En litt annerledes Paris Couture Fashion Week

Foto: Mikael Jansson/ Chanel

Se høydepunktene!

Publisert Sist oppdatert

Moteukene rakk akkurat å bli avviklet, nesten som normalt, i februar og mars før pandemien var et faktum og verden ble stengt.

Høstens moteuker er i august og september, men moteuken for haute couture arrangeres i juli.

I fjor var vi på plass i Paris, og fikk blant annet med oss den storslåtte visningen til Valentino, men i år har vi, som alle andre, måtte nøye oss med å følge med i digitale kanaler.

Haute COVID-19

COVID-19 har hatt stor innvirkning på motebransjen, og Couture Fashion Week i Paris ble selvfølgelig avlyst, men flere av motehusene har valgt å vise kolleksjonene på alternative måter.

Balmain holdt visning på en båt, og streamet den live på TikTok, Schiaparelli og Ralph & Russo gikk for skisser av kreasjonene i stedet for faktiske plagg, Chanel via video laget av Mikael Jansson og Dior gikk tilbake til etterkrigstidens Théâtre de la Mode med mini-mannekenger i mini haute couture.

Yves Saint Laurent har ikke vist noen kolleksjon denne sesongen, mens Valentino skal ha visning i Italia 21. juli. Det er et samarbeid mellom Valentino og Nick Knight, som vi gleder oss til å se digitalt.

Chanel

Grandiøst på Grand Palais ble byttet ut med en visning av kolleksjonen i videoformat. Virginie Viard viste klassiske tweed-set med glitrende detaljer, tiararer, lilla, fuchsia, volanger, voluminøse krager og bare skuldre, stylet med hvite strømpebukser og punka frisyrer og sminke.

«Denne kolleksjonen er mer inspirert av Karl Lagerfeld enn Gabrielle Chanel», sa designeren i en pressemelding.

Modellene Adut Akech og Rianne Van Rompaey er stjernene i filmen, som er laget av Mikael Jansson med musikk av den britiske duoen Jockstrap.

Hva er Chanel Haute Couture i 2020 uten Karl Lagerfeld og ekstravagante Grand Palais?

– Et motehus som evner å ta den ærverdige arven videre og gir den relevans selv etter over 100 år.

https://www.youtube.com/watch?v=byGgiKj1LRY&feature=emb_title

Dior

Inspirert av Théâtre de la Mode, en turnerende utstilling av dukker iført haute couture av blant andre, Balmain, Nina Ricci, Balenciaga og Hermes som brakte den franske moten ut til hele Europa i en tid hvor verden var i lock down, viste Dior en digital look book med miniatyrmannekenger med kreasjonene.

Som supplement har den italienske filmskaperen Matteo Garrone laget en nydelig video som viser kolleksjonen i et magisk eventyrunivers med havfruer, nymfer og fauner, til en vakker komposisjon av Paolo Buonvino, som gir oss assosiasjoner til Erik Saties Gnossienne No. 1.

Maria Grazia Chiuri ser ut til å være inspirert av den franske designeren Madeleine Vionnet, som var en av de store i Paris mellom 1919 og 1939. Vionnet var kjent som «Queen of the bias cut» og brukte dukker som modeller når hun lagde sine draperte kreasjoner.

Både videoen og flere av kjolene gir oss også assosiasjoner til den moderne danseren Isadora Duncan (1877-1927) og hennes gresk-inspirerte kjoler av nettopp Vionnet.

https://www.youtube.com/watch?v=yxBFwqRbI8c

Powered by Labrador CMS