– Både overraskende og litt sjokkerende

Blogger og influencer Guri Heli fikk en skikkelig aha-opplevelse da hun fant ut at hun har gjort denne (veldig vanlige) pengetabben i lang tid. Gjør du det samme?

Publisert Sist oppdatert

I samarbeid med Danske Bank

– Sparing, fond, pensjon, BSU ... litt kjipt? Enig, men faktisk ganske spennende og ikke minst viktig, sier blogger og influencer Guri Heli.

Hun har nylig vært i et møte med finansrådgiverne Anne og Cecilie i Danske Bank, og funnet ut at hun faktisk har TAPT penger på å velge den ene sparemåten hun har benyttet seg av de siste årene.

– Jeg trodde en ålreit rente på en vanlig sparekonto var lønnsomt, og bruke kontoen som en bøffer i trangere tider. Derfor ble rådgivningsmøtet en skikkelig aha-opplevelse. De to hadde mange gode tips til hvordan du får pengene dine til å vokse, sier Guri og fortsetter:

– At det rett og slett er et tapsprosjekt å sitte med en del penger på sparekonto, synes jeg var både overraskende og litt sjokkerende å høre.

Foruten å endre måten hun sparer pengene sine på i etterkant av møtet, har Guri vært både bevisste og smart rundt andre sparegrep hun har gjort og gjør i hverdagen. La deg inspirere!

BSU og en god spareplan

– De som følger meg på Instagram og andre sosiale kanaler har kanskje fått med seg at jeg deler bilder fra livet mitt både fra leiligheten på Torshov og huset i Trondheim. Jeg pendler mellom to byer, jobber deltid som flyvertinne og heltid som Instagrammer og blogger. Leiligheten min i Oslo har jeg vel eid i snart syv år nå. Det at jeg tidlig kom inn på boligmarkedet skal jeg i tillegg til meg selv, takke min far for, selv om jeg også har spart, hatt en noenlunde plan på økonomien min og gjort noen fornuftige økonomiske valg. BSU, boligsparing for unge, og sparekonto har jeg hatt i flere år, men hva skjer egentlig med pengene på sparekonto over tid? sier Guri.

– Som freelancer er det ikke alltid like lett å få lån. Pengene kommer ikke inn en gang i måneden, som de aller andre fleste jobber, og jeg vet aldri mer en maks 1-2 måneder frem i tid hva jeg egentlig tjener, sier hun.

Derfor er det viktig for Guri at hun har en god spareplan, og å sette sparepengene sine på rett sted for å få mest mulig igjen, altså avkastning.

– Lite visste jeg at det å ha sparepengene mine på en sparekonto ikke var lønnsomt. Det er fordi renten på en sparekonto i dag er så lav at den reelt sett er negativ hvis du tenker at du får 1% rente på konto, minus skatt og prisstigning. Det vil si at 100-lappen du har i dag er kanskje verdt 90 kr om 5 år! Ikke akkurat særlig lønnsomt, sier Guri.

– Du bør forvalte pengene dine rett, og plassere sparebeløpene riktig for å få best mulig avkastning. Her kommer fondsparing inn. Jeg ble positivt overrasket da Anne og Cecilie viste meg veksten pengene kan ha på sikt ved å spare i fond.

Guri råder deg derfor til å starte tidlig med fond.

– Du kommer til å takke deg selv senere!

Pensjonssparing i fond

Fordi firmaet til Guri er et enkeltmannsforetak, må hun selv sette av penger til pensjonssparing.

– Dette må du ta tak i og ordne på egen hånd. Jeg har derfor et månedlig trekk fra min firmakonto, som en gang i fremtiden blir mine pensjonspenger, som går rett inn på fond. Det er ingen garanti for fremtidig avkastning, men historisk sett har aksjefond gitt en veldig god avkastning. Fondssparing er forbundet med risiko og underveis i sparingen vil sparebeløpet kunne svinge i verdi. Derfor er det viktig med litt tidshorisont og is i magen. Det vil si at det du setter inn på fond må helst være penger du ikke behøver før en del år frem i tid.

Månedlig sparing jevner ut risikoen fordi du kjøper litt når det går opp og litt når det går ned. Du trenger ikke ha mye penger for å spare/investere, for investering er ofte noen få tusenlapper nok, og for månedlig sparing er en 500-lapp i måneden nok.

– Og du kan selvfølgelig spare til akkurat det du vil, sier Guri og fortsetter:

– Ved å sette av litt tid for en prat med rådgivere som har kunnskap om investering, fikk jeg et bedre innblikk i fondssparing, og har jeg nå plassert deler av sparepengene mine smartere og i tillegg lagt en mer lønnsommere økonomisk plan for fremtiden. Kvinner er i dag underrepresentert på børsen, så tenk over sparepengene dine og bygg din formue for fremtiden.

Er det noe du ønsker å vite mer om innenfor økonomi, investering og sparing. Les mer her eller ta direkte kontakt med rådgiver i chatten på høyre side.

Powered by Labrador CMS