Bartenderen serverer siste runde med drinker, og du drar opp telefonen fra veska, klar til å slå nummeret til den du lovet deg selv du aldri mer skulle ringe. Sexen som i utgangspunktet er for en kveld, kan faktisk føre til at du vil ligge med eksen igjen. Årsaken? Hormonet oxytocin.

– Oxytocin bidrar til å skape relasjoner. Når du har sex med en person, kjenner du deg fornøyd og fin. Du blir rolig og avslappet, men det kommer til å skape et behov for mer, et behov for et bånd til den andre personen, sier lege og professor Kerstin Uvnäs Moberg. Moberg er en pioner innen forskningen på oxytocin og har skrevet boka Nærhetens hormon, som forklarer hvilken rolle oxytocin spiller i relasjoner mellom mennesker.

Tilknytningshormonet

– Oxytocin er en viktig del av sex og gjør at man liker hverandre. Å ha sex er en naturlig måte å knytte seg til noen på, og om man gjentar sex med den samme personen blir bindingen sterkere og sterkere, sier Moberg.

Ifølge Moberg kan du ha sex med eks-kjæresten, men oxytocinet gjør at du vil ha det igjen. La oss si at dere fortsetter å ligge sammen, hva skjer da?

– I begynnelsen frigjøres oxytocinet ved direkte nærhet, men etter en tid vil det kobles til alt som har med denne personen å gjøre. Ikke bare frigjøres det ved å se, men også ved å tenke på denne personen, sier hun.

Så neste gang du tenker at sex med eksen bare er litt harmløs moro, tenk om igjen. Eller, ikke tenk på ham, for du kan faktisk risikere å knytte deg sterkt. Men skal det bare et engangsligg til for å opprettholde bindingen?

– Avhengig av hvor ofte man ligger sammen; om man ligger sammen en gang i uka vil følelsene vedvare, men blir det lengre opphold vil følelsene og bindingene avta, sier Moberg.

Når hjernen vår sender ut denne hormon-cocktailen, er det egentlig noen god idé å ligge med eksen?

– Det gjør det ikke lettere å gjøre det slutt, for sex med eks-kjæresten gjør at relasjonen lever videre. Du må finne ut hva du vil. Vil du fortsatt ha kontakt med han? Om du vil gjøre det slutt og bli fri, da må du ikke ha det, for det kommer til å gjøre frigjøringsprosessen vanskeligere, sier hun.

Kvinner binder seg sterkere

Ifølge Moberg har vi kvinner en større tendens til å knytte oss til sexpartneren enn det menn har.

– Menn kobler ikke i like stor grad sex direkte til det å knytte seg til noen. Kvinner binder seg ofte raskere. Dette avhenger av hvilken person man er. Noen mennesker er litt mer kjølige og knytter seg ikke så sterkt, men de som er varme knytter seg sterkt, sier hun.

Her kan gener spille en rolle, ifølge Andreas Aarseth Kristoffersen, femteårsstudent ved profesjonsstudiet i psykologi og medlem i en forskningsgruppe ved NTNU som har målt oxytocin-nivået hos unge mennesker i parforhold.

– Gener kan moderere potensielle effekter av oxytocin, det vil altså si at noen mennesker kan være mer følsomme for utskillelse av oxytocin i kroppen enn andre. Hvor sterkt du risikerer å binde deg avhenger også av om det er en engangshendelse eller en fast greie, sier han.

Kan være greit med eks-sex

Om sexen var en av de tingene som faktisk fungerte i forholdet, kan man ikke bare bruke eksen for å ha det litt moro?

– God sex og god kommunikasjon er alltid bra. Har man hatt god sex med en person, er det forlokkende å ha det igjen. Har man hatt både god sex og god kommunikasjon med eksen, kan det å ha sex etter at forholdet tok slutt være fint, men det er en forutsetning at man klarer å kommunisere bra omkring dette, sier Anders Lindskog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi.

Det er kanskje litt drastisk å tegne opp en avtale som sier at dere kun skal ha sex, og at det ikke skal bli noe mer enn det, eller lage et «følelser forbudt»-skilt. Eller er det en god idé?

– Man må ikke nødvendigvis ha klare regler, men man må kunne snakke om det. Hva det betyr, hvorfor man har det og hvordan man skal løse det. Ofte er det slik i et forhold at sexen blir bedre etter hvert som man lærer å kjenne hverandre. Og på den måten kan en eks-kjæreste være et sikkert kort til bra sex. God sex er alltid positivt, men det er viktig å snakke om hva det betyr, sier han.

Men obs, vær advart! Om du velger å ligge med eksen, er det en risiko for at gamle følelser vekkes til live.

Emosjonell hangover

– Om man har hatt et langvarig forhold med noen, ligger mange av båndene latent. Bindingene til eksen lever videre etter at forholdet tar slutt, og følelsene ligger på et dypere ubevisst plan. Har man sex med en tidligere kjæreste, kan det gjøre at man aktiverer de underliggende følelsene, sier Kerstin Uvnäs Moberg.

Hvis man har lyst til å ha sex med sin eks, har man allerede aktive følelser for vedkommende, og den følelsen kalles kåthet og lyst, forklarer Lindskog.

– Det er litt uheldig i vårt samfunn at det er ganske mange som blander sammen kåthet og kjærlighet. Det henger sammen med samfunnstradisjonen og den kristne tradisjonen at jenter ikke får lov til å være kåte. Er du kåt, er du en dårlig jente. Problematikken med at man har vanskeligere for å skille mellom kåthet og kjærlighet er vanligere for jenter. Og derfor er det ikke uvanlig at jenter velger å bli forelsket istedenfor å bli kåte. Da blir det igjen mer komplisert, for hvis du har lyst til å ligge med eksen blir du dermed nødt til å bli forelsket i han igjen, sier han.

Men det er bare tilfeldig sex, er det ikke?

– Hvis man har sex med en person man tidligere har hatt et forhold til, blir ikke den tilfeldige sexen så tilfeldig likevel, sier Kristoffersen.

Ifølge Lindskog vil risikoen for at følelsene kan komme tilbake være der uansett.

– Det avhenger av deg som person. Følelsesmessige bånd henger ofte sammen med at man ikke kjenner seg ferdig. Kanskje man skal treffes og snakke gjennom det først, slik at man er sikker på at man er ferdig med forholdet. Men hva som fungerer for den enkelte, er individuelt, sier han.

Kanskje blusser dine følelser opp igjen, men eksen føler det ikke på samme måte.

– Når denne positive følelsen av nærhet ikke får fortsette, kan det skape uro og en følelse av sorg. I vår tid med åpen seksualitet kan dette bli et problem. Menn behøver ikke føle så mye uro etter sex, men kvinner gjør oftere det. Kvinner kan føle seg urolige, ensomme og lurt. Disse følelsene avhenger av hvem man er som person, men det er mye vanligere hos kvinner, sier Moberg.

Nå er det ikke forbudt å ligge med eksen, men du er iallfall advart.

Relatert

Stjernetegnene som passer sammen

Vanskelig å finne den rette? Grunnen kan være enkel, og du bør se mot stjernene for å få svar

Stjernetegnene som passer bra sammen
tørst symptom

Er du ofte tørst? Da burde du sjekke dette…

Her er åtte mulige årsaker til at du er tørst.
gressenka

Gressenka

Fredagsjenta har fått smake på livet som gressenke.