hjelpe andre kommende makeup-artister inn i bransjen. Det føles helt fantastisk! – Jeg vil bruke mitt nettverk for å bidra til at bransjen skal blir større og sterkere. En av jentene som gikk ut av skolen nå, hadde en drøm om å jobbe i utlandet - så da har jeg hjulpet henne med kontakter i Barcelona, hvor hun nå har fått muligheten til å assistere. Det er så viktig at vi hjelper hverandre på veien - det gjør oss bedre og sterkere.

Din arbeidsdag i et nøtteskall?

Din arbeidsplass akkurat nå?

– Jeg er obsessed med makeup-koster, og har garantert 400 stykker. Ofte ender jeg opp med å bruke altfor mange av dem i løpet av arbeidsdagen, og da venter det seg en god økt med vasking på kvelden slik at de er rene og freshe til neste dag.

– LW School of Makeup - nå er vi i gang med nytt 7-ukers kurs! (Startet 24. august)

Dine beste karrieretips?

Enten, eller:

– Vær presis, positiv og tilgjengelig. Vær en team player, og ligg alltid ett skritt foran. – Ikke baksnakk - denne bransjen er liten. Du vet aldri hvem som booker deg til din neste jobb, det kan være en assistent fra et reklameopptak noen år tilbake som har jobbet seg oppover.

Utdannelse eller selvlært?

God økonomi eller leve ut drømmen?

– Utdanning, men tenk smart - og sørg for at du ikke ender opp med å studere i årevis for noe du egentlig ikke trenger.

Mandag eller Fredag?

– Lev ut drømmen, for som et resultat kommer som oftest også økonomien på plass.

Fridagene brukes gjerne til egne, kreative prosjekter. Her med modell Sofie Landvik og fotograf Desiree Mattsson.

– Mandag! Elsker følelsen av at en ny uke begynner, full av nye muligheter!

Powered by Labrador CMS