De profesjonELLE: Silje Sandmæl

Foto: TV3 Runde Bendiksen

I vår nye spalte møter du RÅ damer som gjør det skarpt innen sitt fagfelt. Først ut er forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Publisert Sist oppdatert

Det er nok mange som gjerne skulle hatt besøk av DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Ikke bare er hun flink med penger, hun er også flink til å prate om det (noe som kan være vanskelig for mange).

Silje er utdannet siviløkonom i en av verdens dyreste byer, San Fransisco, gjennom University of San Fransisco - hvor hun også møtte mannen sin som hun nå har tre barn med.

I den nye spalten De profesjonELLE møter vi damer fra forskjellige yrker for å finne ut hvordan deres karrierevei har vært, og for å få noen gode råd.

#huninvesterer

For tiden er Silje frontfigur i DNBs seneste kampanje #huninvesterer.

Kampanjen har som formål å øke kvinners kompetanse når det gjelder økonomiske valg, og ikke minst investering.

Statistikken viser nemlig at majoriteten av kvinners inntekt går direkte til forbruk.

Dersom vi eksemplifiserer med et parforhold mellom mann og kvinne fordeles utgiftene ofte slik at kvinner dekker løpende kostnader som mat, gaver, ferier, og diverse til hus og hjem - menn derimot, har mer fokus på langvarige investeringer som sparing, bolig og aksjer.

Her ser DNB og Silje Sandmæl et stort potensiale, for kvinner “kan ikke styre verden hvis vi ikke eier den” heter det i kampanjens første film, akkompagnert av selveste Queen B.

I sin jobb som forbrukerøkonom har Silje møtt mange kvinner som etter samlivsbrudd sier at de “skulle bare visst”, og det er nettopp denne viktige informasjonen Silje vil dele gjennom huninvesterer.no

https://www.instagram.com/p/B2eeaj2i-Xt/

Q&A med Silje Sandmæl

Hva var din drømmejobb som barn?

Silje fant allikevel veien til skjermen, og har siden den tid vært programleder i suksesser som Luksusfellen og hennes eget konsept I lomma på Silje. I tillegg har hun podcasten Pengetabu hvor hun ved hjelp av ulike gjester løser lytternes problemer.

Din første jobb?

– Moren min har alltid sagt at jeg var den fødte forbrukerøkonom. Vi hadde ikke spesielt god råd da jeg vokste opp, og jeg ble tidlig engasjert i hvordan man kunne få så mye som mulig ut av hver krone. Så intuitivt var nok dette noe jeg synes var viktig allerede i ung alder. Man må ha nok penger til det nødvendige, men penger gjør deg ikke lykkelig. Ellers har det seg faktisk sånn at jeg en periode prøvde å bli programleder i ‘Halvsju’, men jeg ble ikke en gang kalt inn på intervju.

Ditt “I made it”-moment? Hendelsen eller øyeblikket som ga deg følelsen av at drømmen hadde gått i oppfyllelse.

Er det noe du angrer på at du gjorde eller ikke gjorde i din karriere så langt?

– Jeg puttet reklame i postkasser.

Hva definerer en drømmejobb for deg?

– Da jeg fikk mitt eget TV-program, og kunne se hvordan det fikk ringvirkninger på folks økonomi og livskvalitet.

Hva er det beste med din jobb?

– Mottoet mitt er å leve i øyeblikket, det som skjedde i går får du allikevel ikke gjort noe med.

Hvordan landet du drømmejobben?

– Den jeg har akkurat nå! Det å jobbe i et fantastisk selskap som DNB, som gir meg handlefrihet til å gjøre det jeg brenner for; Å formidle gode råd innen privatøkonomi.

Din arbeidsdag i et nøtteskall?

– At jeg har muligheten til å hjelpe folk, og bidra til bedring av deres livskvalitet gjennom økonomi. Det å få delta på en endringsreise, og se hva det faktisk utgjør for mennesker å få orden på økonomien er helt magisk!

Hvordan kobler du av?

– Jeg jobbet i Nordea fra 2001, og ble kontaktet av DNB i 2011. Men utover det har veien blitt til underveis, hele veien drevet av mitt ønske om å hjelpe mennesker gjennom økonomi.

Silje’s beste karrieretips

– Ingen dag er lik (bortsett fra kaffekoppen jeg tar med meg hver morgen) og kan bestå av alt fra arbeid på kontoret, innspilling av podcast, besøk hos God Morgen Norge, P4s Radiofrokost eller en tur på klatresenteret. Akkurat nå går mye av tiden med til innspilling av I lomma på Silje (kommer på TV3 på nyåret). Jeg elsker at dagene mine er varierte!

- Begynn å jobbe så tidlig du kan. På denne måter skaffer du erfaring, kompetanse og bygger ditt kontaktnettverk i ung alder (Silje fikk faktisk sin første jobb som 13-åring)

– I naturen med kokesettet og barna. Enten på beina, sykkelen, eller på ski. Ellers setter jeg også stor pris på en joggetur. https://www.instagram.com/p/Bvv9aJpAZ7E/

- Snakk deg selv heller opp, enn ned

- ... Og i lønnsforhandling: bestem deg på forhånd for den summen du vil ha, deretter lar du arbeidsgiver presentere sitt tilbud først (før du selv oppgir hva du ser for deg) og gå aldri for første tilbud. Det finnes alltid/ofte rom for forhandling, og dere bør møtes på midten.

https://www.instagram.com/p/B5U36zDAsnA/

3 kjappe

  1. Utdanning vs selvlært: I min jobb har jeg dratt nytte av en god kombinasjon
  2. God økonomi vs leve ut drømmen: Sier som Ole Brumm; ja takk begge deler. Og ofte henger de sammen
  3. Mandag vs fredag: Ja takk til begge deler her også!

I nyeste ELLE møter du:

Shiva Safai fra Remarkable Women og Redd Barna

Stine Foss fra Star for Life

Anne Kjersti Kværner fra Blå Kors

Powered by Labrador CMS