Livsstil

10. september, 2020

– Havet er min kampsak!

Møt Christine Spiten; Tech-gründer, WWF-rådgiver og havforkjemper.

Christine Spiten er med-gründer i undervannsdrone-selskapet Blueeye og tidligere norgesmester i seiling. Hun er en av Norges mest inspirerende miljøaktivister, og bor store deler av året i båt.

– Havet er min kampsak – nettopp fordi vi vet så lite, og det haster med å komme fram til en plan for hvordan vi kan løse de store utfordringene uten å skape nye.

Hun forteller at plast i havet er verdens raskest voksende miljøproblem. Hvert minutt havner 15 tonn plast i havet, ifølge WWF, og dette vil dobles innen 2030 hvis ikke vi gjør noe.

– Det fantastiske med dette miljøproblemet er at vi alle kan bidra. Bruk av unødvendig engangsplast, tekstiler og klær med plast eller emballasje som er pakket rundt det vi kjøper er noe vi alle må være bevisste på.

Christine Spiten

Havet har bestandig vært en viktig del av Christine sitt liv, og ved å ha det som lekeplass har hun lært at alt liv på kloden er avhengig av et friskt og rent hav for å leve.

– Jeg er opptatt av at det skal være enkelt og attraktivt å være miljøvennlig. Det er ikke nødvendigvis sånn at det handler om å begrense seg, eller gå ned i livskvalitet – vi må maksimere verdien av de ressursene vi allerede har!

Hos WWF jobber hun med å skape systemer som gjør at mindre plast havner i naturen, og mener design av produkter og tjenester vil være en del av løsningen.

–Kan vi leie istedenfor å eie? Re-designe produkter? Kort sagt er det minst like mange løsninger som utfordringer knyttet til plast, vi må bare sørge for at det er løsninger som lønner seg for alle.

Christine Spiten

Når håpløsheten rundt det å jobbe med miljøproblemer melder seg, forsøker hun å minne seg selv på hvorfor vi ikke kan gi opp.

–Målet er jo at vi skal ha en ren, levende klode som kan by på alt fra spennende naturopplevelser til næringsrik mat, og at de som kommer etter oss skal ha de sammen mulighetene. Når jeg er ved havet, blir dette veldig klart og enkelt.

Christine opplever ofte at mange synes det kan være vanskelig å ha et bærekraftig kosthold.

– Jeg er ikke vegetarianer, men «bevistianer» eller «concioustarianer», om du vil. Jeg spiser helst norske grønnsaker, bærekraftig sjømat og sesongbasert mat. Selvfølgelig glipper jeg iblant, men jeg synes en bevisst holdning til maten vi spiser er kjempeviktig!

Christine Spiten

Så langt det lar seg gjøre forsøker hun å unngå den typiske on-the-go plasten.

– Handlenett, fruktpose, kaffekopp, vannflaske og eget bestikk er noe jeg bestandig har med meg. Det høres kanskje ut som mye å bære med seg, men det tar såvidt plass i sekken.

Et av Christines største forbilder når det kommer til klima og miljø er hennes egen mor.

– Jeg har vokst opp med grønnsaksbed, drivhus, høner i hagen og kildesortering. Mamma har en drivkraft jeg ikke har sett maken til. Hun utforsker og utvikler seg på nye områder som tekstil, birøkt, økologisk dyrking og matlaging hele tiden. Likevel er hun ikke den som roper høyest om alt hun gjør og får til, men mamma lever opp til det hun står for og er en stor inspirasjon for meg. Jeg håper jeg kan få til det samme.

Christine Spiten

Relatert

Les også