Mat på farta: På ferier prioriterer vi ofte å sette av god tid til å nyte lange, deilige måltider, mens her hjemme; her skal maten være kjapp, enkel og effektiv.
Nye tall fra Norske Spisefakta 2018 viser at om lag 216 000 personer handler pølser på farten minst hver andre uke. Det finnes jo så mange alternativer som er både mer smakfulle og bedre!
Men, selvfølgelig; når energien er på bunn og prisen for en pølse er mindre enn for minigulrøtter, er det ikke rart at de fiberrike oransje vennene våre blir nedprioritert.
Jeg er en tikkende bombe når jeg er sulten.
For å forhindre en potensiell lavt blodsukker-katastrofe fra å inntreffe meg, og dermed absolutt alle rundt meg, er jeg blitt en mester i å planlegge mat og måltider.
Jeg sjekker alltid ut menyen i forkant av restaurantbesøk og vet hva jeg skal bestille.
Jeg planlegger dagens måltider med passe tid mellom hver av dem. Og dersom jeg ikke vet helt når jeg får spist en dag – da har jeg gode nødløsninger i veska.
For meg føles det helt unødvendig å gå rundt sulten, ufokusert og lei, når man i stedet kan føle seg oppkvikket og høy på livet!
Derfor tenkte jeg å gi mine beste tips til smart mat på farten! Her har jeg tre oppskrifter du raskt prepper hjemmefra, og andre du kan kjøpe på kiosk eller i butikken.
Smarte valg fra butikk eller kiosk
Cottage cheese + banan eller bær
En boks cherrytomater
Rugsprø med «bærbart» pålegg. Mine favoritter er makrell i tomat, avokado, kokt egg eller tunfisk!
Skyr
4-serien fra Tine
Quini urkornsgrøt
RooBar (barer av dadler og nøtter)
PS: Mange proteinbarer kan være omtrent like usunne som sjokoladebarer. Jeg koser meg heller med en real sjokkis i ny og ne, enn å peise på med halvsunne, budsjettsprengende proteinbarer. Om du vil ha noe kjapt etter trening; husk å velge noe med karbohydrater. Det er nettopp det som bygger muskler og gir cellene næring etter en økt!
Sunn «hurtigmat» som du kan lage hjemme
Bare så det er sagt: Det er gode helsefordeler med å ikke spise «på farten». Studier viser at vi får økt metthetsfølelse og bedre fordøyelse av å bruke tid på maten, så prioritér tid til måltidene der du kan!
Chiapudding med havre
2 ss chiafrø
1 ss havregryn
1 dl melk, valgfri (kokosmelk og havremelk er vel så godt i her!)
1 ss lønnesirup/søtning
Bær
Denne må lages kvelden før, men er superkjekk å ta med!
Rør sammen ingrediensene, og rør gjerne igjen etter 10 minutter, og opplev magisk puddingkonsistens dagen etter. Jeg elsker å toppe med yoghurt og tinte bær. Perfekt frokost eller mellommåltid.
Oppkuttede grønnsaker med hummus
En boks kikerter
0,25 – 0,5 dl av laken
1 fedd hvitløk
1 ss tahini
Saft fra 1/2 sitron
Salt og pepper
Ha alle ingrediensene i en blender og kjør!
Justér med lake/ vann til kremet dipp-konsistens. Kutt opp gulrot, stangselleri og agurk og putt i en matboks eller pose. Ha hummus i en beholder, og nyt en sunn og digg snack i løpet av dagen.
Smoothie
1 banan, frossen
1/2 grønt eple
4-6 never grønnkål/spinat
Saft fra 1/2 sitron
1 neve nøtter
1 1/2 dl kaldt vann
Latterlig sunn og overraskende god!
Ha alt i en blender og fyll smoothien i en ta-med-beholder.